Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drama oko kurikula

Robert Williams sastat će se i s pomoćnicom ministrice Divjak - Lidijom Kralj

Radovan Fuchs
Foto: Večernji list
1/2
07.03.2019.
u 07:30

Radovan Fuchs: Kako ne bi bilo pogrešnih tumačenja, preveli smo Robertu Williamsu dio kurikula povijesti u kojem se obrađuje tema holokausta

Robert Williams, zamjenik ravnatelja američkog Ureda za međunarodne poslove u Memorijalnom muzeju holokausta, koji se prekjučer sastao sa šefom Ekspertne radne skupine Radovanom Fuchsom, u Hrvatskoj ostaje i danas. Kako neslužbeno doznaje Večernji list, Williams je za svog boravka u Hrvatskoj trebao posjetiti i Jasenovac, a danas bi se tijekom dana trebao sastati i s Lidijom Kralj, pomoćnicom ministrice Blaženke Divjak. Zašto se neće sastati i s ministricom obrazovanja, ostalo je neodgovoreno.

Tema njihova sastanka zatvorenog za javnost, kao i sastanka s Radovanom Fuchsom, trebao bi biti kurikul povijesti, odnosno rasprava o tome kako je holokaust obrađen u kurikulu povijesti, barem sa stajališta Ministarstva obrazovanja. Kako je već ranije za Večernji list istaknuo premijerov savjetnik i šef Ekspertne radne skupine Radovan Fuchs, Robertu Williamsu dao je na uvid dvije verzije kurikula – novu verziju od 7. veljače koju je Ekspertna radna skupina proslijedila ministrici Divjak i u kojoj je tema holokausta definirana kao obvezna tema, i verziju kurikula povijesti od 15. studenog 2018. godine u kojoj je holokaust stavljen na izbor nastavnicima kako bi učenike jasnije upoznali sa situacijom koja se odigrala u Hrvatskoj.

Williams koji prati svjetske trendove u izradi kurikula orijentirajući se na ishode učenja povezane s obaveznim sadržajima i načine na koje se ishodi ostvaruju tvrdi da holokaust kao osjetljiv sadržaj mračne povijesti 20. stoljeća mora biti detaljno i jasno razrađen kako bi učenici osnovnih i srednjih škola dobili jasne, nedvojbene i točne informacije.

– Ne bih prenosio stajališta dr. Wiliamsa o toj temi. Ono što mogu reći jest da smo razgovarali o dosta tema, među ostalim i o tome kako je tema holokausta obrađena u novom kurikulu povijesti. Kako ne bi bilo pogrešnih tumačenja, preveli smo dio kurikula povijesti u kojem se obrađuje tema holokausta i prve i druge verzije kako bi dr. Wiliams imao potpunu informaciju o toj temi – kazao je Radovan Fuchs, koji se jučer sastao i s izraelskim veleposlanikom u Hrvatskoj Ilanom Morom s kojim je također, među ostalim, razgovarao o kurikulu povijesti.

>>Zoran Ferić o novom kurikulu za hrvatski jezik

Ključne riječi

Komentara 3

NI
nirovad
12:54 07.03.2019.

sramota za hrvatsku

BA
bakulušić
08:49 07.03.2019.

Recite gospodinu da u Jasenovcu ima žrtava rođenih 1815. i 1964. godine. Hoćemo li i taj fenomen prenositi djeci kao povijesnu istinu?

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
09:20 07.03.2019.

Gospodar u nadzoru kod svojih podanika...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije