Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o pobjedi kolinde

Ustavni sud: Rezultati glasovanja utvrđuju se samo na temelju važećih listića

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
02.02.2015.
u 21:20

Ustavni sud se pozvao na svoje odluke iz 1995. godine u kojima je izneseno stajalište da se rezultati glasovanja utvrđuju samo na temelju važećih glasačkih listića

Ustavni sud je tvrdnje Hrvatske stranke prava 1861 o "nelegalnoj i protuustavnoj" pobjedi Kolinde Grabar Kitarović u drugom izbornom krugu za predsjednika države, odbio sa zaključkom: "Ustavni sud u cijelosti ostaje kod izraženih stajališta iz ranijih svojih odluka budući da ta stajališta izražavaju univerzalno pravilo za određivanje pobjednika većinskih izbora u drugom krugu".  

HSP 1861 na čelu s Dobroslavom Paragom prigovorila je što DIP nije ubrojio nevažeće glasove čime su, tvrde, Kolindi Grabar Kitarović omogućili protuustavno i nelegalno dobivanje apsolutne većine glasova od preko 50 % birača koji su glasovali, jer se predsjednik Republike bira većinom svih birača koji su glasovali. Pozivajući se na Ustav, HSP 1861 inzistira da se predsjednik države mora izabrati apsolutnom većinom i u drugom izbornom krugu, a ne samo u prvom, što je inače pravni i logički nonsens.

Ustavni sud se pozvao na svoje odluke iz 1995. godine u kojima je izneseno stajalište da se rezultati glasovanja utvrđuju samo na temelju važećih glasačkih listića. To se odnosi i na "utvrđivanje ukupnog broja glasova koje je dobio pojedini kandidat ili stranka, kao i na utvrđivanje tzv. prohibitivnog praga". Nevažeći glasovi nemaju ulogu u određivanju rezultata glasovanja, ali oni mogu značiti politički protest, izraz nezadovoljstva izborima ili političkim prilikama, ili pak nemar birača, te imaju svoju vrijednost i stoga ih se evidentira. 

Slično kao i HSP 1861 pobjedu Grabar Kitarović prva je preko medija dovela u pitanje Sandra Petrović Jakovina (SDP). 

>>Kolinda o sporu: Uopće nemam komentara, narod je izabrao predsjednicu

>>Poznati ustavni stručnjaci smatraju da zakon nije prekršen

 

Komentara 55

DU
Deleted user
21:39 02.02.2015.

Dobro, sad je ovo rješeno. Koji će im biti sljedeći rezlog da poniže I kritiziraju novu predsjednicu? To što ne zna svirati klavir?

BA
bakulušić
21:26 02.02.2015.

Jesu li gospodin Bauk i gospođa Jakovina to potvrdili?

BU
Bulaba
21:33 02.02.2015.

Pozdrav svim ljubiteljima Parage koji je, kao i obično, u stroju s udbašima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije