Naslovnica Vijesti Svijet

Rođena Afrička unija

09. srpnja 2002. u 00:00 80 prikaza

Najsiromašniji svjetski kontinent osniva svoju novu međudržavnu organizaciju - Afričku uniju - čiji je cilj izgraditi političko-gospodarski savez afričkih država nalik na Europsku uniju.

Lideri afričkih zemalja na jučer započetom trodnevnom summitu u južnoafričkom Durbanu i službeno će proglasiti rođenje Afričke unije, koja će zamijeniti Organizaciju afričkog jedinstva. Prvi predsjedatelj Afričke unije, koja ima 53 članice, bit će južnoafrički predsjednik Tabo Mbeki iako je na to mjesto pretendirao libijski predsjednik Muammar Gadafi, koji je prvi prije tri godine pokrenuo inicijativu za osnivanje unije afričkih zemlja. Mbeki je ipak dobio veću potporu jer je njegov cilj u Africi potaknuti jačanje demokratskih i ekonomskih reformi, što će on lakše učiniti negoli Gadafi, koji je neprijateljski suprotstavljen zapadnomu svijetu. Nije prošla ni Gadafijeva želja da sjedišta AU-a bude u Libiji te će vjerojatno ono biti u Adis Abebi u Etiopiji, gdje je bilo i sjedište OAJ.

Za početak će Afrička unija imati ovlasti slati mirovne snage, sastavljene od afričkih vojski, u zemlje pogođene ratom, a namjerava se uspostaviti i zajednička središnja banka, valuta, sud pravde i parlament. Iako su mnogi afrički lideri bili skeptični spram ideje o Afričkoj uniji, u vrijeme kada se u cijelom svijetu stvaraju regionalni savezi, ni Afrika nije mogla ostati po strani. Organizacija afričkog jedinstva svoje je djelovanje uglavnom usmjeravala na borbu protiv kolonijalizma i aparthejda, ali je malo učinila na jačanju demokratizacije i ljudskih prava. Afrički lideri izgubili su i utjecaj kakav su imali u vrijeme hladnoga rata te Afrika sve više ostaje po strani i u svjetskim diplomatskim odnosima. Stoga mnogi afrički lideri smatraju da samo ujedinjena Afrika može imati značajniju ulogu u svjetskoj politici i ekonomiji, podići životni standard te lakše riješiti probleme na svom uvijek turbulentnom kontinentu. (V. Ba.)

više

Winnie Mandela opet u sudnici

Winnie Mandela, bivša supruga Nelsona Mandele, jučer se našla u sudnici optužena za 85 prijevara i krađa. Optužnica uključuje i umiješanost u prijevaru u vrijednosti više od sto tisuća američkih dolara dok je radila u Afričkom nacionalnom kongresu, vodećoj južnoafričkoj političkoj stranci. Ona je, navodno, dizala bankovne zajmove za fiktivne članove ANC-a. To je samo posljednji u nizu skandala u koji je umiješana Winnie Mandela, koja tvrdi da je nevina. Godine 1991. bila je osumnjičena za umiješanost u ubojstvo 14-godišnjeg dječaka, ali joj je šestogodišnja zatvorska kazna poslije zamijenjena novčanom. Nelson Mandela rastao se od Winnie prije šest godina, no ona je, unatoč stalnim skandalima, još jako popularna u Južnoafričkoj Republici. (v)

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas