Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKONSTRUKCIJA MEDICINSKOG FAKULTETA

Rezultati vještačenja otkrivaju krivce za smrt malog Gabrijela?

Dom zdravlja u Metkoviću
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
06.12.2019.
u 20:34

Tko nije prepoznao ozbiljnost stanja djeteta, DORH-u bi trebalo odgovoriti ovo izvješće koje utvrđuje propuste svih uključenih u tragediju

Je li i tko je zakazao u liječenju preminulog Gabrijela Bebića, dječaka koji je lanjskog prosinca umro u splitskoj bolnici u koju je dovezen u teškom stanju iz Metkovića, utvrđuje rekonstrukcija Medicinskog fakulteta u Zagrebu koja je ovih dana dovršena. Taj nalaz koji treba opisati sve okolnosti od dječakova prvog dolaska liječniku pa do njegove smrti od zagrebačkog Medicinskog fakulteta zatražilo je Državno odvjetništvo te je dokument gotov.

No on je, prema pisanju dijela medija, u jednom dijelu suprotan nalazu inspekcije Hrvatske liječničke komore koja je, podsjetimo, upitnim proglasila rad dr. Ksenije Kaleb koja je pozvala helikopter za hitan prijevoz Gabrijela u Split.

Do tog trenutka, prema svemu što je otada napisano i izjavljeno, dijete je u istom danu dva puta vraćeno s hitne i poslano da se dan poslije javi svojoj pedijatrici. Ranije tog tjedna Gabrijel je kod pedijatrice bio zbog, kako je zaključeno, viroze, potom je koji dan poslije dobio antibiotik i onda su uslijedili odlasci na hitnu tijekom vikenda.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Pedijatrica dr. Rasema Bubica bila je tog ponedjeljka u popodnevnoj smjeni, u ordinaciji dr. Vlade Krmeka u koju ih nije primila medicinska sestra Nikolina Talajić, a potom su otišli dr. Kseniji Kaleb koja je utvrdila da djetetu već otkazuju organi. Transport u Split dogodio se prekasno, dječak je preminuo dan poslije, a obdukcija je pokazala da je, osim gripom, bio zaražen i streptokokom te je preminuo od posljedica sepse. Tko nije prepoznao ozbiljnost djetetova stanja, DORH-u bi trebalo odgovoriti ovo izvješće zagrebačkoga Medicinskog fakulteta koje, prema neslužbenim navodima, utvrđuje propuste svih uključenih u ovu tragediju u metkovskoj hitnoj i Domu zdravlja, osim dr. Kaleb.

– Ni dr. Kaleb ni ja kao njezin odvjetnik nismo zaprimili nikakav nalaz. Ako je istina da je prema njemu utvrđeno da dr. Kaleb ni u čemu nije pogriješila, to je zaista olakšavajuća vijest jer se pokazalo ono što smo tvrdili otpočetka – rekao je Antonio Volarević, odvjetnik dr. Kaleb.

Službeni nalaz nisu zaprimili ni u Domu zdravlja Metković, odgovorio nam je njegov ravnatelj, mr. Mihovil Štimac. Gabrijelova pedijatrica dr. Bubica i dr. Krmek otišli su ljetos u mirovinu, a nismo dobili potvrdu je li dr. Marijana Matić iz metkovske hitne i dalje tamo zaposlena. Hitna je, naime, pod ingerencijom Zavoda za hitnu medicinu u Dubrovniku.

Dvoje umirovljenih pedijatara zamijenit će dvije specijalizantice koje uskoro očekuje polaganje specijalističkog ispita, dodao je Štimac. Nalaz odgovornih za propuste u slučaju malog Gabrijela bit će proslijeđen DORH-u.

Video: Skup podrške dr. Kseniji Kaleb

 

Komentara 1

OB
ObrenM
13:35 07.12.2019.

Sve ce to rijesiti forenzicar Milan. Nazalost od kvalifikacija ima samo pogan i lazljiv jezik.Sjetite se on je naprasno okrivio jedinu lijecnicu,koja je postupila strucno i ljudski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije