Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči saborske rasprave

RF i sindikati: Minimalnu plaću hitno bi trebalo povećati na 5.000 kuna

Zagreb: Konferencija za medije o izmjenama i dopuni Zakona o minimalnoj plaći
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/5
26.10.2021.
u 14:43

Pritom je sve ono što se događa s minimalnom plaćom ilustrirala sloganom "Stranke istine" iz Alan Forda: "Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo"

Uoči sutrašnje druge saborske rasprave o konačnom Vladinu prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o minimalnoj plaći predstavnici Novog sindikata, Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske i Radničke fronte održali su danas paralelne konferencije za medije u tri grada - Puli, Rijeci i Zagrebu - kako bi ukazali na važnost Zakona o minimalnoj plaći i njegovom utjecaju na plaće i status radništva općenito.

U Zagrebu su govorili Mario Iveković iz Novog sindikata, Marina Palčić iz Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske te i saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović. U Puli je uz članove Radničke fronte bio i predstavnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac, a u Rijeci sindikalist Tehnosa i član Radničke fronte Denis Geto.

Mario Iveković je naglasio da bi dostojanstvena plaća trebala iznositi 10.400 kuna, dok je Marina Palčić upozorila na praksu prevara radnika vezano s isplatom minimalca i dodataka.

- Tema o minimalnoj plaći iznimno je važna za građane. Potrebno je jasno definirati kako plaću nije moguće ugovoriti u iznosu manjem od brutto minimalne plaće. Takva definicija spriječila bi manipuliranja dodacima prilikom obračuna plaća. Kod velikog broja radnika, radili oni više ili manje prekovremeno, nedjeljom ili blagdanom, isplaćena plaća je gotovo jednaka svaki mjesec. Navedeni problem često obuhvaća i one radnike koji primaju plaće veće od minimalne. Kod radnika prevladava mišljenje kako se minimalna plaća odnosi samo na one koji je kao takvu zaista i primaju, što je netočno. Minimalna plaća je temelj. Što je minimalna plaća veća veće su i plaće za ostale složenije poslove - kazala je Marina Palčić poručivši da radnicima nisu potrebne kozmetičke promjene zakona nego odlučna Vlada koja će jasno definiranim zakonima onemogućiti razno razne trikove i manipulacije plaćama na štetu radnika.

Pritom je sve ono što se događa s minimalnom plaćom ilustrirala sloganom "Stranke istine" iz Alan Forda: "Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo". 

- Vlada je krenula u izmjene Zakona o minimalnoj plaći s obrazloženjem kako je, između ostaloga, potrebno spriječiti zlouporabe u provedbi zakona. No ovaj prijedlog ne samo da neće spriječiti zlouporabu već će u nekim segmentima i dodatno omogućiti manipuliranje s iznosima plaća. Ovo se naročito odnosi na odredbu da se plaća može isplatiti i u iznosu manjem od minimalne plaće, a izmjenama se te mogućnosti još više liberaliziraju. Ako Vlada misli donositi takav zakon, onda ga je mogla nazvati Zakonom o plaći ispod minimalne, te je zakon ovdje u neskladu sam sa sobom. Mogućnosti manipulacije odnose se i na samu definiciju minimalne plaće koja je loša i omogućava manipuliranje s iznosom minimalne plaće, manipulacije u obračunu dodataka na minimalnu plaću, primjerice, za smjenski rad, prekovremeni rad ili otežane uvjete rada, za što je dan loš prijedlog koji neće spriječiti najgore oblike manipuliranja i neplaćanje tih dodataka - rekla je Katarina Peović. 

S konferencije je poručeno da se 52 tisuće ljudi na minimalcu nemaju čemu nadati te da bi minimalna plaća trebala biti jednaka izračunatoj dostojanstvenoj, a kako je ona sada tri puta manja, predlažena je hitna mjera - donošenje Vladine odluke za povećanje minimalne plaće na pet tisuća kuna, što bi, kako je rečeno, bilo barem malo ublažavanje dosadašnjih nepravdi, iako bi još uvijek predstavljalo tek 40% željene vrijednosti dostojanstvene plaće.


 

Komentara 2

SE
serafin002
16:06 26.10.2021.

Zato i izostaju investicije što nismo konkurentni sa previsokim plaćama za mizeran rad. Visoka plaća se postiže konkurencijom, kvalitetnim radom a ne sindikalnim manipulacijama. Dobar, sposoban, koristan radnik će se sam izboriti za veću plaću i dobiti će je akoo vrijedi poslodavcu, jer takav će uvijek naći posao.

Avatar CroSwiss
CroSwiss
14:51 26.10.2021.

Peovićki i ostalim političarima plaću smanjiti, tako da se minimalna plaća more i do 5000 povećati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije