Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sanader suđenje može pratiti pod određenim uvjetima, a možda će zatražiti prekid kazne

Zdravstveni problemi Ive Sanadera nisu od jučer. U posljednjih devet godina na svojim suđenjima imao je problema sa srcem, tlakom, šećerom, a bio je i na operaciji te oporavku. Bio je i hospitaliziran na Rebru.
06. travnja 2019. u 07:50 5 komentara 715 prikaza
Ivo Sanader
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Kakvo je zdravstveno stanje bivšeg premijera Ive Sanadera te hoće li njegovi problemi sa zdravljem biti razlog za eventualni prekid kazne, pitanje je koje se u javnosti počelo postavljati nakon što je on ponovno završio u Remetincu. Zdravlje bivšeg premijera, baš tijekom suđenja za aferu Planinska, bilo je razlog brojnim odgodama. Sanader je tako imao problema sa srcem, tlakom i šećerom, u nekoliko navrata bio je zaprimljen u bolnicu, a jednom je išao i na operaciju, nakon koje se dulje vrijeme oporavljao.

Ivo Sanader opet u zatvoru Sanader stigao u Remetinec. Uoči dolaska obratio se medijima: Ovo je predstava!

Medicinski ga vještačili

Je li Sanader zdravstveno sposoban pratiti suđenje, pitanje je koje je njegova obrana postavila i na početku ponovljenog suđenja za Ina – MOL. Tvrdili su da on ima ozbiljnih problema sa zdravljem te da zbog toga ne može satima sjediti u sudnici. Njihovim tvrdnjama medicinski je vještak dijelom dao za pravo pa je u veljači ove godine ustanovljeno da Sanader može pratiti rasprave, ali pod određenim uvjetima. Prema stavu vještaka, Sanader može dolaziti na sud dva puta tjedno te sudjelovati u raspravama ne dulje od tri sata. Na raspravi može biti sat i pol, s pauzom od 30 minuta.

Video - Ivo Sanader: Ovo je jedan od najbezveznijih predmeta

 

S obzirom na takav stav vještaka, bit će zanimljivo vidjeti hoće li Sanaderovo zdravlje biti argument njegovoj obrani za traženje eventualnog prekida kazne.
Naime, nakon što je ušao u Remetinec, Sanader će morati proći kroz Centar za psihosocijalnu dijagnostiku. Tamo će biti pregledan kako bi se ustanovilo kakvih sve problema sa zdravljem ima. Sukladno tome što se utvrdi, prema njemu će se dalje postupati. Kao i svi ostali pritvorenici i zatvorenici, Sanader ima pravo na liječničku skrb iza rešetaka, a zatvorski sustav ima i Bolnicu za osobe lišene slobode (BOLS). Tamo je Sanader već jedno vrijeme boravio, malo nakon izručenja iz Austrije u Hrvatsku. Pravilo je da, ako BOLS ne može pružiti adekvatnu skrb, zatvorenik se prebacuje u neku od civilnih bolnica. U Sanaderovom slučaju to bi vjerojatno bilo KBC Rebro budući da je na Rebro bio prevezen i tijekom ranijeg boravka u Remetincu.

Sabor Burno u Saboru Zbog Sanadera kratko prekinuta i sjednica. Oporba oplela po HDZ-u

Nisu opremljeni

Teško zdravstveno stanje nekog zatvorenika mogući je razlog za prekid kazne, a ta se odluka donosi temeljem medicinske dokumentacije. Osoba koja dobije prekid kazne, trebala bi ga iskoristiti za liječenje, prije povratka na izdržavanje kazne. To nisu tako rijetke situacije, jer zatvorski sustav nije opremljen za liječenje teških bolesnika, pogotovo onih kojima su propisane neke specifične terapije. Iako to spada u humani tretman zatvorenika i prava koja im pripadaju, javnost u pravilu na to ne gleda blagonaklono. Pogotovo ako se radi o poznatim osobama ili zatvorenicima koji su osuđeni za teške zločine.

Ivo Sanader
1 / 17
Ivo Sanader

Svojevremeno su prijepori nastali zbog izvanzatvorskog liječenja Tomislava Merčepa, osuđenog na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina. Poput Sanadera, i on je suđenje mogao pratiti uz određena vremenska ograničenja i pauze. Nakon što je otišao na odsluženje kazne, doznalo se da je iz zatvora pušten na prekid kazne radi rehabilitacije u toplicama, što nije baš najbolje primljeno.

Ivo Sanader Nakon privođenja Dobio uputnicu: Sanader već danas nakratko izlazi iz zatvora?

Kako će se stvari razvijati sa Sanaderovim zdravljem, tek treba vidjeti, a on se u međuvremena ponovno navikava na život iza rešetaka. Kada je prije bio u Remetincu, imao je poseban tretman zbog sigurnosnih razloga. U ćeliji je uglavnom bio sam, pa je moguće da i sada budu primijenjena ista pravila. Uprava za zatvorski sustav idućih tjedana treba odlučiti i hoće li Sanader kaznu radi praktičnosti izdržavati u Remetincu ili će biti prebačen u neke od kaznionica kao što su Lepoglava ili Glina.

SLAVNI HRVAT
Toni Kukoč otkrio detalje o najvećem: Ubojstvo oca prelilo je čašu, svi smo sjedili i plakali
udruga Prias
ZA LJEPŠI GRAD
Kako je jedna ekonomistica ljubav prema psima pretvorila u posao i pri tome došla na ideju o boljem okolišu
  • ObrenM:

    Zasto je vecina procesuiranih zdrava na slobodi,a kada dodju u zatvor naglo se razbole?

  • giannimichelis:

    U pravu ste, nehumano je držati bolesnog čovjeka u zatvoru bez dostupne zdravstvene skrbi kakvu imaju građani koji nisu u zatvoru. Sanader bi trebao imati pristup zdravstvenom sustavu kao i oni koji nisu u zatvoru, dakle kao i svi treba ... prikaži još! čekati na pregled kod specijalista 18 mjeseci, na CT 23 mjeseca, na MR 36 mjeseci. Osim toga, ne treba napuštati zatvor, mogu ga iz zatvora naručiti preko centralnog naručivanja.

  • danijelrukavina4:

    A koliko građana Republike Hrvatske također ima iste probleme ? I koliko moraju čekati na pregled ? Koliko godina ima gospodin Sanader ? Kada se vidi slika, očigledno je da ima viška kilograma.