Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lalovac u bruxellu

'RH ima najveći problem nevraćanja kredita u 'švicarcima' u EU'

Boris Lalovac
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
27.01.2015.
u 17:09

Na pitanje jesu li banke već jučer morale fiksirati tečaj franka, ministar je odgovorio kako se radi o fiksiranju anuiteta i kako je zakon jučer trebao biti objavljen u Narodnim novinama, nakon čega je njegova primjena jasna

Ministar financija Boris Lalovac u Bruxellesu je razgovarao sa svojim kolegama iz drugih država EU čiji građani imaju probleme s rastućim ratama kredita u švicarskim francima, no otkrio je da je o tome razgovarao samo neformalno i da nije čuo razmišljanja drugih ministara o privremenom rješenju koje je za taj problem smislila hrvatska Vlada.

– Da, sinoć smo na neformalnoj skupini nečlanica eurozone razgovarali i o tome kako su pojedine zemlje rješavale te probleme. Ja sam upoznao kolege kako je Hrvatska riješila taj problem – rekao je ministar Lalovac u izjavi novinarima nakon sastanka Ecofina, Vijeća ministara financija i ekonomije u Bruxellesu, na kojemu ova tema nije bila ni na dnevnom redu. Ecofin je raspravljao o formiranju Europskog fonda za strateške investicije (EFSI) i o suzbijanju poreznih prevara.

– Hrvatska zapravo ima najveći problem nevraćanja kredita u švicarskim francima jer Poljaci imaju samo 2 posto, a Hrvatska 17 posto nevraćenih kredita u "švicarcima" – dodao je Lalovac.  Na pitanje jesu li banke već jučer morale fiksirati tečaj franka, ministar je odgovorio kako se radi o fiksiranju anuiteta i kako je zakon jučer trebao biti objavljen u Narodnim novinama, nakon čega je njegova primjena jasna.

– Dakle, prilikom sljedećeg anuiteta za veljaču, morat će fiksirati anuitete – rekao je Lalovac.  Ministar je podsjetio da je sada na snazi privremeno rješenje za problem kredita u švicarskim francima, dok se trajno rješenje traži u dogovoru s poslovnim bankama i HNB-om

– Razgovaramo o "modelu 5" koji je predložila HNB. Puno prihvatljiviji nam je taj model tržišnog najma stanova. Nama je cilj smanjiti opterećenja hrvatskih građana, na primjer sa 5000 na 2000 kuna, da građanin ostane u tom stanu, odnosno da ima mogućnost otkupa. A država bi razmotrila mogućnost davanja subvencija, da onome tko živi u najmu to bude porezna olakšica, tako da i država preuzme jedan dio tereta ako bi banke otpisale jedan dio glavnice za socijalno ugrožene stanare. Radit ćemo to samo za socijalno ugrožene, nećemo za one koji su spekulirali s dvije, tri nekretnine – objasnio je ministar Lalovac. 

No, hoće li država pomoći i poduzećima i, primjerice, OPG-ovima (obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima) na sličan način na koji planira pomoći građanima koji su kredit u švicarskim francima dizali za kupnju stanova? – Da, i o tome moramo razmišljati. Zakon o kreditnim institucijama je sada u Saboru i vidjet ćemo može li se intervenirati u postojeći zakon ili ćemo morati možda kroz sljedeću intervenciju. Vidjet ćemo hoće li se moći napraviti nekakav amandman, mislim da je u srijedu ili četvrtak taj zakon u parlamentu – rekao je ministar financija.

>>Lalovac nakon sastanka s Udrugom Franak poručio bankama: Slobodno idite na Ustavni sud

>>Vujčić: Banke bi dužnicima trebale otpisati glavnice

Komentara 21

ST
Stolic
18:50 27.01.2015.

Nadam se da će naći konsenzus sa ostalim članicama eura, da se napokon stane na kraj Švicarcima.

MA
maverick7
17:51 27.01.2015.

Ostao sam zapanjen razmjerima slabog poznavanja financija bilo da se radi o politici, medijima, znanstvenoj zajednici u Hrvata...Moram odati priznanje Udruzi Franak baš u vezi toga kao i zbog strasti kojom se zalaže za svoje članstvo! Građani su najvažniji,ali je važan i bankarski i financijski sustav, pa se nadam da će se u tom smislu i naći rješenje!

DU
Deleted user
18:56 27.01.2015.

Lalovac osobno ima kreditčinu u CHF paritetu i na tom poglavlju je u školskom sukobu interesa. Kao i veći dio tzv. elite odnosno CHF paritet krediti su bili uglavnom za stjecanje statusnih simbola, zato sada tolika vriska i cika jer imaju dostup do svih medija, kad u elitu koja se napila "slane vode zvane CHF" pripadaju i oni s medijske scene. Sve bi to oni prevalili na leđa narodu i prebili preko proračuna RH, u stilu nek padne i A bomba na ZG pa će se uništiti evidencija kreditnih dužnika i skinuti me s te liste. Tko ih ne zna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije