Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kurikul povijesti

Još trojica profesora za odluku o povijesti

Borislav Grgin
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
28.02.2019.
u 20:47

Trojica novih članova za svoj će rad na kurikulu do sredine ožujka primiti najviše tisuću kuna

Mladenko Domazet s Filozofskog fakulteta u Splitu, Damir Karić iz Hrvatske akademije za znanost i umjetnost i Borislav Grgin s Filozofskog fakulteta u Zagrebu – trojica su imenovanih stručnjaka, profesora povijesti, koje je premijer Andrej Plenković postavio u stručnu radnu skupinu koja mora dovršiti kurikul povijesti, jedini kurikul koji je ostao nespreman za ministričinu “Školu za život” koja s primjenom u svim školama počinje u rujnu.

Debata o holokaustu

Podsjetimo, imenovanje troje novih stručnjaka rezultat je prošlotjedne bukvice koju je premijer Plenković očitao ministrici Divjak – koja je kurikul povijesti dvaput stavila na javno savjetovanje tvrdeći da je posljednja imenovana stručna skupina, u kojoj je osoba koju je imenovalo Ministarstvo obrazovanja, znatno izmijenila kurikul povijesti od verzije dane na prvo javno savjetovanje. Štoviše, kada je ministrica Divjak odlučila ponoviti javnu raspravu, stručnoj radnoj skupini za povijest 24 sata prije završetka javne rasprave istekao je mandat, a Divjak se nije izjasnila hoće li im ga produljiti ili će, po pravilima, raspisati novi natječaj. Štoviše, umjesto odgovora, razvila se debata o zastupljenosti holokausta u sadržaju povijesti za učenike.

Tek kada je premijer odbacio spekulacije kako je holokaust u sadržaju predmeta povijesti relativiziran, Divjak previše prostora nije imala – mandat izabranoj skupini za povijest u kojoj je, podsjećamo, i njezin izbor, produljen je, a sada su im pridodana i tri nova člana. Upravo oni svoj su prvi sastanak održali jučer, a glavna im je zadaća, baš kao i dosadašnjim članovima, usuglasiti primjedbe iz javne rasprave i konačno Ekspertnoj radnoj skupini dostaviti završnu verziju, koja se potom dostavlja ministrici Divjak na usvajanje. Za to će zaraditi najviše do tisuću kuna.

Kurikul, a ne enciklopedija

Uz spomenuta tri nova stručnjaka, među kojima je Borislav Grgin koji je i član zagrebačkog HNS-a, na završnoj verziji kurikula povijesti nastavit će raditi i Jasenka Štimac, stručnjakinja za odgoj i obrazovanje u osnovnoj školi u predmetnoj nastavi, Vjera Brković, stručnjakinja za odgoj i obrazovanje u srednjoj školi, Gordan Ravančić, ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest, Marijana Marinović, predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje, Valerija Turk-Presečki, koja je imenovana na prijedlog ministrice Divjak, i Krešimir Zadro, koji je u stručnu skupinu imenovan na prijedlog Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme na čijem je čelu Radovan Fuchs.

Usuglašavanje 24 komentara na članak, 23 opća komentara i jedne nadopune teksta iz posljednje javne rasprave navedena stručna skupina za povijest morat će završiti do 12. ožujka kada im je rok za predaju kurikula po kojem će gradivo povijesti učiti učenici osnovnih i srednjih škola.

– Riječ je o troje nezavisnih stručnjaka iz akademske zajednice koji trebaju pomoći da se otvorena pitanja oko kurikula povijesti razriješe u iduća dva tjedna imajući u vidu da se radi o školskom kurikulu, a ne povijesnoj enciklopediji – poručila je jučer i ministrica Blaženka Divjak.

>>Blaženka Divjak - Prva sjednica Nacionalnog inovacijskog vijeća

Ključne riječi

Komentara 11

BU
BuddhaZG
21:30 28.02.2019.

Izabranici drugarice Divjak plus profesori s filozofskih fakulteta ?! Daj Bože izbore što prije i makni tu gamad !

Avatar dovidovic
dovidovic
00:27 01.03.2019.

Lupeži koji bi najsretniji bili da im je Beograd glavni grad. Jedva čekam izbore.

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
21:40 28.02.2019.

Anemija je dao zadatak. Ne smije biti kurikul povijesti u kojem su Hrvati junaci. Mora ih se poniziti malo. Na kraju se kurikul treba svidjeti Dokumenti da Vesna Teršelič nema više prigovora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije