Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera sanamens

Sanaderov Zakon o javnoj nabavi legalizirao je korupciju

\'21.07.2011., Zagreb - Damir Bajs, ministar turizma u Vladi RH.  Photo: Antonio Bronic/PIXSELL\'
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
1/3
29.09.2011.
u 13:00

Tajnica Bajsova kabineta Zdenka Šutak navodno je prijateljica s Majom Šostar

Ministarstvo turizma je tvrtki Sanamens u četiri godine izravnom pogodbom dodijelilo poslove ukupne vrijednosti oko šest milijuna kuna. Iako se u toj aferi postavlja pitanje je li Sanamens HSS-ova Fimi media, s obzirom na to da je tvrtka Nevenke Jurak na isti način dobivala poslove od državnih tvrtki i institucija te na taj način izvlačila novac za HDZ i njegove čelnike, poslovi sklopljeni između ministarstva koje vodi Damir Bajs i tvrtke u vlasništvu Maje Šostar posve su legalno sklopljeni.

Izravne pogodbe

Za to je kriv famozni Dodatak II B zakona o javnoj nabavi, koji je donesen početkom 2008. godine, znači u eri vladavine Ive Sanadera, glave korupcijske hobotnice u vladajućoj stranci. Dodatak II B donesen je formalno kao sredstvo protiv dampinških cijena i primjenjuje se na uslužne djelatnosti. No, otkako je stupio na snagu, predmet je kritika jer se zloupotrebljava i u biti ozakonjuje korupciju legalnim dodjelama poslova izravnih pogodbama, a ne javnim nadmetanjima.

Stoga i za poslove koje radi Sanamens, poput stručne i tehničke pomoći pri organizaciji Dana hrvatskog turizma, zakon nalaže da se takvi ugovori sklapaju izravnom pogodbom.

Sklapanje izravnom pogodbom poslova sa Sanamensom već je nekome zapelo za oko lani pa je Ministarstvo gospodarstva, na zahtjev Državnog odvjetništva, provelo nadzor. U izvještaju spomenutog ministarstva iz ožujka ove godine stoji da je Bajsovo ministarstvo odradilo sve sukladno zakonu te da su prikupljajući više od jedne ponude zapravo samoinicijativno čak pooštrili uvjete za potencijalne kandidate.

Ostala bez riječi

Izborom nositelja organizacije Dana turizma se, inače, bavi petnaesteročlani organizacijski odbor, a u Ministarstvu kažu i da se proteklih godine nitko nije žalio.

– Ministar turizma jesam, ali nisam član nijednog povjerenstva koje odlučuje o bilo kakvim ugovorima. Moram reći i da nijedna turistička tvrtka nije uplatila ni kunu u blagajnu HSS-a. Službe Ministarstva turizma provode zakonom utvrđen postupak, poštuju Zakon o javnoj nabavi i naputke – kazao nam je Bajs.

U Sanamensu nam nisu službeno odgovorili na naš upit kako su uopće počeli surađivati s Bajsovim ministarstvom. No, prema nekim informacijama, ključna osoba koja je poveznica između Ministarstva i Sanamensa, kao što je to bio Mladen Barišić između Fimi medije Nevenke Jurak i HDZ-a, jest Zdenka Šutak, tajnica Bajsova kabineta, koja je navodno bliska prijateljica Maje Šostar, vlasnice Sanamensa. Šutak nam je u kratkom razgovoru opovrgnula te tvrdnje rekavši da je to presmiješno, a Maja Šostar je ostala bez odgovora na naš upit.

Komentara 12

AU
aurelia
13:34 29.09.2011.

Ovaj i izgleda kao da nema pojma o tome,ali i o svemu drugom. Inteligentan pogled pravog ministra,neka nam nebo pomogne.

MA
Maxxy
13:36 29.09.2011.

Nevjerojatno, gdje god se pogleda milijuni ispod zita! Dugo je ova drzava i izdrzala!!

Avatar pupoljak
pupoljak
14:41 29.09.2011.

hehe... HDZ u manjem. Friščić je Sanader, Bajs je Sivka, Zdenka je Barišić, a Maja je Nevenka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije