Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
paklene vrućine

Tek nam stiže `pakleno` vrijeme: Europa će idući tjedan biti na preko 40 stupnjeva

22.06.2019.
u 07:29

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu također vrlo nestabilno te od jutra oblačnije, a kako će dan odmicati, mjestimična kiša, pljuskovi i grmljavina bit će češći. Moguće je i jače nevrijeme praćeno tučom te olujnim vjetrom. Temperatura zraka bit će samo za koji stupanj niža.

Čini se kako nas "paklene vrućine" tek očekuju. Naime, prognostički izračuni najavljuju val ekstremno visokih temperatura u Europi. 

Najnovije smjernice pokazuju da će početkom idućeg tjedna stići intenzivni toplinski val s temperaturama od 16 do 20 Celzijevih stupnjeva višima od prosjeka pri tlaku zraka od 850 HPa. To bi moglo dovesti do visokih popodnevnih temperatura u Europi. Tako bi se primjerice u južnoj Engleskoj živa na termometru mogla penjati na 30 do 35 stupnjeva, dok bi u djelovima Francuske, Beneluksa i Njemačke od utorka do subote trebalo biti između 36 i 40 Celzija, javlja Severe Weather Europe.

Toplinski val će znatno ojačati do utorka u dijelovima Francuske te se proširiti na Veliku Britaniju i Irsku u srijedu i nastaviti preko Beneluksa i Njemačke do subote. Velika je vjerojatnost za visoke temperature u cijeloj Engleskoj, dok su prilično topli dani također sve češći u Irskoj i Škotskoj. Koliko će jak toplinski val biti pokazuju i zbirni podaci o temperaturi za prijestolnice u Zapadnoj Europi. Tako se za Pariz predviđaju temperature od 16 do 18 stupnjeva više od prosjeka, za Bruxelles i London od 15 do 17 stupnjeva više, a za Dublin od 10 do 12 stupnjeva iznad prosjeka.

Vrhunac ovog toplinskog vala očekuje se sredinom tjedna, u srijedu, kada se očekuje čak 41 stupanj Celzijev u južnoj središnjoj Francuskoj te 32 stupnja u jugoistočnoj Engleskoj. 

Stiže promjena vremena,a onda vrućine

Prognoza za hrvatsku za vikend najavljuje promjenu vremena. Kako objavljuje HRT, U središnjim predjelima uz promjenljivu naoblaku može mjestimice pasti kiša i prijepodne, no prema kraju dana jaki će pljuskovi praćeni grmljavinom, lokalno i tučom te prolazno vrlo jakim vjetrom, biti nezaobilazni. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 20, a najviša dnevna između 26 i 30 stupnjeva.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu također vrlo nestabilno te od jutra oblačnije, a kako će dan odmicati, mjestimična kiša, pljuskovi i grmljavina bit će češći. Moguće je i jače nevrijeme praćeno tučom te olujnim vjetrom. Temperatura zraka bit će samo za koji stupanj niža.

Foto: Meteoalarm
Foto: Screenshot/Meteoalarm

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano. Poneki neverin bit će moguć i tijekom dana, no veća vjerojatnost za pljuskove, odnosno nevere, bit će potkraj dana i u noći. Iako će tijekom dana vjetar biti uglavnom slab, uz nevere će prolazno biti vrlo jak, pa i olujan. Noć će uz more biti topla, a u unutrašnjosti ipak ugodnije. Danju i dalje vruće.

Na južnom Jadranu prevladavat će sunčano vrijeme uz povremeno umjerenu naoblaku, a poneki pljusak bit će moguć u noći na nedjelju. Vjetar će biti slab promjenljiva smjera, a more mirno ili malo valovito.


U nedjelju će i dalje biti nestabilno uz mjestimične pljuskove, a zapuhat će prolazno i jak sjeverni vjetar i bura, zatim poslijepodne i umjeren sjeverozapadnjak. Početkom idućeg tjedna ponovno većinom sunčano uz umjerenu buru i sjeverozapadnjak, no na krajnjem će jugu i dalje postojati mogućnost za poneki pljusak. Nakon blagog pada temperature u nedjelju, idući će tjedan biti ponovno vruće.

U unutrašnjosti će nedjelja proteći uz povremenu kišu, pljuskove i grmljavinu, još ponegdje i izraženije, a bit će i malo svježije. Od ponedjeljka sunčanije i toplije, no još će tu i tamo biti malo kiše ili pokojeg pljuska, vjerojatnije na istoku i u gorju. 


Druga polovina tjedna bit će stabilnija, no vruća.

Komentara 10

SC
schwertransport
08:50 22.06.2019.

Opet nikad vece vrucine, pa kada dode zima nikad jace zime bla bla bla........

SV
Svizackz
12:35 22.06.2019.

Hajde se dogovorite, kiša ili vrućina??? Jer stvarno ste dosadni više s tim prognozama, vrijeme bude kakvo bude koga briga

LE
Lenjin
09:03 22.06.2019.

Čujem Englezi neće na Jadran ,sjeverno more samo da nije zakuhalo!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije