Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENE GUP-A

Referendum u Puli nije uspio, izašlo je nešto više od 22 posto birača

Gradonačelnik Zoričić sa suprugom glasao na referendumu u Puli
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/4
09.10.2022.
u 22:07

Filip Zoričić, gradonačelnik Pule, kazao je da je tijekom kampanje pretrpio uvrede i laži, te da je Možemo! ispolitizirao Inicijativu i javnost, te ih doveo u zabludu. Dodao je da s investitorom želi dogovoriti sve detalje kako bi Lungomare i dalje bila gradska šetnica i kupalište dostupno svima, a hotel bio izgrađen u zadanim gabaritima.

Nedjeljni referendum u Puli nije uspio obzirom da je na njega izišlo 22,71 posto birača, a trebalo je izići više od 50 posto birača, dakle njih više od 24.357.

Od prebrojanih i pregledanih glasova, njih je 10.972 bilo važećih, a 79 nevažećih. Referendumsko je pitanje glasilo: "Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja "Lungo mare" ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?" Za promjene GUP-a, odnosno Urbanističkog plana uređenja Lungomara, dakle protiv hotelske gradnje, glasalo je 9.716 ljudi ili 88,55 posto, a protiv 1.256 ili 11,45 posto.

- Referendumu nije pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača Grada Pule – kazao je Igor Rakić, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva.

Bio je bio drugi lokalni referendum, nakon onog u Dubrovniku gdje se odlučivalo o Srđu i gdje je izašlo 31,5 posto birača.

Podsjetimo, tvrtka Hotel Valkane želi uz gradsku šetnicu Lungomare na svojoj parceli na bivšem kamenolomu izgraditi hotel s pet zvjezdica vrijedan 500 milijuna kuna za što imaju uporište u aktualnom GUP-u Pule koji je donesen još za vrijeme prethodne vlasti. Platforma Možemo i inicijativa za Lungomare htjeli su, pak, šetnicu trajno sačuvati od svake gradnje. Investitor je početkom listopada podnio i zahtjev za izdavanjem lokacijske dozvole po čemu je, pojasnilo je Ministarstvo graditeljstva, stekao uvjete za dobivanje i građevinske dozvole i gradnju, bez obzira na rezultate referenduma.Investitor je, komentirajući rezultate referenduma, kazao da će održati obećanje i da će izgraditi hotel koji ni na koji način neće uzurpirati javni prostor, šetnice niti obalu, te da će o svim daljnjim koracima izvještavati javnost.

Filip Zoričić, gradonačelnik Pule, kazao je da je tijekom kampanje pretrpio uvrede i laži, te da je Možemo! ispolitizirao Inicijativu i javnost, te ih doveo u zabludu. Dodao je da s investitorom želi dogovoriti sve detalje kako bi Lungomare i dalje bila gradska šetnica i kupalište dostupno svima, a hotel bio izgrađen u zadanim gabaritima.

 

 

Ključne riječi

Komentara 8

BE
Berri
23:07 09.10.2022.

Referendum u Puli je bio PR Dušice Radojčić. To je poanta priče. Dušica je htjela biti u medijima, i to je jedina istina. Zeleno-srbi su izgubili. Žao mi je Radivojevića, Milosavljevića, Kostića, i mnogih drugih penzionisanih podoficira Jugoslovenske Ratne Mornaricee koji su pružili podršku Duški. Nema tu hleba!

Avatar matezanki13
matezanki13
01:16 10.10.2022.

nemeže

Avatar Dragovit
Dragovit
10:46 10.10.2022.

Puljani rekli svoje. Ali meni to čudno. Kako to da je ovaj referendum nevrijedeći (naravno da je nevrijedeći jer na referendum nije izašlo 50%+1 birač), a onaj za EU (izašlo ukupno 43,51% od svih koji imaju pravo glasa) je vrijedeći? Naivan sam ... je l' da?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije