Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvezeno iz Italije

Salmonela pronađena i u purećem hamburgeru sa ružmarinom iz Plodina

Puretina
Foto: Ministarstvo poljoprivrede
1/3
19.11.2016.
u 21:15

Nakon što je opasna bakterija evidentirana u Lidlu, Kauflandu i Konzumu, ni uvoz iz Italije na policama Plodina nije, čini se, “čist”

Postoji osnovana sumnja da je salmonela pronađena i u purećem hamburgeru s ružmarinom, priopćilo je večeras Ministarstvo poljoprivrede. Nakon što je opasna bakterija Salmonella spp. evidentirana u piletini i pačetini iz Lidla, u Kauflandu brzim testom na svježem pilećem zabatku te u ćevapima s teletinom u Konzumu, i trgovački lanac Plodine pao je na testu. Veterinarskoj inspekciji sumnjiv je uzorak talijanskog proizvođača AIA S.P.A. P., odobrenog broja IT 04 M CE, Le Apollinare Veronesi, 1 – 37036 S Martino B.A., koji je uzet iz logističko-distributivnog centra Plodina u Industrijskoj zoni R-29 Kukuljanovo u Rijeci.

– Predmetni proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) o mikrobiološkim kriterijima za hranu te su – tvrde u Ministarstvu – u tijeku mikrobiološke pretrage u svrhu tipizacije bakterije u Veterinarskom zavodu u Rijeci. Rezultati nalaza očekuju se sutra. U međuvremenu upozoravaju sve trgovačke lance da taj proizvod, imaju li ga u svojim trgovinama, odmah povuku s tržišta i o tome žurno izvijeste HR RASFF. Ovaj proizvod s LOT brojem L 05172876 ima, naime, rok trajanja do 22. studenoga. Sve ovo na tragu je učestalih kontrola inspekcije Tomislava Tolušića, od kojega se jučer moglo doznati kako je samo u ovoj godini u Hrvatskoj bilo 67 slučajeva salmonele u hrani, no javnost je obaviještena tek o nekoliko posljednjih slučajeva. Do tada se izvještavalo tek o slučajevima poput povećanih količina kikirikija u vaflima ili histaminu u konzervama ribe.

Ne možemo uvoziti “smeće” iz stranih zemalja i prodavati to u Hrvatskoj po cijenama po kojima se prodaje – ponovio je danas ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i na otvaranju Gospodarskog sajma u Grubišnom Polju.

– I sami se potrošači moraju zapitati zašto je nešto dvostruko jeftinije i dolazi iz uvoza – istaknuo je te ponovio kako se na terenu i dalje pojačano rade kontrole ispravnosti hrane.

– Moja je intencija i zadatak omogućiti hrvatskim građanima da jedu zdravu i kvalitetnu hranu. Naravno, po mogućnosti hrvatsku iako nemam ništa ni protiv uvozne ako je iste kvalitete kao i hrvatska – rekao je Tolušić u Grubišnom Polju.

>> Hrana koje se uvozi iz EU ne prolazi gotovo nikakvu sanitarnu kontrolu

Komentara 84

DU
Deleted user
17:54 19.11.2016.

Seljaci su nam bez posla, uz ceste svuda šikara, na sve strane plodna zemlja a mi uvozimo talijanske hamburgere (?!) i jogurte iz Njemačke! Naše Vlade vode jako dobru politiku…

DO
dopizdilomi
18:36 19.11.2016.

Znači trebao je smrtni slučaj da inspekcije počnu raditi svoj posao.

DU
Deleted user
17:55 19.11.2016.

Uvozi se zadnje smeće. Vjerujem da su zakoni dobri ali država mora pojačati kontrolu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije