Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strahovali za djecu

Romska obitelj Đanija zbog prijetnji napustila Škabrnju

obitelj đanija,škabrnja (1)
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
1/11
03.05.2012.
u 19:14

U \'\'odboru za ispraćaj\'\' bio je i nekoliko puta prozvani načelnik općine Luka Škara koji je rekao da je zadovoljan što se sve riješilo mirno i što je Ante Đanija shvatio da je ovo najbolje rješenje

Pod pratnjom sedam policajaca II. policijske postaje Zadar, 17 članova romske obitelji Đanija napustilo je u četvrtak poslijepodne poljoprivredno zemljište na kojemu su živjeli posljednja dva mjeseca.

– Mi nismo ovo željeli, ali toliko su nam prijetili u posljednjih 10 dana da smo se bojali prije svega za svoju djecu – rekao nam je sa suzama u očima Ante Đanija, glava obitelji koja je posljednja tri dana, kako kaže, izvrgnuta ruglu i teroru cijele Škabrnje. Problemi obitelji Đanija počeli su kad se doznalo da su kupili 4500 kvadrata zemljišta te da planiraju sortirati i skladištiti sekundarni otpad. Iako su, tvrde, o svemu obavijestili nadležne u općini, susjedi im nisu dali mira. Optuživali su ih za krađe, za obavljanje nuždi po njihovim poljima, prijetili više puta i ženama i djeci.

Sve je kulminiralo 1. svibnja kada je stotinjak Škabrnjana organiziralo prosvjed te bagerom iskopalo kanale za ogradu podignutu oko svojih posjeda koji graniče sa zemljom romske obitelji. Dali su im tada 48-satni ultimatum da se isele ili će im u protivnom zatvoriti prolaz pa bi Đanije ostale unutar ograde. Posljednji sati tog ultimatuma istekli su danas poslijepodne i romska obitelj napustila je Škabrnju s dva kamiona i dvije kamp-prikolice. Treću su ostavili i kažu da će se vratiti po nju.

– Da nije bilo policije koju sam ja pozvao, pitanje je bismo li izvukli živu glavu. Čak su nam prijetili i da će sve zapaliti. Odlazimo tužna srca, ne znamo kamo ćemo. Možda se vratimo i u Slavoniju, a načelnika općine i direktora komunalnog poduzeća tužit ćemo jer su nam u više navrata prijetili – rekao je Ante.

U ''odboru za ispraćaj'' bilo je 40-ak Škabrnjana i nekoliko puta prozvani načelnih općine Luka Škara koji je rekao da je zadovoljan što se sve riješilo mirno i što je Ante Đanija shvatio da je ovo najbolje rješenje. – Kada obitelj Đanija riješi sve papire i sve imovinsko-pravne probleme koje ima s ovim zemljištem, može se vratiti u Šabrnju i ovdje mirno živjeti, ali otpad ne mogu skupljati na ovome zemljištu zato što je ovo građevinsko-stambena zona – kazao je prvi čovjek Škabrnje i dodao da je danas sve prošlo u najboljem redu te da nije bilo  neprimjerenih ispada.

Policija je obitelj Đanija otpratila do izlaza iz sela Prkos.

Komentara 231

Avatar sijamski bliznaci HDZ=SDP
sijamski bliznaci HDZ=SDP
21:54 03.05.2012.

@gulag Evo ja ih ne branim ali slijedim riječi Isusa Krista. Mogu ja pisati bravo škabrnjani iz fore jer Prečani pišu što pišu ali kad pogledaš slike bjed i sirotinja je to.

Avatar sijamski bliznaci HDZ=SDP
sijamski bliznaci HDZ=SDP
22:23 03.05.2012.

@CrimsonKing² I te kako su tvoji abolirani ali tome će doći kraj čim moji dođu do vlasti.

AL
alapača
20:16 03.05.2012.

Zoko kreči stan, nije mogao do njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije