Naslovnica Vijesti Svijet

Rodio se u Corleoneu, zvali su ga 'kratki' i 'životinja', a Cosa Nostru je vodio i iz zatvora

Bio je osuđen na 26 doživotnih zatvorskih kazni i držan u najstrožim zatvorskim uvjetima.
17. studenoga 2017. u 12:41 3 komentara 5461 prikaza
Salvatore Riina
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Umro je neprikosnoveni šef sicilijanske mafije, Cosa Nostre, Totò Riina (87) koji je i iz zatvora, u kojem je bio 24 godine, upravljao kriminalnom organizacijom.  Totò Riina je umro u 3,37 sati danas ujutro u odjelu za zatvorenike bolnice Maggiore u Parmi, navršivši 16. studenog 87. rođendan (rođen je 16. studenoga 1930. u sicilijanskom mjestu Corleoneu) gdje je posljednjih dana bio dva puta operiran i ostao je u komi pet dana. 

Salvatore "Toto" Riina Smrt Tota Riine Umro zloglasni mafijaški 'šef nad šefovima': Naredio je bombaške napade i ubojstva 150 ljudi

Nije smio imati nikakvih fizičkih kontakata s vanjskim svijetom

Bio je osuđen na 26 doživotnih zatvorskih kazni i držan u najstrožim zatvorskim uvjetima, što znači da nije smio imati nikakvih fizičkih kontakata s vanjskim svijetom, da je bio u samici nadziran telekamerama itd., ali se smatra kako je ipak upravljao Cosa Nostrom.

Salvatore Riina
1 / 6
Sicilija

Rođen u seljačkoj obitelji u Corleoneu, mjestu poznatom i iz filma Kum, postao je šefom Cosa nostre 1982., a uhićen je 15. siječnja 1993. Imao je i dva nadimka: û curtu (kratki, na sicilijanskom dijalektu, zbog visine) i La Belva (životinja, zbog okrutnosti prema protivnicima). 

Kada su početkom osamdesetih godina neki mafijaši, na čelu s Tommasom Buscettom, počeli surađivati s istragom (nazivani su pokajnici), posebno sa sucem Giovannijem Falconeom, Riina je naredio šefovima klanova Cosa Nostre da ubiju sve članove obitelji pokajnika sve do njihova 20. koljena uključujući i djecu i žene.

Silvio Berlusconi tema mafijaških razgovora Berlusconi pod istragom o mafijaškim napadima 1993.

1992. godine ubijeni su Falcone sa ženom i cijelom pratnjom

Zapravo dio Buscettine obitelji je Riina već ubio tijekom tzv. drugog mafijaškog rata početkom osamdesetih godina kada je Corleonski klan pobijedio u borbi za vrh Cosa Nostre. Buschetta, koji je bio iz klana Palermskih mafijaša, te je bio kumom i u Amerikama, je zbog toga počeo surađivati s protumafijaškom istragom, spasio je dio obitelji, te živio u tajnosti, u New Yorku do smrti 2000. godine, ali je Riina ubio suca Falconea zahvaljujući kome je i održan tzv. maxi proces protiv mafije, jer je bilo optuženo 475 mafijaša, koji je u Palermu započeo 1986., a završio koncem 1987. s time što je definitivna presuda, nakon tri stupnja sudstva, izrečena 1992.

Upravo te 1992. godine ubijeni su Falcone sa ženom i cijelom pratnjom, te nakon par mjeseci, u drugom napadu, njegov prijatelj i sudac Paolo Borsellino. Za oba pokolja optužen i osuđen je Riina. Prije tri godine Riina se, navodno, hvalio kako je njegovom zaslugom Falcone “završio kao tuna”.

Žene kartela TAJNE KARTELA Supruge mafijaša 'izlanule' detalje: 'Žena kraj koje sjediš možda ima želudac pun heroina'

Istu sudbinu priželjkivao je istražnom sucu Ninu Di Matteu koji ga je optužio za ubojstva i zbog kojeg je osuđen na prvu od 26 doživotnih zatvorskih kazni. No, u tome nije uspio, jer Nino Di Matteo je, dakako, živ i od 2012. je šef sudaca u Palermu. Niti jedan šef mafije se nije usudio učiniti ono što je učinio Riina, odnosno zapovjediti ubojstvo dvojice sudaca. 

Ponosan je na sve što je učinio

Na autocesti koja povezuje zračnu luku i Palermo, kod mjesta Capaci, postavljen je eksploziv koji je iza sebe ostavio pravi krater i odnio u smrt Falconea, njegovu suprugu i trojicu tjelohranitelja. Paolo Borsellino i petoro njegovih tjelohranitelja, među kojima je bila i jedna žena, ubijeno je terorističko-mafijaškim načinom (eksploziv, 90 kg Semtex-H, postavljen u ukradeni automobil, u tom slučaju bio je “peglica” Fiat 126, i aktiviran daljinskim upravljačem) u Ulici D’Amelio u Palermu.

Riina je jednom kazao kako je ponosan na sve što je učinio, te kako bi se "godišnje trebalo roditi tisuću Totòa Riine". Sebe je smatrao kraljem, govorio je kako je "zapovijedao poviješću" kako je velik. Pokrenuta je i istraga, a procesi još traju, o povezanosti Cosa Nostre i državnih dužnosnika, odnosno da je nakon dva strašna pokolja iz 1992. u kojima su ubijena dvojica najvažnijih protumafijaških sudaca, “država” (dakle netko s državnog vrha) htjela doći do sporazuma s mafijom. 

ZLATNI TROKUT Otkrili koliko stoji naručeno ubojstvo u BiH i zašto su kriminalci s Balkana traženi

Cosa nostra više ne bi napadala, a mafijaški zatvorenici ne bi bili strogo tretirani, bio je navodni "deal". No i to još nije potpuno jasno. Falcone je govorio kako Cosa nostra ne prima zapovijedi od nikoga izvana, a to je potvrdio i Riina, dakle najmanje od nekoga s državnog vrha.

S Riinom u grob odlaze mnoge tajne

Ipak to ne isključuje kako je netko iz Cosa Nostre imao intenzivne kontakte s ljudima iz institucija. Uostalom, mnogi političari su, da bi pobijedili na izborima, posebno lokalnima, sklapali sporazume s mafijašima koji su određenoj osobi zajamčili prolazak na izborima, a ona bi za uzvrat davala poslove tvrtkama u mafijaškim rukama. 

Riina je jednom kazao kako se ne bi više zvao Salvatore (njegovo pravo ime) Riina da je imao kontakte s tim osobama, odnosno s ljudima iz državnih institucija, pa čak i s nekima iz tajnih službi, kako se sumnjalo, koji su ga trebali nagovoriti na primirje. Riina je posljednjih godina čak optuživao neke svoje vjerne suradnike, kao što je bio Francesco Madonia (umro 2007. u zatvorskoj bolnici u Napulju), da su surađivali s ljudima iz tajnih službi. Čak je i za Mattea Messina Denara, koji je njegov miljenik, govorio da je "karabinjer". 

S Riinom u grob odlaze mnoge tajne. Tko ga nasljeđuje. Matteo Messina Denaro, rođen 1962., smatran je novim ili jednim od šefova sicilijanske mafije. Od 1993. se traga za njime i ne zna gdje se nalazi. Hoće li mafija biti poražena? Falcone je govorio kako je "mafija ljudski fenomen i kao svi ljudski fenomeni ima jedan početak i jedan kraj".

Talijanska biskupska konferencija (CEI) obznanila je kako se za mafijaša Totòa Riinu neće održati nikakva crkvena sahrana. 

Nije ni za pretpostaviti da bi se mogao održati javni sprovod Riini, izjavio je tajnik CEI-a mons. Nunzio Galantino i naglasio kako smrt Riine ne znači da treba smanjiti budnost prema velikom problemu kao što je mafija.

isil Protumafijaški tužitelj “ISIL ne napada Italiju jer dijeli poslove s mafijom” Zgarište u okolici Splita nakon katastrofalnog požara Silvije 
Tomašević Italija gori zbog novca, a zašto gori Hrvatska? kokain U europskoj luci Mafijaški rat: Novi okršaj crnogorskih kriminalaca
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Avatar ivek
    ivek:

    novinar cita policiske zapisnike...lol

  • Avatar Papatest
    Papatest:

    Jadan ubio je 180 ljudi odprilike kao i Norac,ovoga zovu životinja a konobara heroj,važno je u kojoj se državi rodiš