Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otkrili koliko stoji naručeno ubojstvo u BiH i zašto su kriminalci s Balkana traženi

Poroznost granica, ratna prošlost te iznimno teška ekonomska situacija u regiji doveli su do ekspanzije kriminala te lagane suradnje među skupinama.
02. listopada 2017. u 11:04 5 komentara 12620 prikaza
Foto: ilustracija

Granice već odavno ne postoje kada su u pitanju dobro organizirane kriminalne skupine iz zemalja bivše Jugoslavije, upozoravaju čelnici policijskih agencija, piše Dnevni avaz. Poroznost granica, ratna prošlost te iznimno teška ekonomska situacija u regiji doveli su do ekspanzije kriminala te lagane suradnje među skupinama. 

07.04.2015., Vinkovci - Na granicnom prijelazu Bajakovo carinici i policajci zaplijenili su gotovo 142 kg heroina vrijednog oko 42 milijuna kuna. Heroin su prevozili turski i njemacki drzavljani u vozilu WW Caddy. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL ŠVERC Neuništiva balkanska ruta: krijumčare drogu, ljude, duhan...

Ono što kriminalcima umnogome olakšava suradnju je činjenica da oni nisu opterećeni imenom, prezimenom, podrijetlom ili religijom. Marko Nicović, bivši šef beogradske policije i član Svjetske udruge šefova policija, kaže kako bande iz regije odavno surađuju, a uz to, njihove usluge koriste svjetski ozbiljne mafijaške organizacije, poput zloglasne ruske, talijanske, albanske mafije, pa čak i južnoamerički karteli.

- Ako netko drugi odlučuje o životi i smrti u nekoj državi, to znači da te države ne vladaju u tim svojim teritorijima, već da vlada mafija. Ono što će biti žestok problem za Europu je to što se odavde sve češće izvoze ubojice na Zapad - tvrdi Nicović. Navodi kako su kriminalci s Balkana u Europi već odavno vrlo poželjna “radna snaga”.

- Ovaj teritorij je vjetrometina između Europe i Azije. Mnogi putovi droga, krađe automobila, prostitucije, trgovine ljudima, oružjem, ljudskim organima... Sve to ovdje prolazi. To je, jednostavno, najkraća kopnena veza i to je problem koji će biti i ubuduće kod svih naših policija - objašnjava Nicović.

Bivši prvi policajac Beograda tvrdi da su policijske agencije iz zemalja bivše Jugoslavije neučinkovite kada je riječ o profesionalnim ubojstvima. Broj rasvijetljenih slučajeva takvih zločina, kako kaže Nicović, mjeri se u svega nekoliko postotaka. Kazao je i to kako je otkrio da cijene naručenog ubojstva variraju u ovisnosti o tome tko treba biti ubijen. - Ako treba ukloniti neku anonimnu osobu, recimo iz Sarajeva, to ubojstvo košta maksimalno do 20.000 eura, a, ako je, recimo, u pitanju biznismen s velikim tvrtkama ili neki političar, onda se za njegovu glavu daje i više od 500.000 eura. Ustvari, sve je postalo tržište i to će biti problem s kojim će se suočavati ne samo naše policije nego i svjetske - kaže Nicović.

Osim profesionalnih ubojstava, preko granica se obavljaju i druge “djelatnosti”, prvenstveno krijumčarenje narkotika. Nicović je rekao kako su rute, manje-više, svima dobro poznate.

- Droga kreće s Bliskog i Srednjeg istoka, dakle, iz Afganistana i Pakistana, takozvani zlatni trokut. Zatim, ide preko Turske i Bugarske, prema zapadnoj Makedoniji i Kosovu, gdje se skladišti za daljnju distribuciju. Drugi dio droge ide preko Srbije za Mađarsku i takozvani lijevi krak, dakle, prema Zagrebu i Italiji. Jedan krak s Kosova ide preko Crne Gore za Bosnu i Hercegovinu. Treba reći kako u BiH imate još jednu rutu, a to je Istanbul - Sandžak - Bosna. Na toj ruti droga se prevozi raznim načinima, a ponajviše autobusima i automobilima. U suprotnom smjeru idu i sintetičke droge. Dakle, gore, sa sjevera, iz Poljske, Moldavije, Ukrajine i Nizozemske sintetičke droge idu preko Mađarske i Hrvatske u BiH, Srbiju i druge siromašne zemlje - ističe Nicović.

Đurđica Šimunić bila je brutalno pretučena NEPRAVOMOĆNO Izrečena presuda Ljudevitu Špoljaru (49) i Mili Karaici (28) zbog napada na Đurđicu Šimunić (65) Oslobođeni optužbe za naručeno ubojstvo prv-mjesto-txt.jpg REKONSTRUKCIJA POKROVČEVA UBOJSTVA Idealno mjesto za naručeno ubojstvo Jelena Marjanović Smrt Jelene Marjanović Suprug uhićen za ubojstvo srpske pjevačice. Njegov otac: Ubio ju je tajkun koji drži pola Beograda
SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
 • miki45:

  znaci jeftinije platiti ubojicu nego dobiti sud u hrvatskoj

 • Avatar mrTrobec
  mrTrobec:

  Eto Idrizi lomi ruke,noge 300 eura komad,kopanje oka 100 eura,vađenje slijepog crijeva čakijom bez anestezije 500 eura,ranjavanje u nogu 450 eura,nestanak bez traga 2000eura

 • genex:

  znači treba paziti kome se zamjeriti jer izgleda za relativno malu lovu možeš postati bivši.