Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPISNICE APELA:

'Referendumska definicija braka diskriminirajuća je za manjine'

sanja barić
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/2
14.11.2013.
u 15:57

Referendum o braku treba se održati isključivo po postojećim odredbama

Od 11 stručnjaka koji su potpisali apel u povodu referenduma o braku, samo su nam prof. dr. sc. Sanja Barić i doc. dr. Anita Blagojević odgovorile na deset pitanja. Ostali su uglavnom obrazložili da im je zamišljena novinarska forma prekratka za znanstvene odgovore na složena pitanja.

Je li pravo na brak temeljno ljudsko pravo ili pravo manjina?

BLAGOJEVIĆ: Pravo na brak nije temeljno ljudsko pravo, niti pravo manjina.

BARIĆ: Pravo na brak je temeljno ljudsko pravo u smislu da svaka žena i muškarac mogu slobodno odlučivati o sklapanju braka sukladno propisima države u kojoj žive, a koje su slobodne regulirati pravo na brak kako žele. Prema našem Ustavu, to je socijalno pravo koje ne spada u najuži krug temeljnih prava (osobna i politička prava). Ali, s obzirom na načelo jednakosti u općeprihvaćenoj praksi razvijenog svijeta, razlikovanje u regulaciji istospolnih i raznospolnih brakova mora proći tzv. test razumnosti, koji je to stroži što je pravo temeljnije, a skupina kojoj se to pravo uskraćuje osjetljivija. A nekim se skupinama, s obzirom na rasu, spol... “i druge osobine”, u koje spada i seksualna orijentacija, ne mogu oduzimati prava. Prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije moguće je uvesti ograničenja koja “pogoduju braku” i “koja su u interesu djeteta”, ali moraju biti “primjerena i opravdana”. Mjereno modernim ustavnim testom, treba dokazati da priznanje istospolnih brakova škodi djeci, a da ekskluzivitet za osobe različitog spola pogoduje braku.

Je li se Ustavni sud kroz “Upozorenje” posredno izjasnio i o ustavnosti referendumskog pitanja?

BLAGOJEVIĆ: Smatram da nije.

BARIĆ: Takvo je tumačenje intuitivno, ali pogrešno. Ustavni sud morao je hitno reagirati radi sprečavanja neustavnog postupanja, dok ustavnost pitanja zahtijeva dugotrajnije ispitivanje.

Je li Ustavni sud mogao samoinicijativno u “Upozorenju” ocijeniti i ustavnost referendumskog pitanja?

BLAGOJEVIĆ: Prema Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja Ustavni sud može dati na temelju zahtjeva Sabora.

BARIĆ: Premda se mogao izjasniti i o sadržajnoj protuustavnosti, bilo je mudro da nije jer što god da je rekao, predbacilo bi mu se političko odlučivanje i miješanje u politički proces. Izbjegavanje slanja pitanja Ustavnom sudu posve je nepotrebno rušenje autoriteta te institucije.

Može li i kada Ustavni sud intervenirati ocijeni li da je referendumsko pitanje protuustavno te spriječiti održavanje referenduma?

BLAGOJEVIĆ: Odgovoreno u prethodnom pitanju.

BARIĆ: Može, čim se referendum raspiše pa i na zahtjev zainteresiranih koji mu se obrate.

Treba li se referendum održati po postojećim ili izmijenjenim odredbama?

BLAGOJEVIĆ: Isključivo po postojećim odredbama!

BARIĆ: Pravilo je da se održi po odredbama koje su bile na snazi. Izmjenom Ustava može se propisati i retroaktivna primjena novih odredaba. I to je pitanje za Ustavni sud. Ako bi Ustavom bilo onemogućeno odlučivanje o pravu manjina, to bi trebalo primijeniti i na tekući referendum ili bar uputiti pitanje Ustavnom sudu RH o tome.

Je li referendumsko pitanje o braku protivno Ustavu?

BLAGOJEVIĆ: Da! Protivno je čl. 14. Ustava kao i čl. 3. Ustava u kojemu su navedene temeljne ustavne vrednote koje su temelj za tumačenje Ustava.

BARIĆ: Protivno je Ustavu prikupljanje potpisa za odlučivanje o pravima manjine, i to radi sužavanja, a ne širenja njihovih prava. Ustavno definiranje braka je diskriminirajuće jer se manjini otežava pristup političkom procesu s obzirom na to da je za izmjenu Ustava potrebna dvotrećinska većina, a za zakon većina. Pitanje je smislenosti referenduma jer se njime postiže samo rezervacija imena brak za partnere različita spola. Tom definicijom provocira se i pitanje sekularnog karaktera države.

Je li ustavna definicija braka diskriminirajuća, a ako jest, koje se pravo uskraćuje homoseksualcima?

BLAGOJEVIĆ: Diskriminirajuće je jer se istopolni parovi dovode u neravnopravan položaj što je suprotno čl. 14. i čl. 3. Ustava RH.

BARIĆ: Da, zbog razloga koji su već izneseni.

Komentara 20

CI
cicibela
16:26 14.11.2013.

Brak kao institucija prvenstveno štiti djecu koja se rađaju isključivo i jedino u partnerstvu muške i ženske osobe. Dakle, na prvom mjestu su prava djeteta kao novog člana društva, a kojeg to društvo želi zaštiti od samog rođenja do punoljetnosti.. Zašto je to tako teško prihatiti, i zašto se namjerno prava djeteta marginaliziraju u korist istospolnih osoba? Istospolni partneri, po svojoj spolnoj orjentaciji jednostavno nisu kvalificirani da bi njihovo partnerstvo udovoljilo tom primarnom razlogu za pravnu zaštitu braka. Ako niste kvalificirani da budete pilot, onda nećete uokolo vikati da vas avio kompanija diskriminira kad vam ne da posao pilota.

PM
Prpić_MaIi
16:24 14.11.2013.

Čitajući odgovore pitam se gdje svijet ide? Tu samo neke manjine. Manjine su nacionalne a manjine nisu seksualne. To što netko voli svoj a mrzi tuđi spol ne smije biti razloga da dobije tako cijenjeno ime.

PM
Prpić_MaIi
16:15 14.11.2013.

Zakon je jasan, i kaže da je brak zajednica muškarca i žene. Ustav će od 1.12 biti jasan i on će reći isto -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- dakle ništa se ne oduzima nikome ali se spriječava da u budućnosti manipulatori kroz politiku izjednače ne izjednačivo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije