Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.02.2018. u 12:03

Sedam je dana šutio, ali nije ni pokušao relativizirati priču o savjetnicima

Premijer Plenković sedam je dana šutio o aferi sa savjetnicima Agrokora, no kada je jučer napokon progovorio, zbog dva aspekta svoje izjave ipak zaslužuje pohvalu.

Prvo, nijednom riječju nije pokušao opravdati, braniti ili relativizirati posao angažmana Ramljakove bivše tvrtke za milijun kuna mjesečno. Štoviše, rekao je da načelno smatra da to nije dobro, ali će konačno mišljenje iznijeti nakon cjelovite analize konkretnog slučaja. Drugo, Plenković je sasvim ispravno svu odgovornost procesa u Agrokoru, pa tako i savjetničkog angažmana tvrtke u kojoj je prije Agrokora radio Ante Ramljak, preuzeo na sebe. Dakle, prihvatio je zapovjednu odgovornost jer je upravo Vlada donijela lex Agrokor, no država nikako ne bi trebala biti pokrovitelj sumnjivih poslova u Agrokoru.

Andrej Plenković u Europskom parlamentu
1/7

Plenković je itekako svjestan da je intervencijom države u propast Agrokora svoj politički kredibilitet stavio na kocku i da će se sve što se zbiva s Agrokorom i u Agrokoru odraziti prije svega na njega, zatim na Vladu i vladajući HDZ. Upravo zato Plenković treba biti posebno oprezan kada bude donosio konačni sud o Ramljaku i priči sa savjetnicima. S druge strane, i sam Plenković kaže da će pri donošenju odluke gledati cijelu sliku, a ona se tiče restrukturiranja Agrokora, odnosno postizanja nagodbe s vjerovnicima. Trebat će mu puno političke spretnosti da koza ostane cijela, a vuk sit jer javnost očekuje osudu Ramljaka, ali jednako tako do isteka lex Agrokor preostalo je još samo dva mjeseca i eventualno smjenjivanje izvanrednog Vladina povjerenika teško da bi Agrokoru donijelo nešto korisno.

Plenkoviću će ovo, sigurno, biti jedna od najtežih odluka koju će morati donijeti jer je svjestan dvosjeklog mača s kojim se suočava. Istina, Plenković je preživio i prekrajanje vladajuće većine, Vlada mu je visjela o koncu, izveo je razne političke akrobacije kako bi preživio, ali kada je u pitanju novac, kao u slučaju savjetnika i Agrokora, priča je znatno teža. Jedini je zaključak da je preuzeo veliki rizik.

Marica Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor:

Andrej Plenković u Europskom parlamentu
1/19

Komentara 7

ST
stefj
12:34 07.02.2018.

Da nema Mosta i njegovih novinara, ovog problema ne bi niti bilo. Plenković je preuzeo odgovornost, no ovo niti su novci iz proračuna, a ugovor je odobrilo i vjerovničko vijeće, a i sindikati nemaju ništa protiv toga. Tako da problem stvara politika, a ne sudionici procesa... Bilo bi jako lijepo kada bi novinari malo objektivnije sagledali situaciju, te počeli pisati konstruktivno. Ovako samo pomažu Sperbanci i ostalima koji žele srušiti nagodbu... Po meni je veći problem jamstvo Uljaniku, nešto što se za privatnu tvrtku plaća iz proračuna, samo zato jer IDS nije želio raditi rekonstrukciju firme, već je održavao status quo...

Avatar southman
southman
14:17 07.02.2018.

Da ne bi Plenkovića lani u momentu kada se strmoglavio Agrokor, strmoglavilo bi se i cijelo hrvatsko gospodarstvo a mi smo na kraju godine usprkos svemu izvukli 3% rasta BDP-a !

DU
Deleted user
21:50 07.02.2018.

iva..ima..sve vise i vise..citatelja..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije