Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
magazin za ljudska prava

Romska manjina dobila svoj časopis - tromjesečnik Crveni kotač

Ibrahim Gušani
Vedran Balen
27.12.2013.
u 21:43

Prvi broj hrvatsko-romskog časopisa predstavljen u Slavonskom Brodu, izdavač je Nacionalna koordinacija vijeća romske nacionalne manjine, ministarsto kultura podržalo je izlaženje sa 100.000 kuna, tekstove uređuju i pišu Marinko Krpan i Anita Opačak-Krpan

U Slavonskom Brodu predstavljen je prvi broj hrvatsko-romskog časopisa "Crveni kotač", čiji je izdavač Nacionalna koordinacija vijeća romske nacionalne manjine. Ministarstvo kulture je projekt pokretanja ovog tromjesečnika podržalo sa 100 tisuća kuna.

U Koordinaciji kažu kako će nastojat što bolje informirati Rome o svemu što ih zanima, od zakonske regulative s kojom nisu upoznati do osnovnih građanskih, nacionalnih, manjinskih i socijalnih prava.

- Nećemo izmišljati priče iz nečijih ureda ili glava, već donositi istinite reportaže iz svakodnevnog života Roma diljem Hrvatske. Razgovarat ćemo s običnim ljudima, predsjednicima vijeća romske manjine te predstavnicima Roma i romskih udruga - rekao je uime izdavača predsjednik Koordinacije Ibrahim Gušani.

Iako u Hrvatskoj već postoji nekoliko romskih časopisa, izdavači su smatrali potrebnim da se pojavi i ovo glasilo, koje će nastojati distribuirati u svim županijama u kojima žive Romi. Ideja njegova nastanka na tragu je onoga za što se zalaže i Nacionalna koordinacija, a to je da se svi Romi u Hrvatskoj okupe i budu jedno tijelo.

Tako će, kažu, biti ravnopravni s državnim i lokalnim institucijama u borbi za ravnopravan položaj u društvu i poštivanje njihovih ljudskih prava. Prvi broj "Crvenog kotača" tiskan je u dvije tisuće primjeraka, a tekstove potpisuju urednik Marinko Krpan i novinarka Anita Opačak-Krpan.

Komentara 2

L9
laky 9
10:05 28.12.2013.

Prije nekih 10ak, možda 12 god, biblioteka u mom gradu kupila je novo vozilo s kojim je obilazila firme i iznajmljivala radnicima knjige, bibliobus. Stari bibliobus odlučili su nakrcat starim knjigama i darovat ga romima u obližnjem naselju, kao za romsku djecu. Hvale vrijedan projekt, nema što. Nekoliko godina kasnije slučajno sam se našao u naselju, da ne opisujem previše, ukratko kuga i kolera! I legendarni bibliobus, koji je 40ak god kružio po gradu i proširivao vidike. Izrešetan koda je služio kao barikada na prvoj crti!!! Tako ni u najtežim danima rata nije stradao. Gamad ga je koristila kao metu, učili su se gađat. Kako su knjige završile, mogu samo pretpostavit...

Avatar Pekhtor
Pekhtor
19:27 28.12.2013.

Na kojem jeziku ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije