Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Putin nenadano posjetio Krim povodom godišnjice aneksije

Russian President Vladimir Putin visits Sevastopol
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/17
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.03.2023.
u 18:11

"Poblem je što sud ne priznaju svi, uključujući i nas. Ali mislim da je poslao snažnu poruku", rekao je američki predsjednik Joe Biden vezano uz odluku Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da izda nalog za uhićenje Vladimira Putina

Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina. ICC ga tvrdi da je odgovoran za ratne zločine počinjene od početka ruske invazije. Ured ukrajinskog predsjednika u petak je pozdravio izdavanje naloga protiv Putina.  "Ovo je tek početak“, poručio je šef ureda Andrij Jermak. Ukrajinsko tužiteljstvo je odluku pak nazvalo "povijesnom“. Odluka Suda dolazi dan nakon što je istražno tijelo Ujedinjenih naroda optužilo Rusiju za razne ratne zločine u Ukrajini, uključujući za ubojstva s namjerom i mučenje. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

VIDEO Putin nenadano posjetio Krim povodom godišnjice aneksije

 

Tijek događaja: 

18:09 - Obnovljen je dogovor kojim se dopušta izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, a trebao je isteći u subotu, objavio je turski predsjednik Recep Erdogan, a ministar u ukrajinskoj vladi je rekao da je produljenje dogovoreno za predstojećih 120 dana. "Dogovor o žitnome koridoru trebao je isteći danas. Rezultat naših razgovora s objema stranama je produljenje sporazuma", rekao je Erdogan u govoru u zapadnome gradu Canakkaleu, no nije otkrio na koliko je dugo sporazum produljen.

To je pojasnio ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov, koji je kazao da je ugovor produljen za 120 dana. Ujedinjeni narodi i Turska u srpnju su sklopili sporazum s Rusijom i Ukrajinom, a potom su ga u studenom produljili na dodatnih 120 dana.  Svrha sklapanja sporazuma je borba protiv globalne prehrambene krize, dijelom potaknute ruskom invazijom na Ukrajinu 24. veljače 2022. i blokadom Crnog mora.

16:02 - Ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je da je Putin posjetio umjetničku školu i dječji centar. Čini se da su lokacije odabrane kao odgovor na nalog za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda koji je izdan u petak. Tjeralica ga tereti da je odgovoran za otmicu djece.

Uz umjetničku školu i dječji centar, Putin je posjetio i arheološko nalazište na ruševinama starog grčkog grada Hersonesa, javljaju ruski državni mediji. 


15:00 - Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je Sevastopolj, najveći grad aneksiranog poluotoka Krima kako bi obilježio devet godina otkako ga je Rusija zauzela. Ruska državna TV prikazala je kratku snimku ležerno odjevenog Putina u šetnji s grupom dužnosnika i obećala daljnje detalje uskoro, prenosi Reuters. Očekuje se da će Putin na Krimu sudjelovati u otvaranju kulturno-povijesnog spomenika, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Rusija je zauzela Krim 2014., osam godina prije nego što je pokrenula svoju potpunu invaziju na Ukrajinu.

12:56 - Trojica najviših američkih sigurnosnih dužnosnika razgovarali su videovezom sa svojim ukrajinskim kolegama o vojnoj pomoći za Kijev, rekao je u subotu šef stožera ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija.

"Raspravljali smo o daljnjem slanju potrebne pomoći za našu zemlju, osobito vozila, oružja i streljiva", napisao je Andrij Jernak na komunikacijskoj platformi Telegram.

Jernak je kazao da su on, ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov, glavni zapovjednik ukrajinske vojske Valerij Zalužnij i nekoliko drugih viših zapovjednika i dužnosnika prisustvovali sastanku.

Američki ministar obrane Lloyd Austin, načelnik združenog stožera američke vojske Mark Milley i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan predstavljali su američku stranu.

Jernak nije rekao pojedinosti o ukrajinskim zahtjevima.


11:42 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva ističe kako će Rusija vjerojatno uvesti širu vojnu obvezu kako bi zadovoljila svoje vojne potrebe. "Dana 13. ožujka 2023., zastupnici ruske Dume predstavili su prijedlog zakona o promjeni dobne granice za regrutaciju na muškarce u dobi od 21 do 30 godina, sa sadašnjih 18 do 27 godina. Zakon će vjerojatno biti usvojen, a stupio bi na snagu u siječnju 2024.", navodi Ministarstvo.

"Rusija je nastavila provoditi cikluse regrutacije dva puta godišnje", dodaje se te napominje kako se te regrutacije razliku od "djelomične mobilizacije" proglašene u rujnu 2022. godine. Mnogi muškarci u dobi od 18 do 21 godine sada traže izuzeće od vojnog roka zbog toga što su na fakultetima.

"Vlasti vrlo vjerojatno mijenjaju dobnu granicu kako bi povećale broj vojnika tako što će osigurati da studenti na kraju budu prisiljeni služiti. Čak i ako se Rusija nastavi suzdržavati od upućivanja ročnika u rat, dodatni ročnici oslobodit će veći udio profesionalnih vojnika za borbu", navodi Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.


11:36 - U petak je navodno ubijeno još 880 ruskih vojnika, prema podacima koje je objavila ukrajinska vojska. Glavni stožer rekao je da to znači da je više od 164.000 ruskih vojnika ubijeno od početka rata u veljači prošle godine. Navodi i da su ukrajinske snage onesposobile još pet tenkova, sedam borbenih oklopnih vozila i osam topničkih sustava, prenosi The Guardian.


07:12 - Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin počinio ratne zločine i da je opravdana odluka Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da izda nalog za njegovo uhićenje. ICC je ranije u petak izdao uhidbeni nalog za Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusiju. SAD ne priznaje taj međunarodni sud.

"Mislim da je to opravdano. Problem je što sud ne priznaju svi, uključujući i nas. Ali mislim da je poslao snažnu poruku", rekao je Biden novinarima.

SAD je neovisno o ICC-ju utvrdio da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i smatra da počinitelji moraju odgovarati, rekao je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta.

Potez ICC-a obvezuje 123 države članice da uhite Putina ako se nađe na njihovu teritoriju i prebace ga na suđenje u Den Haag. ICC je izdao nalog za uhićenje i Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske povjerenice za prava djece, pod istim optužbama. Rusija odbacuje optužbe da su njezine snage počinile ratne zločine tijekom invazije. Kremlj je u petak objavio da je nalog za uhićenje Putina nečuven i što se Rusije tiče besmislen te da Rusija, kao i brojne druge države, ne priznaje jurisdikciju ICC-a.

Rimski statut, kojim je 2002. ICC osnovan, ratificiralo je 123 država. Među njima, između ostalih, nisu ni SAD, Kina, Izrael, Pakistan, Saudijka Arabija, Turska, Iran i Indija. 


07:10 - SAD je nastavio s letovima špijunskih dronova nad Crnim morem nakon incidenta s ruskim lovcem koji je rezultirao padom američke bespilotne letjelice, objavili su u petak američki dužnosnici. Dron RQ-4 Global Hawk u petak je letio nad tom regijom, rekli su dužnosnici dodajući da je to prva takva misija nakon događaja u utorak. Pentagon je ranije isticao da incident neće zaustaviti Washington da nastavi s letovima dronova.

Pad drona MQ-9 bio je prvi izravni američko-ruski incident od početka rata u Ukrajini i dodatno je pogoršao odnose između Washingtona i Moskve koji su se međusobno optuživali. Rusija je odbacila američke optužbe da su dva ruska lovca Su-24 neoprezno letjela oko američkog drona i tvrdi da letjelice nisu došle u kontakt nego je dron pao nakon "oštrog manevriranja".

Bijela kuća je u četvrtak objavila video snimku za koju kaže da opovrgava rusku verziju događaja i pokazuje da je dron pao u Crno more nakon što ga je udario ruski borbeni zrakoplov.

VIDEO Amerikanci objavili snimku udara ruskog aviona u američki dron

Komentara 75

Avatar Grey Eagle
Grey Eagle
10:07 18.03.2023.

notorni ruski militant Girkin jučer je nakon objave optužnice protiv putina izjavio da je to jasan dokaz da je zapad siguran da će rusija izgubiti rat i da je ovo signal rusiji da mu nađu nasljednika. slažem se s njime

Avatar zapadna turska
zapadna turska
09:54 18.03.2023.

hrvatska krajnja desnica i srpska desnica na ovom portalu zajedno brane ruske zločine u Ukrajini i nalogodavca putina...pravo "bratstvo i jedinstvo"

FI
Firange
09:49 18.03.2023.

NATO dronovi opet lete nad Crnim morem...čekamo ruske "junake" da sada pokažu svoju hrabrost, ne samo granatiranjem civila s 300 km udaljenosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije