Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razotkrio ga student

Sanader je lagao, nije dobio plaću od Columbije, razotkrio ga student

sanader
Foto: Jadranka Jureško Kero
1/3
16.12.2010.
u 07:45

Dopisivanje Gorana Filića i dekana Harrimanova instituta otkrilo da Sanader nije primao honorar sa sveučilišta u SAD-u

Ivo Sanader lagao je u imovinskoj kartici. Iznos od 25 tisuća dolara za godinu dana rada na Harrimanovu institutu Sveučilišta Columbia u New Yorku niti je vidio niti je dogovorio. Bio je samo gostujući znanstvenik koji se dogovorio s vodstvom Instituta da će nadgledati skupinu znanstvenika koja se bavi analiziranjem dovršetka integracije jugoistočne Europe i koji je pristao održati i četiri seminara u akademskoj godini 2010./2011. I za to je trebao dobiti nula kuna, odnosno dolara. Moglo bi se reći kako je sveučilišna karijera bivšeg premijera, koja je završila prije nego što je i počela, bila “volonterska”.

>>Dossier: Bijeg i uhićenje Ive Sanadera

Nikad ništa službeno

I vjerojatno se ovaj podatak, o kojem se nagađalo i naveliko govorilo, nikada i ne bi uspio potvrditi da nije bilo Gorana Filića, Hrvata koji je prije nekoliko godina magistrirao na školi za međunarodne odnose (SIPA) Sveučilišta Columbia. Jer o Sanaderovoj plaći ni na sveučilištu niti na institutu službeno nikada nisu htjeli govoriti. To je u Americi nepristojno!

No Goranu koji je kao bivši student nekoliko puta pisao vodstvu svog bivšeg sveučilišta potvrda je stigla na mail. I to izravno od Timothyja Fryja, dekana Harrimanova instituta. On je u svom odgovoru Goranu, koji je uporno želio doznati kako se moglo dogoditi da njegovo ugledno sveučilište primi bivšeg premijera čije se ime spominje u gotovo svakoj aferi, napisao kako su s bivšim hrvatskim premijerom još u travnju dogovorili “nula kuna” honorara.

Inače, Goran je protiv suradnje Ive Sanadera sa sveučilištem “prosvjedovao” i čim se doznalo da Sanader postaje jedan od suradnika Instituta, a kada je bivšem premijeru u Saboru ukinut imunitet, Goran je vodstvu Instituta pisao opet.

Nikad ovakav slučaj

Dobio je zanimljiv odgovor koji baca sjenu i na sve ostalo što piše u Sanaderovoj imovinskoj kartici.

No nije Goran pisao samo vodstvu sveučilišta. Pisao je i sveučilišnim novinama Communique i studentskomu listu SIPA, a rezultat su bili članci, redom negativno intonirani i svi s otvorenim pitanjem – kako je Sanader završio na Columbiji.

Bit će zanimljivo vidjeti što će sada poduzeti saborsko povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kojemu je Sanader dopunjenu karticu 24. studenog i dostavio, pogotovu zato što se pred povjerenstvom ovakav slučaj još nikada nije našao.

No neupitno je to da je zabranjeno lagati u imovinskoj kartici, a kazne su do 20 tisuća kuna.

– Povjerenstvo najčešće pokreće postupak kada dobije pritužbu, no može to učiniti i na temelju pisanja u medijima, mišljenja javnosti... – kaže HDZ-ov član povjerenstva Krunoslav Markovinović.

Dodao je i kako se upravo priprema novi Zakon o Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prema kojemu je predviđeno da povjerenstvo provjerava istinitost iz imovinskih kartica. Očekivalo se da će Zakon biti u proceduri prije stanke u Saboru. No kako se čini, zakon će se pred zastupnicima naći na početku iduće godine.

Komentara 88

IB
ima boga
19:02 16.12.2010.

Slažem se,može stvarno biti sram i sve glasače HDZ-a,neka se zamisle kakav obraz imaju,ponos,jad bijeda,polupismenost.

OB
-obrisani-
07:49 16.12.2010.

Barišić i svita su isporućili nekoliko stotina a ne samo dvadeset miliončića. Gdje je ostatak ?

MA
maxx
10:25 16.12.2010.

Sad će i Goran jamačno postat direktor kakvog instituta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije