Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na braniku valute

Rohatinski ponovno spasio tečaj – kuna ostala na 7,39 za euro

\'18.02.2009., Zagreb - Guverner Zeljko Rohatinski na konferenciji za novinare u HNB-u se obratio gradjanima. Photo: Jurica Galoic/24sata\'
Jurica Galoić/Pixsell
19.11.2010.
u 21:00

Jača potražnja za devizama zbog dospijeća inozemnog duga tvrtki i pojačanog uvoza. Analitičari kažu da kuna ove godine neće slabjeti.

Hrvatska narodna banka intervenirala je danas na deviznom tržištu pošto je tečaj probio psihološku granicu od 7,40 kuna za euro. Guverner Željko Rohatinski prodao je komercijalnim bankama 166,4 milijuna eura iz deviznih pričuva, čime je tečaj zadržao na 7,39 kuna. Posljednji je put HNB na sličan način branio slabljenje kune u veljači 2009., kada je tečaj otišao na 7,44.

Inače, u prijašnjem razdoblju euro je potkraj godine češće slabio nego jačao, no ovaj put pogurala ga je velika potražnja poduzeća za devizama.

Zrinka Živković Matijević, analitičarka RBA, kaže da tvrtke kupuju eure kako bi zatvorile dospjele inozemne obveze, a bilježi se i povećan uvoz pred kraj godine, pa također kupuju eure. Devizne su pričuve Hrvatske narodne banke 12 milijarda eura, a današnjom intervencijom zahvaćeno je samo 1,3 posto rezervi!

Vjerujem da će monetarna politika ostati dosljedna i da u idućem razdoblju ne treba očekivati nikakve pritiske na tečaj – dodala je Zrinka Živković Matijević. Ona očekuje da će sljedeće godine tečaj biti prosječnih 7,35 kuna za euro.

Pokažu li se te prognoze točnima, dužnici s eurskom deviznom klauzulom mogu odahnuti, pogotovu što su zaredala upozorenja da je stabilan tečaj fikcija ako se država nastavi zaduživati i povećavati proračunske manjkove.

Analitičarka RBA ističe da je i Vlada pridonijela popuštanju pritiska na tečaj odlukom da se idući tjedan zaduži u kunama, a ne u eurima. Iz Ministarstva financija najavljuju da će sljedeći četvrtak plasirati 4 milijarde kuna obveznica, koje će uglavnom kupiti mirovinski fondovi.

Europsko je tržište pod nepovoljnim utjecajem Irske, cijene državnih dugova rastu, pa se tako Španjolska zadužila 4,6 posto, pola postotnog poena skuplje nego prije.

Neslužbena je informacija da će Hrvatska platiti na kunske obveznice oko 6 posto kamata.

Komentara 95

US
user007
22:05 19.11.2010.

@Pippo9 Vlada nas je dovela do toga da Rohatinski mora ubacivat rezerve da spasava tecaj kune prema tome ne radi spin.

WE
western01
03:00 20.11.2010.

..misli li itko u mojoj zemlji da bih trebalo istraziti poslovanje gosp Zeljka Rohatinskoga ..bez obzira sto je bio proglasen za bankara godine...hey zemljo sve je u novcu..kako planet ide sada...veliki su lopovi...koji imaju dotok novca..????

Avatar puky
puky
09:05 20.11.2010.

... ljudi moji kako stvari stoje kuna je stabilnija od eura i prije će taj i takav € krepati nego naša lijepa i povijesna valuta ... ovaj folirant spašava euro a ne kunu ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije