Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KĆER PUTINOVA SAVEZNIKA

Rusija optužuje Ukrajinu za atentat na Duginu: 'Osumnjičenik je pobjegao u Estoniju nakon eksplozije'

Investigators work at the site of a suspected car bomb attack that killed Darya Dugina in Moscow region
Foto: Investigative Committee of Russi
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
22.08.2022.
u 13:50

Ukrajina je zanijekala umiješanost u napad, a Ilya Ponomarev, bivši ruski zastupnik, rekao je da unutarnje skupine koje se protive Putinovoj vladavini stoje iza atentata

Rusija je optužila ukrajinske obavještajne službenike da su organizirali atentat na Darju Duginu, kćer Aleksandra Dugina, jednog od najbližih pristaša predsjednika Vladimira Putina. Dugina je, podsjetimo, ubijena u eksploziji automobila u blizini Moskve. Prema posljednjim informacijama, u automobilu je bila postavljena bomba. 

FSB, ruska unutarnja sigurnosna služba, rekla je da iza napada stoji ukrajinski državljanin koji je stigao u zemlju u srpnju, prenosi BBC

Sigurnosni dužnosnici u Moskvi kažu da je osumnjičenik unajmio stan u blizini Dugine kako bi prikupio informacije o njezinom načinu života i kretanju. Rekli su da ju je napadač pratio na festival izvan Moskve, gdje su ona i njezin otac bili počasni gosti. 

Policajci su rekli da je osumnjičenik pobjegao iz Rusije u Estoniju nakon što je Dugina ubijena u eksploziji automobila na cesti izvan Moskve, no BBC ističe kako nije mogao neovisno provjeriti navode.

Ukrajina je zanijekala umiješanost u napad, a Ilya Ponomarev, bivši ruski zastupnik, rekao je da unutarnje skupine koje se protive Putinovoj vladavini stoje iza atentata.

VIDEO Ubijena kći bliskog Putinovog saveznika: Eksplodirao joj automobil, otac navodno bio meta

Čelnik proruskih separatista u Donecku Danis Pušilin također je jučer optužio "teroriste ukrajinskog režima“ za pokušaj "likvidacije Aleksandra Dugina“. Naime, smatra se kako je prava meta napada bio sam Dugin, filozof s velikim utjecajem na Kremlj koji je još 2008. najavljivao potencijalnu invaziju na Ukrajinu. 

Visoki ukrajinski dužnosnik odbacio je optužbe o umiješanosti Ukrajine u incident. 

"Naglašavam da Ukrajina, naravno, nema nikakve veze s tim, jer mi nismo kriminalna država, što je Ruska Federacija, a još manje teroristička država", rekao je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Darja Dugina podržavala je rat u Ukrajini i objavljivala redovite komentare na proruskim web stranicama pod pseudonimom Daria Platonova. Vlade Velike Britanije i Sjedinjenih Država uvele su joj sankcije u srpnju navodeći kako se radi o ''istaknutoj suradnici Putina koja širi dezinformacije o Ukrajini i ruskoj invaziji na tu zemlju''.

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
14:00 22.08.2022.

ovo je međusobni obračun ruskih političkih elita, ukrajinci da su udarili, digli bi u zrak prave rusonacističke mete, a ne kćer rusonacista

AT
ATG
14:52 22.08.2022.

Od silnog čitanja se izlizao i nestao moj komentar o lažnim tvrdnjama o povezanosti Dugina i Putna koji se nikad u životu nisu sreli. To ide toliko daleko da se objavljuju slike sastanka Putina s Alexanderom Solzhenitsyn lažno ih predstavljajući kao susret Putina i Dugina. Dugin i Putin se nikad u životu nisu sastajali, u vrijeme Putinove vladavine zabranjena mu je stranka kao "nacionalistička", smijenjen je s mjesta voditelja katedre na Moskovskom sveučilištu. Fakat "najbliži pristaša i saveznik" Usput, nije osumnjičen "ukrajinski državljanin" nego "ukrajinska državljanka" koja je navodno pobjegla u Estoniju.

Avatar messerschmittt
messerschmittt
13:56 22.08.2022.

evo pustio sam suzu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije