Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETROV:

Trajao je lijepi brak političara i Agrokora dok Most nije ušao u Vladu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/35
07.02.2018.
u 11:06

- Svima njima isti zajednički nazivnik je Borislav Škegro. A premijer i Dalić i dalje tvrde da ne znaju, iako je jasno da je sve unaprijed pripremljeno, znalo se tko će dobiti posao, znalo se za roll up kredit – tvrdi Sinčić

Saborski zastupnici ovotjedno su zasjedanju započeli nizom zahtjeva za stanke o Agrokoru, položaju žena, komunalnim poduzećima... Temom Agrokora bavio se i čelnik Mosta Božo Petrov koji je ustvrdio kako neznanje nije i ne može biti alibi, jer tako nije ni na sudu.

- Sad kad Vlada kaže da nije znala, onda je to licemjerno jer je znala sve. Ministar financija punih godinu dana prije afere Agrokor nije znao da se nešto događa u Agrokoru. Predsjednik Vlade mjesec dana prije afere - nema pojma, nije znao što se događa s najvećom kompanijom u državi. Kad su bili prisiljeni razgovarati o aferi Agrokor, prekinuli su s Mostom. Nisu znali o Ivici Todoriću i dali su mu pola godine i ferije u drugoj zemlji. Nisu znali za Knighthead fond za koji je upitno da li je uopće više u Hrvatskoj i da li je Agrokor već u ruskim rukama. Nisu znali za honorare savjetnika – nabraja Petrov te pita Vladu zna li što njihov povjerenik Ante Ramljak radi.

- Trajao je jedan lijepi brak političara i Agrokora dok Most nije ušao u Vladu, nastao je raspad kad smo tražili čiste račune, čist start za hrvatsko gospodarstvo. Odjednom nismo dobar partner pa nastaje novi brak iz interesa, sve se stavlja pod tepih pa se i istražno povjerenstvo o Agrokoru ugasilo samo da se ne zna. A sad premijer kao najjači alibi govori nisam znao, ali reći ću, znali ste puno toga, a neke stvari niste ni htjeli znati, niste htjeli ni da javnost zna, zato skrivate stvari, zato Most više nije u vlasti, i zato nam je drago ne biti dio projekta "ne znamo". Kad se događa nasilje u obitelji, jednaki sudionik je i onaj član obitelji koji okrene glavu i kaže – ne znam – kazao je Petrov te zaključio kako svi koji su bili svjedoci, izvršitelji i nalogodavci trebaju podnijeti račun, jer ovakvo nasilje nad hrvatskim gospodarstvom treba završiti.

1/34

Agrokor je komentirao i Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida zatraživši ostavku Vlade. Tražio je i od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da se pozabavi Antom Ramljakom i njegovom povezanošću s Texo Managementom, iako on formalno nije dužnosnik kojeg pokriva Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

- Otkad je stupio na snagu lex Agrokor, bivša firma Ante Ramljaka Texo radi za Agrokor, odjednom im je pala sjekira u med, dobili 10 milijuna kuna do sad. Prije je radio u bivšoj firmi, Vlada ga stavi za povjerenika, i sada on daje velike iznose novca svojoj bivšoj firmi. Postoji ona godina razmaka između javne dužnosti i privatnog posla, a ovdje toga nema, slika Ramljaka je još uvijek na stranicama Texo-a, a već godinu dana radi u Agrokoru. Sukob interesa koji vrišti do neba, je li ga itko provjerio ili mu se unaprijed dao posao – kaže Sinčić. Dodaje kako Texo Management vodi Tomislav Matić, tu je i Marijan Stričević protiv kojeg se vodi proces zbog TLM-a.

- Svima njima isti zajednički nazivnik je Borislav Škegro. A premijer i Dalić i dalje tvrde da ne znaju, iako je jasno da je sve unaprijed pripremljeno, znalo se tko će dobiti posao, znalo se za roll up kredit – tvrdi Sinčić. Pita se što je točno Ante Ramljak - namještenik, dužnosnik ili službenik, pa podsjeća kako preispitivanju sukoba interesa podliježu osobe koje imenuje Sabor.

- Tražim da povjerenstvo njega ispita, ali kao što se demontirali povjerenstvo za Agrokor, tako je i s Povjerenstvom za sukob interesa koje treba raspraviti o Dalić i Mariću, sukob interesa je očit – zaključuje Sinčić te traži ostavku Vlade.

U obranu Vlade stao je HDZ-ov Josip Borić ustvrdivši da je lex Agrokor bio dobar potez. Optužio je zastupnike da svako jutro počinju stankama o Agrokoru gdje namjerno javnosti pokušavaju prikazati priču o Agrokoru u lošem svjetlu, kako bi, tvrdi, zaradili pokoji poen u narodu.

- Kada je krenulo ovo, nitko nije znao kako će završiti ta priča, ali Vlada je reagirala jedino kako je mogla, i donijela lex Agrokor kojim je željela zaštiti proces u situaciji koja nije bila jednostavna. Danas imamo mali detalj u toj velikoj slici, a glavni cilj je da se u sljedeća dva ili dodatna tri mjeseca postigne zacrtani cilj – da sve završi nagodbom na korist svih zaposlenih i poduzeća – tvrdi Borić. On, dodaje, vjerujem premijeru da nije znao ništa oko naknada savjetnicima, pa mu, smatra, treba mu pružiti priliku da analizira sve i vrlo brzo prezentira svoj stav. Kritizirao je i Petrova, koji, tvrdi, ne želi voditi sjednice kao potpredsjednik Sabora, a drugima govori što bi trebali raditi.

Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a kaže da je odrastanje jedan težak i naporan proces tijekom kojeg je od svoje majke često slušala "jesam ti rekla". Sada, dodaje, i ona to mora koristiti u Saboru.

- Tako je i u slučaju Agrokor. Tako sam ja rekla da postoje dva Agrokora, jedan Ivice Todorića koji je sad u Londonu i tvrdi da na računu nikad nije imao više od 20 tisuća kuna, a drugi je Ramljakov, nastao temeljem lex Agrokora. Ramljak je vladin povjerenik, a Vlada je svoju budućnost vezala uz njega i taj zakon, pa neke stvari mora znati. S nekim stvarima morate biti upoznati, elementarna pristojnost je da kažete tko je napisao lex Agrokor, ne vidim u čemu je problem, tim više što je Škegro rekao da on zna tko je napisao zakon. Elementarna pristojnost je da vladin povjerenik jasno kaže moja plaća je tolika, imam 102 savjetnika jer je riječ o značajnom projektu, i plaćat ću ih toliko, pa ne bi mi opet ovdje govorili o Agrokoru – kaže Mrak Taritaš te dodaje kako je odgovornost Vlade i premijera za rad Vladinog povjerenika, kao i njegovih savjetnika.

- Proračun Hrvatske, dakle građani, će snositi posljedice zbog loših poteza povjerenika, pa molim premijera da nam konačno kaže što o svemu misli, koji stav je Vlade u odnosu na rad vladinog povjerenika, da Vlada stane iza tog rada i povjerenika. Gospodine Plenkoviću, dajte da vam čujemo glas na povratku iz Strasbourga – zaključila je Mrak Taritaš.

SDP-ov Marko Vešligaj upozorio je na štetnost novog Zakona o komunalnom gospodarstvu, kroz koji se uređuju usluge koje su važne za građane koji ih plaćaju.

- Lokalna samouprava dužna je te usluge osigurati i svi se trudimo to napraviti, da usluga bude što bolja, a da cijena bude što manja. Tako imamo više djelatnosti u jednom komunalnom poduzeću, a novim zakonom sloboda izbora preko koga će se to napraviti se ukida, članak kaže da trgovačko društvo obavlja samo povjerenu djelatnost, a ne može drugu tržišnu djelatnost. Što to znači? To je prije svega diskriminatorno i u suprotnosti s Ustavom, ograničavanje ustavnih poduzetničkih sloboda. Ovo razdvajanje koje se radi ili je direktno davanje prvenstva privatnom sektoru ili nam vodi prema osnivanju novih tvrtki što znači povećanje birokracije, a što će dobiti građani, višu cijenu komunalnih usluga – objasnio je Vešligaj te pozvao sve zastupnike da maknu tu odredbu iz zakona u interesu građana.

HNS-ova Marija Puh ponovno je podsjetila na loš položaj žena u društvu, te pročitala niz izjava koje su se posljednjih dana mogle čitati u medijima, a ocrtavaju taj odnos prema ženama.

- Godinama su se žene borile za pravo glasa da ih se vidi ili čuje, danas je teže biti žena nego ikad. Dat ću primjer i iz vlastitog života za kojeg nikad nisam mislila da ću ga javno iznijeti, ali moram vlastitim primjerom osvijestiti djevojčice, djevojke ili žene koje smatraju da su manje vrijedne jer su im to govorili muškarci iz njihove okoline. Moj dečko je od mene tražio da se ostavim politike, te da sav moj trud ne vrijedi jer neće biti ništa od mene – kaže Puh te dodaje kako je od nje taj dečko tražio da što prije rodi i posveti se obitelji.

- Vjerujem da vrijedim više nego što je on mislio. Vjerujte u sebe, niste ništa manje vrijedne od onih koji vas žele stjerati u kut, dapače. Svi vi koji to tražite od žena, nećete uspjeti i trovati javni prostor omalovažavajući žene. Ne dopustite da žene budu predmet ideoloških podjela – zaključila je Puh.

Komentara 51

PR
prajdali100
12:48 07.02.2018.

Petrov nikada neće preboljeti Šup- kartu iz Sabora i to kako ga je Plenki nogirao.Čovjek je zreo za stručnu pomoć.

RG
RuzaSapina56@gmail.com
11:34 07.02.2018.

Odvratni ste! Koliko dugo Todorić manipulira Hrvatskim radnicima a političari punih džepova umjesto da rade oni i dalje lome koplja preko najslabijih a to su opet potplaćeni radnici...

DO
domicic
11:51 07.02.2018.

Da, zato su Božo-Bilježnik i kamarila glasali za Lex Agrokor, da umanje utjecaj politike na Agrokor. To što mostovci redom boluju od amnezije ne znači da su i ostali ljudi retardirani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije