Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMIRENJE

REKOM-u potpora i u Bruxellesu

Nataša Kanidć
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
30.09.2010.
u 17:01

Povjerenstvu je cilj popisati imena svih žrtava, kako bi se zaustavilo manipulacije i spriječilo revizionizam.

Članovi Koalicije za osnivanje Područnoga povjerenstva za traženje i govorenje istine o ratnim zločinima i drugim ozbiljnim kršenjima ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM), što su već podržali hrvatski i srbijanski predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić, dobili su u srijedu i četvrtak u Bruxellesu potporu Europske komisije i Europskoga parlamenta.

Ravnatelj u EK-ovoj Općoj upravi za proširenje Pierre Mirel naglasio je na konferenciji za novinare u EP-u da će “ulaskom zemalja jugoistočne Europe u članstvo EU njihova povijest postati i povijest Unije, a teret zločina može se nositi samo zajednički”. Poticaj su poduprli i predsjedateljica EP-ova Pododbora za ljudska prava Heidi Hautala i predsjedatelj EP-ova izaslanstva za odnose s Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom Eduard Kukan.

Nataša Kandić iz Beogradskoga Središta za humanitarno pravo potvrdila je da je južnoafričko povjerenstvo za pomirenje uzor za osnivanje REKOM-a.

- Suđenja na Međunarodnome kaznenome sudu za bivšu Jugoslaviju usredotočuju se samo na počinitelje zločina; REKOM-u, koji bi se uspostavio međudržavnim sporazumom, u žarištu će biti žrtve i njihove patnje. Želimo postići klimu suosjećanja i poštovanja za sve žrtve – rekla je Kandić.

Vesna Teršelič iz zagrebačke Documente napomenula je da je povjerenstvu, čiji bi se rad ograničio na najviše četiri godine, cilj popisati imena svih žrtava, “kako bi se zaustavilo manipulacije njihovim brojem i spriječilo pokušaje revizionizma”. 

Komentara 9

OB
-obrisani-
22:20 30.09.2010.

Ma sve te đubretare zajedno sa smećem iz Bruxellesa treba što prije poslati u tri PM !

OB
-obrisani-
02:28 01.10.2010.

Napokon pametna akcija. I napokon da brojevi zamjene imena. Zalosno je sto ce to biti veliki posao, previse ljudi je stradalo...

KU
kukuriku
18:20 30.09.2010.

..a di su \"antifasisticke\"-zrtve....jer su i one dovele Politicki do rata 91.,...??!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije