Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.07.2017. u 18:06

U Italiji do prije 20 godina podmetao se požar kako bi se izgoreni prostor pretvorio u građevinski, a požare su podmetali oni koji su gradnjom mogli zaraditi.

Više od 90% požara izazvano je zlonamjerno, pokazale su 2000. godine talijanske istrage, pa su postroženi zakoni vezani za namjerno podmetanje vatre.

Do prije 20 godina podmetao se požar kako bi se izgoreni prostor pretvorio u građevinski, a požare su podmetali oni koji su gradnjom mogli zaraditi. Onda je zakon odredio da se najmanje 15 godina na izgorjelom prostoru ne smije ništa graditi. Šumski prostor, rečeno je, mora biti ponovno pošumljen. Onda su požare počeli podmetati oni koji bi mogli zaraditi pošumljavanjem. Kako se god pooštravao zakon vezan za požare, tako su oni koji žele zarađivati na nelegalan način izmišljali druge oblike iskorištavanja izgorjelog prostora. Pa Italija i ovoga ljeta gori.

Zašto kriminalne organizacije podmeću požare

Autor knjige Gomorra, po kojoj je snimljen i film o napuljskoj mafiji zvanoj Camorra, novinar Roberto Saviano objavio je ovaj tjedan članak u listu Repubblica u kojem je iznio zašto sve kriminalne organizacije podmeću požare. Budući da zakon određuje kako se na izgorjelom prostoru ne smije ništa graditi najmanje 15 godina i kad zlonamjernici spoznaju da bi na nekom prostoru, ne njihove tvrtke, već neke druge mogle dobiti dozvolu za gradnju, jednostavno, kaže, podmetnu požar. Tako ni druge tvrtke idućih 15 godina ne smiju graditi. Dakle, ili ću graditi ja ili nitko.

Zakon kaže kako izgoreni prostor, šuma ili pašnjak, ne mogu biti najmanje 15 godine pretvoreni u nešto drugo, pali ih se ne samo zato da bi se drugome zaustavila gradnja već i da ih se prenamijeni u poljodjelsku površinu. A, onda tu poljodjelsku površinu možeš ubrzo prenamijeniti u građevinsku. Pali se i prostor da bi ga se pretvorilo u odlagalište smeća. Ili se prostor pali da bi se “prikrilo“ nezakonito odlagalište smeća. Šumu se zapali i zato da bi se dokazalo da privatna agencija koja je angažirana da čuva prostor nije sposobna to činiti.

Zgarište u okolici Splita nakon katastrofalnog požara
1/34

U pripremi su novi stroži zakoni protiv palitelja šuma. Postoji, tvrde Talijani, još stotine razloga zašto se podmeću požari, ali u pozadini je uvijek novac. A zašto gori Hrvatska?  

 

Komentara 3

PR
prajdali100
08:01 24.07.2017.

Silvio gori zbog toga sto postaje turisticki uspjesna i konkurencija drugima. Ima i manijaka koji u tome uzivaju.Radi se o cistom terorizmu.

HL
HV_LAKI102
21:16 23.07.2017.

Kod nasih vatrogasaca treba uvesti novi sustav nagradivanja.Sto manje bude pozara i izgorjele sume i sto su kanaderi manje u zraku da se svi bolje nagrade.Ova dosadasnja praksa nije za izdrzat,ovo je prava jagma za pozarima.svi to vide samo Plenkovicic ne,upitanju je poljuljani rejting i osakaceni ego.Gledam veceras u dnevniku ministra Tolusica,razbacuje se evropskim novcem kao pijani milioner,parafraziram;.Samo se prijavljujte nikad nije kasno,dovoljan vam je i minimum dokaznog materijala pa da dobijete novac.Imamo 22 miliona eura na raspolaganju pa gledajte da to podjelimo,mogu samo zamisliti koliko novca cape ovakvi sto rade sa tudim novcem,tu niko nikom ne polaze racune.Tu se capa i kapom i sakom.Steta za bacenim novcem.Sa tih 22miliona eura moglo se napraviti220 kuca za mlade obitelji koje su prinudene traziti kruha po bjelom svijetu, puta dvoje djece to vam je 440 djece,podjeljeno sa40 to vam je11 razreda itd.Tako se popravlja natalitet,a sa ovakvim javaslukom u Drzavi agonija je neizbjezna.Premijer kao glavna figura u Drzavi izjavljuje pozar je uspjesno ugasen a ovamo izgorjelo 4500 hektara sume i odsteta od 22miliona eura,,,,ko koga tu jeb.?

DU
Deleted user
19:20 23.07.2017.

Reformirajte protupožarnu zaštitu te smanjite broj dobrovoljnih udruženja a povećajte broj državnih protupožarnih firmi. Dobrovoljci kao dopuna i plaćeni su za svoje stanje pripreme. A državni službenici dobivaju redovan saldo. Znači kad se ne raspolaže s novcem u akcijama nego se dobiva normalna i redovna plaća, neće nikome padati na pamet podmetne požar. Mnogo se špekulira... Riješiti se to može samo sa strogim nadzorom svoje službe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije