Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rekordnih 2492 zahtjeva za subvencioniranje kredita

U Ministarstvu podsjećaju da se krediti subvencioniraju pet godina, a za svako rođeno dijete rok subvencioniranja produžuje se za još dvije godine
05. listopada 2018. u 09:35 2 komentara 491 prikaza
Stanovi
Foto: Printscreen/HRT

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja priopćilo je u petak da su pristigla čak 2492 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite za mlade, što pokazuje da je premašen interes od lani.

Podbrežje OTKRIVENO TKO IMA PREDNOST Novi zajam za stanove i za kvadrate skuplje od 1400 eura

"U petak, 5. listopada zadnji je dan predaje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita za kupnju stana ili kuće te za izgradnju kuće. Ta je mjera Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i APN-a nadmašila sva očekivanja jer je s jučerašnjim danom zaprimljeno čak 2492 zahtjeva, čime je premašen prošlogodišnji interes za tu mjeru", istaknulo je u priopćenju Ministarstvo.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar rekao je kako mu je jako drago da je ove godine još veći interes građana.

"Najavili smo da očekujemo preko 2000 zahtjeva, no s ovim smo i mi pozitivno iznenađeni. Čestitam svima koji su prepoznali i podržali ovu mjeru za koju se pokazalo da ju mladi ljudi prepoznaju i koriste u rješavanju jedne od ključnih stvari  u životu, a to je stambeno pitanje", istaknuo je  Štromar.

Stanovi u Zapruđu stambeno pitanje APN: Lakše do prve nekretnine uz program "POS+"

Smatra da je rješavanje stambenog pitanja preduvjet za zasnivanje obitelji te osobni i profesionalni razvoj mladih ljudi.

"Lani je 2320 mladih došlo do svog doma zahvaljujući subvencijama, sad imamo 2492 novih zahtjeva, a sigurno će ih još pristići i danas. Tu ne govorimo samo o brojkama, radi se o 4812 mladih obitelji. Kad tome pribrojimo 8000 onih koji su stambeno pitanje riješili zahvaljujući mjeri POS-a, onda govorimo sad već o gotovo 13.000 mladih obitelji koje će ostati u Hrvatskoj, ovdje će graditi svoju budućnost, odgajati djecu, raditi i stvarati", rekao je Štromar.

U Ministarstvu podsjećaju da se krediti subvencioniraju pet godina, a za svako rođeno dijete rok subvencioniranja produžuje se za još dvije godine.

Predrag Štromar predrag štromar 'Rok za prijave za subvencionirane stambene kredite još tri tjedna'

Subvencije se kreću od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti. Tako najveće subvencije dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili pak izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Mladi će se za subvencionirane stambene kredite ponovo moći javiti na jesen 2019., kao i 2020. godine, poručili su iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

>> Pogledajte video o stanu koji može biti Vaš

 

VIŠE PUTA ZABRANJENI
Masoni su u Hrvatsku došli u 18. stoljeću, a trenutno ih je 800
Valamar
Dobar posao u Valamaru
Ako volite ljude, kao animator u hotelu uopće nemate osjećaj da radite. To je posao mojeg života
  • anlaser:

    Više štete ste napravili s ovim kreditima nego koristi. Rast cijena nekretnina je veća nego subvencionirani dio kredita tako da će država opet najviše profitirati kroz porez.

  • Petarstijena-HR:

    Ministar pravosuđa i policije moraju podnijeti ostavke i cijeli hijerarhijski lanac!!! Sudstvo mora doći pod protektorat EU, a Brisel imenovati povjerenika za sudstvo i pravosuđe!!!! Ovo je nedopustivo u bilo kojoj zemlji članici EU da se događaju ovakve stvari!!! Ovo ... prikaži još! je teški kriminal sustava/institucija-stanje je gore nego u Rumunjskoj i potrebna je direktna pomoć Brisela!!! Nadam se da ovaj kriminal promatraju EU i njihovi predstavnici, koji isto očito da su zakazali, dočim hitno ne reagiraju i imenuju povjerenika za pravosuđe!!!