Naslovnica Vijesti Svijet

Rusija Srbiji isporučila šest zrakoplova MiG-29 dva dana prije plana

Prvi par MiG-ova u Srbiju je stigao u ponedjeljak, u utorak su isporučena još dva i u srijedu posljednja dva iz paketa dogovorenog u prosincu 2016
04. listopada 2017. u 23:14 96 komentara 9966 prikaza
MiG 29
Foto: Marko M./Wikimedia Commons

U Beograd su u srijedu iz Rusije dopremljena posljednja dva od ukupno šest mlaznih lovačkih zrakoplova MiG-29, potvrdilo je srbijansko ministarstvo obrane.

kolinda vučić Odgodila uzvratni posjet Predsjednica procijenila da nema uvjeta za Vučićev posjet Hrvatskoj

Isporuka je uslijedila dva dana ranije nego što je planirano, čime je kompletiran dogovoreni paket ruske donacije za koju će Srbija platiti 180 milijuna eura.

To je svota na koju je procijenjen remont i modernizacija ukupno 10 MiG-ova, četiri koliko ih sada ima ratno zrakoplovstvo Srbije i šest isporučenih ovog tjedna.

Prvi par MiG-ova u Srbiju je stigao u ponedjeljak, u utorak su isporučena još dva i u srijedu posljednja dva iz paketa dogovorenog u prosincu 2016.  kad je najavljeno da će Moskva pokloniti Beogradu šest korištenih zrakoplova MiG-29.

Tada je procijenjeno da će modernizacija koštati između 180 i 230 milijuna eura, a tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić objasnio je kako bi Srbiju kupovina tih zrakoplova, izvan ugovorenog rusko-srpskog vojnog aranžmana, koštala oko 600 milijuna eura.

Šest novonabavljenih zrakoplova MiG-29 bit će predstavljeni na svečanosti povodom dana oslobođenja Beograda 20. listopada, a nazočit će i ruski ministar obrane Sergej Šojgu, nakon čega će MiG-ovi u zrakoplovno-tehničkom zavodu "Moma Stanojlović" biti podvrgnuti detaljnom remontu i moderniziranju do takozvane 'četiri plus generacije' borbenih zrakoplova.

Dubrovnik forum, Ivica Dačić PORUKA SRBIJI 'Suzdržite se neprihvatljivih postupaka i okrenimo se rješavanju problema' Ratko Mladić Ratni zločinac Vlada Srbije dala jamstva za privremenu slobodu Ratka Mladića NATO RUSKI VELEPOSLANIK 'Sve su prisutniji pokušaji da se BiH uvuče u NATO'
A1
PROMO
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar nemam-pojm@
  nemam-pojm@:

  Inzvaredan avion, drago mi je da su ih naši susjedi nabavili jer će izuzetno utjecati na izbor Hrvatskog novog aviona i opremanje pzo obrane u skladu sa novim okolnostima.

 • Deleted user:

  Srbija ima ratno zrakoplovstvo, Hrvatska ima leteće kante čiji piloti nose glavu u torbi svaki puta kada plete sa njima. Još na tim kantama domoljubi dobro zarađuju kada ih svako malo obnavljaju. Sve uz povike "volimo" Hrvatsku.

 • Avatar ivo587
  ivo587:

  srbčad je barem dobila kakve takve avione, a mi apače helihoptere s kojima možemo ić na ribičiju. i hummer vozila koja kad se prevrnu ostaneš mrtav i troše 50 litara dizela. Čak su i ameri kupili te migove 29. A ... prikaži još!A mi će mo kupit avione kad na vrbi zasvrbi.