Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okusi dalmacije

Ruža Tomašić u Bruxellesu nudila dalmatinski prošek

U Europskom parlamentu kušali prošek
Foto: Tomislav Krasnec
1/6
02.04.2014.
u 13:16

Eurozastupnica je dovela i vrhunske vinare, proizvođače ovoga vina, a degustirani su i dubrovački rafioli. – Želimo pokazati da je prošek tradicija koja postoji toliko stoljeća i da ne bi smjela biti prekinuta ulaskom u EU. Zapravo bi tržište trebalo odrediti kvalitetu, a ne da je birokracija određuje – kazala je Tomašić

Ruža Tomašić organizirala je danas u zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu degustaciju dalmatinskog prošeka, a dovela je i trojicu vrhunskih vinara i proizvođača prošeka – Andru Tomića, Lea Gracina i Ivicu Kovačevića.

Uz prošek degustirali su se i dubrovački rafioli, pa je čitavo događanje bilo predstavljeno kao kušanje "slatkih okusa Dalmacije". Činjenica da se tradicionalni prošek, prema trenutačno važećim propisima nakon ulaska Hrvatske u EU, ne smije nastaviti proizvoditi i stavljati na tržište pod tim imenom (zbog činjenice da su Talijani zaštitili svoje pjenušavo vino sličnog imena prosecco) dodatno je učinila ovu degustaciju zanimljivom.

A među europskim zastupnicima koji su se odazvali pozivu Ruže Tomašić bio je i Martin Callanan, šef kluba zastupnika Europskih konzervativaca i reformista, kojemu pripada i Ruža Tomašić, predsjednica HSP-a dr. Ante Starčevića.

Foto: Tomislav Krasnec

– Talijani su zaštitili ime prosecco, a izgleda da se naši u pregovorima nisu sjetili da treba zaštiti prošek. Mi danas želimo u Europskom parlamentu pokazati da je prošek tradicija koja postoji toliko stoljeća i da ne bi smjela biti prekinuta ulaskom u EU. Zapravo bi tržište trebalo odrediti kvalitetu, ne bi smjela birokracija određivati što se može, a što se ne može. Vjerujem da će u EU shvatiti da ipak ne bi trebali oni biti ti koji zabranjuju – rekla je Ruža Tomašić.

Andro Tomić rekao nam je da on i dalje prodaje svoj vrhunski prošek Hectorovich koji je proizveden prijašnjih godina. Prijelazno pravilo jest da se stare zalihe mogu stavljati u prodaju, ali da se ne smije proizvoditi novi prošek. Što će Tomić nakon isteka starih zaliha?

– Što će biti – ne znam. Mi ćemo i dalje proizvoditi to piće. Kako ćemo ga zvati? Mi ćemo ga zvati prošek, ali što ćemo morati napisati na boci, to ne znam. Ali ipak vjerujem da će to biti prošek. Ipak prošek postoji kao ime dokumentirano od 1774. godine. Takvih podataka prosecco nema, a razlika je i kvalitativna, i u imenu, i u tradiciji. Mislim da ne bi trebalo biti dvojbe hoće li ime prošek biti prihvaćeno ili neće – rekao nam je Andro Tomić.

Komentara 19

CR
Croatia87
15:36 02.04.2014.

Tako se reklamiraju domace proizvode u inozemstvu. Ovi mrzitelji nase Ruze mogu se vratit u rupu odakle su izasli.

KA
kafka
13:39 02.04.2014.

To, tako treba. Bravo naši EU parlamentarci na takvim akcijama.

PA
pankogulo
16:51 02.04.2014.

Tako se radi na promociji zemlje. Iako se u mnogim stvarima s gospođom ne slažem, za ovo joj skidam kapu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije