Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Reporteri bez granica: 49 novinara ubijeno širom svijeta

Najmanje 49 novinara i drugih medijskih profesionalaca ubijeno je širom svijeta zbog svojeg rada od početka godine - više od polovine u Siriji, Meksiku, Afganistanu, Pakistanu i Somaliji.
17. prosinca 2019. u 08:37 1 komentara 78 prikaza
U Mjanmaru osuđeni novinari
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Prema podacima Reportera bez granica (RSF) gotovo pola od blizu 400 novinara zatvorenih širom svijeta nalazi se u samo tri zemlje: Kini, Egiptu i Saudijskoj Arabiji.

Hrvoje Zovko TIJEKOM objavE kandidature HND: Nedopustiva je zabrana postavljanja pitanja predsjednici

Vlade u tim zemljama  povećale su pritisak na ljude koji rade u medijima, rekao je glasnogovornik odbora RSF-a  Michael Rediske uoči objavljivanja njihova godišnjeg izvješća  o medijskim slobodama u Berlinu u utorak.

Prema RSF-u 120 novinara nalazi se u zatvorima samo u Kini.  Više od 40 posto njih su novinari amateri koji, unatoč pojačanoj cenzuri, nastoje širiti neovisne informacije  putem društvenih mreža.

Većina novinara zatvorenih 2019. pripadaju muslimanskoj ujgurskoj manjini.

Najmanje 49 novinara i drugih medijskih profesionalaca ubijeno je širom svijeta zbog svojeg rada od početka godine - više od polovine u Siriji, Meksiku, Afganistanu, Pakistanu i Somaliji.

Znatno manje medijskih djelatnika ubijeno je u oružanim sukobima nego u prijašnjim godinama, objavio je RSF.

Zemlja u kojoj nema rata poput Meksika jednako je opasna za novinare danas kao i ratom pogođena Sirija, rekao je Rediske.

U istom razdoblju 2018 bilo je 86 žrtava. RSF je uspoređivao razdoblja od početka godine do 1. prosinca.

PROVOKACIJA? UN potresa tolika financijska kriza da 'mora' štedjeti na pokretnim stepenicama

Zemlja u kojoj je najviše ubijenih novinara je Sirija, gdje je ubijeno 10 medijskih profesionalaca, Meksiko (10), Afganistan (5), Pakistan (4) i Somalija (3).

RSF je rekao da je u zatvoru trenutno 389 medijskih profesionalaca, 12 posto više nego prijašnjih godina. 

Zagreb: Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa
PREVENCIJA
Vlada održala telefonsku sjednicu: Zatvaraju se ovi granični prijelazi
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    u americi ima na stotine ljudi u zatvorima bez optužnice. novinari moraju shvatiti da njihov posao ima nekih opasnosti. ako izvještavaš sa ratom zahvaćenog područja, ti si opasan za jednu stranu u sukobu, kamerom uhvatiš nešto što se skriva, plus ... prikaži još! da ratovanje podrazumijeva i medijsko peglanje svoje slike i opravdavanje akcije. novinar je legitimna meta u većini slučajeva. svako ugrožavanje akcije se kažnjava. kad bi mediji objektivni i nepristrani bili, dal bi bilo rata? iza svega stoje nečiji interesi. kontrola, politika, ekonomija, resursi, zauzdavanje protivnika.