Naslovnica Vijesti Svijet

Rekordno visoke temperature: Najtopliji lipanj od početka mjerenja

Mjerenje za lipanj pokazuje da se radi o 414. mjesecu zaredom i  43. lipnju zaredom u kojemu su prosječne globalne temperature iznad prosjeka, prema bazi podataka NOAA.
19. srpnja 2019. u 09:42 3 komentara 236 prikaza
Ilustracija
Foto: Goran Kovacic/pixsell

Podaci koje su u četvrtak objavili američki znanstvenici za lipanj pokazuju ono što ljudi u Europi, te u dijelovima Afrike i Južne Amerike već znaju: Temperature širom svijeta rekordne su za taj mjesec.

paklene vrućine Tek nam stiže `pakleno` vrijeme: Europa će idući tjedan biti na preko 40 stupnjeva

Lipanj 2019. najtopliji je u proteklih 140 godina koliko se mjere i bilježe temperature, pokazuje analiza Nacionale uprave za oceane i atmosferu (NOAA). Raniji rekord je držao lipanj 2016. 

Mjerenje za lipanj pokazuje da se radi o 414. mjesecu zaredom i  43. lipnju zaredom u kojemu su prosječne globalne temperature iznad prosjeka, prema bazi podataka NOAA.

Podaci koji su u skladu s drugim službenim analizama pokazuju kontinuirani trend zagrijavanja koji bi mogao postaviti 2019. na mjesto jedne od najtoplijih godina od 1880-ih.

Velike vrućine zavladale Zagrebom, hlad je najugodniji na Zrinjevcu Čelnica UN-ove konferencije za klimu: 'Toplinski valovi u Europi potvrđuju globalno zatopljenje'

Globalno klimatsko izviješće NOAA za lipanj pokazuje da su temperature tla i oceana 0,95 stupnjeva Celzija iznad prosjeka za 20. stoljeće od 15,5 stupnjeva Celzija.

Rekordno visoke temperature tijekom lipnja 2019. zabilježene su u dijelovima središnje i istočne Europe, Sjeverne Rusije, Azije, Afrike, Južne Amerike i iznad dijelova Indijskog, Tihog i Atlantskog oceana, prema NOAA.

Izvješće NOAA za lipanj 2019. također procjenjuje razinu arktičkog leda.

U tom mjesecu zabilježena je druga najniža razina leda u lipnju u proteklu 41 godinu, odnosno 10 posto ispod prosjeka za razdoblje 1981. - 2010.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

  • morejeslano:

    Prije par godina izvršili su korekciju svih prošlih mjerenja zbog takozvane "greške". Sva buduća mjerenja su odjednom postala rekordna što je čista laž. , Globalno "zatopljenje" služi kao isprika za uvođenje CO2 poreza koji nam već u skoroj budućnosti namjeravaju uvesti.

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    s obzirom na to da mjerimo temperature u sve više izgrađenim naseljima, gdje je utjecaj zagrijanog asfalt,a betona, željeza, značajan, nije ni čudo da mjerimo sve više temperature. što mislite da se događa sa zrakom iz rashladnih uređaja? što sa ... prikaži još! toplim zrakom sa asfalta, krova, kuća...? svi ovi rezultati mjerenja su kontaminirani i prikazuju pogrešnu informaciju. a radi društvenih mreža i trenutnog dijeljenja informacija, vijesti, znamo u sekundi da se negdje nešto dogodilo, pa kad sve to u jednom sistemu imate, dostupnom, imate i dojam da je danas svega više lošeg nego prije. i učestalost nasilja, nevremena, svega. biblija, kakva god da je knjiga, kao i zapisi prije nje, gilgameš, i slični uratci, govore o klimatskim promjenama, klima je uvijek u promjeni, nije stalna. nit je sahara oduvijek bila pustinja, a niti zagreb uvijek 'na kopnu'! kakav je to događaj uzeo panonsko more?! i tko je uzrokovao to? čemu se zamaramo i pokušavamo utjecati na nešto na što nemamo utjecaj, tj. naš utjecaj na sve promjene je zanemariv?! jel vama jasno da naglim topljenjem leda će doći do promjena golfske struje i da će europu zahvatiti malo ledeno doba, ameriku isto? da će topljenje leda na južnom polu izmijeniti tokove strujanja tople vode,pa će i tamo zahladiti? jel vama jasno da postoji nešto što se zove ciklusom, koji traje desetinama tisuća godina, ciklički..? i da tih vaših 50 godina što provedete na ovom svijetu u tom ciklusu ne predstavlja ni jednu crticu?! živite, uživajte u životu.