Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medicinska oplodnja

Rođen dječačić iz embrija zamrznutog prije 20 godina

beba
Arhiva VL
11.10.2010.
u 16:34

Ovakav postupak otvara i brojne etičke dvojbe: žena može roditi bebu koja je začeta i prije nje, a pitanje je i što s neiskorištenim embrijima.

Zamrzavanje oplođena jajašca uobičajena je metoda produljivanja ženine plodnosti u svijetu (više ne i u nas). Taj je medicinski postupak omogućio i da žene vlastite neiskorištene embrije prepuštaju ženama koje žele roditi.

Dr. Sergio Oehniger, direktor Instituta reproduktivne medicine u Istočnoj Virginiji, objavio je članak u kojemu ističe da je 42-godišnjakinja, koja se od 2000. liječila od neplodnosti, zanijela i u svibnju rodila dječačića od embrija zamrznutoga još prije 20 godina!
Darivateljica je uspjela roditi potpomognutom oplodnjom prije 20 godina, pa se ostalih zamrznutih embrija bila odrekla u nečiju korist. Ovaj uspjeh ponovno otvara i etičke dvojbe jer žena tako može roditi bebu koja je začeta nekoliko generacija ranije, ili je čak embrij njezine majke ili bake. Jedan takav slučaj već je na vidiku. Godine 2007. majka je dala zamrznuti svoje jajne stanice da bi je iskoristila beznadno neplodna kći. Ako rodi, rodit će svoju polusestru ili polubrata.

Dosad je najduže čuvani embrij, rođen poslije kao zdrava beba, bio zamrznut 13 godina.

Postavlja se i dvojba što s neiskorištenim embrijima.

Komentara 13

PA
pasara
18:21 11.10.2010.

Pa gdje je tu problem osim u glavamo onih koji u svim situacijama samo bezveze filozofiraju.Ma glavno je da oni koji zele dijete tu svoju zelju ostvare.Kada je izvrsen prva transplatacija srca bilo je komentara da nije eticno da necije srce koji je unro sada radi u tijelu drugog covijeka.I danas je to sasma normalno.Krumpir se nije jeo jer je iz zemlj a sve sto je ispod zemlje je vrazje/To nam je sada bedasti,a nekada su palili ljude koji su gomolje jeli.Sve treba u vremenu gledati,a ne danas primjenjivati na jucer ili sutra.Mogucnost incesa je u postotku malena i zanemariva.Pa sto i ako bude,pa i danas ga ima i zna se,Pa konacno i svi smo potekli od Adama i Eve i njihove djece-a to je incest.Sav napredak je kao i sve na svijetu,BOZJA volja,pa ako je to tako,a tako je ,zasto onda izmisljati argumente protiv Bozje volje.Idemo uz Bozju pomoc naprijed.

KU
kukuriku
18:31 11.10.2010.

..problem je jedino,..da ovo na sliki nije \"djecacic\"...fali mu \"tic´\'\"...(mozda ta umjetna oplodnja, mjenja spol ??)

VI
veliki-i-mali
18:43 11.10.2010.

@Pjetliću, kako znaš? Dijete je u povoju, ili si ti vidovit? :)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije