Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVOR BRUXELLESU

Rusija zakonom zabranjuje usporedbu SSSR-a i Njemačke

Russian President Putin holds meeting with graduates of Management Personnel Pool program
Foto: ALEXEI NIKOLSKY/Newscom/PIXSELL
1/3
28.01.2021.
u 08:53

Ruski lider Putin sve više gradi svoju politiku na ambivalentnom odnosu prema prošlosti

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je donjem domu parlamenta da pripremi zakon kojim će se zabraniti usporedba uloge Sovjetskog Saveza i nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu. Predsjedniku Dume Vjačeslavu Volodinu naložio je da do 1. srpnja donese amandmane na već postojeće zakone kojima bi se “zabranilo javno izjednačavanje uloge SSSR-a i Njemačke u Drugom svjetskom ratu”.

Taj se potez u javnosti promatra kao odgovor na rezoluciju Europskog parlamenta koji je prije dvije godine osudio u istom tonu sovjetsku i njemačku agresiju na Poljsku 1939. kojom je započeo rat. Varšava, koja s Moskvom ima loše odnose, kritizira ulogu obiju država u početku rata. Neposredno prije agresije Njemačke na Poljsku, koju je ubrzo zatim napao i SSSR, Moskva i Berlin potpisali su 1939. poznati Pakt Molotov-Ribbentrop, čiji su tajni dijelovi uključivali dogovor o podjeli zemlje.

Amandmane na zakon prva je predložila šefica parlamentarnog odbora za kulturu Jelena Jampolskaja.

– Ako urednici naših izdavačkih kuća već nemaju dovoljno inteligencije, savjesti i osjećaja gnušanja da povuku takve odlomke, vjerujem da bi im trebalo pomoći zakonima – rekla je u listopadu.

Ruski lider Putin sve više gradi svoju politiku na ambivalentnom odnosu prema prošlosti: istodobno kritizira represivnost režima Jozefa Staljina i brani ratne uspjehe i napore zemlje. Kad su promjene zakona predložene, Putin ih je podržao.

– Moramo biti pažljivi, ali moramo to učiniti. Ako u nekim zemljama, primjerice, postoje zakoni protiv poricanja genocida nad Armencima, tada i je i Bog nama vjerojatno naredio da zakonom zaštitimo vrlo nedavnu prošlost – rekao je Putin.

Parlamentarni zastupnici Komunističke stranke predlagali su da se za izjednačavanje uloge SSSR-a i Njemačke u ratu kažnjava zatvorom od deset godina.

Komentara 40

Avatar ajeto
ajeto
09:09 28.01.2021.

Komunisti su ubili višestruki broj nevinih od nacista pa po tome su neusporedivo veći zločinci .Brojke govore sve.Napad na Poljsku je dogovor obje zločinačke ideologije.

DZ
dubravko.zatek
09:08 28.01.2021.

baš me interesira kaj bu rekli drugovi domači antifašisti..jel u pravu Putin ili Merkelica..??

Avatar 0svetnik Ernesta Fulira
0svetnik Ernesta Fulira
09:17 28.01.2021.

Vrijeme je da se konačno razbiju neki mitovi i isplivaju neke istine o 2. svj. ratu. A najveći mit je onaj da su oni što su nosili petokraku na čelu bili humani oslobodioci od fashizma. Ili recimo prešućena istina da su za uspon nacista na čelu sa H1tlerom krivi uglavnom Englezi i Francuzi koji su Njemački bacili u glad i siromaštvo ratnim odštetama nakon 1. svj. rata. Treba čitati Normana Daviesa "Europe at War - no simple victory" u kojoj objašnjava npr. da antifashizam uopće nije koherentna i izvorna politička opcija, nego izmišljeni pojam od strane Staljina koji mu je poslužio da dobije podršku zapadnih saveznika za svoju prljavu rabotu na Istoku Europe. Jedini Churchill nije nasjeo na njegov spin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije