Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgodila uzvratni posjet

Predsjednica procijenila da nema uvjeta za Vučićev posjet Hrvatskoj

kolinda vučić
Foto: Ured predsjednice RH
04.10.2017.
u 22:08

I Aleksandar Vučić smatra da je bolje da se njegov posjet RH dogodi kad se bude moglo razgovarati u mirnijim okolnostima

Nakon što je Večernji list objavio da Ured predsjednice odgađa planirani uzvratni posjet srpskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović to je potvrdila priopćenjem. Predsjednica tako ističe da je, s obzirom na najnoviji razvoj događaja i ozračje koje ne pridonosi izgradnji međusobnog povjerenja, procijenila da u ovom trenutku ne postoje preduvjeti za posjet.

Dijalog nema alternativu

Na relaciji Srbija – Hrvatska, podsjetimo, posljednjih se dana razvila žustra polemika jer vodstvo Srbije ne priznaje da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, ne priznaju obrambeni rat, nego smatraju da se u Hrvatskoj vodio građanski rat, a poseban prigovor i Aleksandar Vučić, ali i lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac imaju zbog definicije Domovinskog rata u Zakonu o braniteljima. Predsjednica u priopćenju ističe da dijalog nema alternative u odnosima sa svim susjedima, uključujući i Srbiju, te podsjeća da su se potpisivanjem Subotičke deklaracije počeli stvarati preduvjeti za rješavanje otvorenih pitanja.

– Nakon izbora Aleksandra Vučića za predsjednika Republike Srbije započeti su razgovori o službenom posjetu Hrvatskoj. Poziv predsjednice RH predsjedniku Vučiću upućen je s ciljem daljnje normalizacije odnosa i izgradnje međusobnog povjerenja – navodi se u priopćenju. Na Pantovčaku napominju da je u kontaktima dvaju ureda postignuta suglasnost o odgodi posjeta koji je bio planiran do kraja ove godine.

Pozitivan iskorak

– Glavni cilj posjeta predsjednika Republike Srbije Hrvatskoj, kad do njega dođe, mora predstavljati pozitivan iskorak u rješavanju otvorenih pitanja i pridonijeti poboljšanju odnosa dviju država, koje ne moraju biti prijateljske, no moraju surađivati radi vlastite budućnosti i stabilnosti jugoistočne Europe – zaključeno je u priopćenju iz Ureda predsjednice. I srpski predsjednik Aleksandar Vučić drži da do njegova posjeta Zagrebu treba doći kad se bude moglo razgovarati u mirnijim okolnostima, objavili su danas beogradski elektronički mediji, prenosi Hina.

– Predsjednik Vučić smatra, a čini mu se da je i predsjednica RH suglasna, kako je bolje da posjet bude onda kad će se moći razgovarati mirno i u drugačijoj atmosferi – prenijela je agencija Tanjug iz izvora bliskih srpskom predsjedniku. Beogradski mediji navode kako “datum posjeta nije bio ni utvrđen ni potvrđen” te ocjenjuju kako su iz Hrvatske “stigli signali da Zagreb nije dobro primio izjave srpskih dužnosnika, koje su protumačene kao relativiziranje srpske agresije na RH. “U Zagrebu se zanemaruje činjenica da su te izjave uslijedile kao reakcije na Zakon o braniteljima, u kojem se Srbija, srpski narod i pripadnici srpske zajednice u RH u zakon uvode kao agresori”, navela je agencija Tanjug, prenosi Hina.

Komentara 88

DU
Deleted user
13:19 04.10.2017.

Vucic je 95-te u Glini u medjunarodno priznatoj drzavi Hrvatskoj drzao govor kao clan srpske radikalne stranke protiv hrvatske i pozivao na rat i ustanak protiv hrvatskih vlasti. Dokaz je na youtube, znaci nema sumnje da je to zlocin i trebao bi se kazniti kao i svako drugo zlodijelo. To mu se fino treba objasniti i nece vise biti diskusije o tome oce li on posijetit HR ili nece

I1
ing-12345
16:43 04.10.2017.

Vučić može doći u Hrvatsku samo kao osumljičeni ratni zločinac na hrvatski sud.

DU
Deleted user
14:29 04.10.2017.

zar su ikada i postojali uvjeti......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije