Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dodatni vjetar

Reakcije u svjetlu ubrzanja europskog puta: BiH želi napraviti iskorak i što prije početi pregovore

Banja Luka: Sastanak delegacije SNSD-a i HDZ-a BiH
Foto: Dejan Rakita/Pixsell
1/2
15.12.2022.
u 18:22

U BiH je najavljeno poduzimanje svih unutarnjopolitičkih i vanjskopolitičkih napora za ubrzanje procesa integracije

Dobivanje statusa kandidatkinje za EU u Bosni i Hercegovini izazvalo je iznimno pozitivne reakcije; izmjenjivale su se izjave predstavnika političkog, društvenog i akademskog života iz kojih se jasno iščitavao optimizam i vjera da ovaj potez znači otvaranje novih perspektiva.

Dodatni vjetar

Uz naglasak da se radi o povijesnoj odluci koja će dati dodatni vjetar u leđa Bosni i Hercegovini te usmjeriti sve tamošnje političko-društvene snage na brže ispunjavanje reformi, u BiH se status kandidatkinje tumači i kao prilika za popravljanje međunacionalnih odnosa. U četvrtak su s potpisivanja sporazuma HDZ-a BiH, SNSD-a i stranaka osmorke upućene poruke koje idu u smjeru jačanja optimizma u svijetlu odluke Europskog vijeća.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović naglasio je da domaće političke opcije koje su potpisale sporazum žele napraviti iskorak koji svakako treba vezati i uz dobivanje statusa kandidatkinje za Europsku uniju. Istodobno, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je kazao kako misli da je dobro što su stranke odabrale upravo dan kada se odlučuje o statusu kandidatkinje za Bosnu i Hercegovinu.

S njima se složio i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić koji je istaknuo da sporazum sadrži sve elemente koji se tiču ispunjavanja uvjeta na europskom putu Bosne i Hercegovine. Iako je jasno da je pitanje odobravanja statusa kandidatkinje za Bosnu i Hercegovinu većim dijelom vezano uz izmijenjene geopolitičke okolnosti, odnosno rusku agresiju na Ukrajinu, a slijedom toga i potrebu da Unija čvršće veže uz sebe BiH i ostale zemlje zapadnog Balkana, status kandidatkinje u BiH se tumači kao strateški važan potez koji će omogućiti brže ispunjavanje reformi sadržanih u 14 prioriteta, čiji dovršetak predstavlja uvjet za početak pregovora.

Međutim, reakcije koje su se mogle čuti u svjetlu ustroja nove vlasti pokazuju da postoji iznimno visoka razina optimizma i vjere u to da je uz suradnju, uvažavanje i dijalog moguće uhvatiti europski vlak te u 2023. godini napraviti nekoliko važnih iskoraka. Najavljeno je poduzimanje svih unutarnjopolitičkih i vanjskopolitičkih napora za ubrzanje procesa prema punopravnom članstvu, kao i suradnja sa svim institucijama Europske unije u korist europskog puta Bosne i Hercegovine te odlučna implementacija europskih standarda.

Važan dan

Odluka je i priznanje za ono što se pozitivno radilo unutar BiH na dostizanju europskih standarda, a sve je počelo, podsjetimo, 15. veljače 2016. godine kada je predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović u funkciji predsjedatelja Predsjedništva BiH predao zahtjev za članstvo u EU, čime je taj dan za Bosnu i Hercegovinu postao dan od povijesne važnosti.

Vijest o dobivanju statusa komentirao je hrvatski premijer Andrej Plenković na društvenim mrežama.

- Ponosni smo i sretni, Europsko vijeće potvrdilo je kandidatski status za BiH, za što se Hrvatska snažno zalagala! Nama susjedna i prijateljska BiH zaslužila je podršku Europske unije, koja je ujedno poticaj za daljnje reforme i dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva. Čestitam od srca! - napisao je Plenković.

Komentara 10

LP
ljerka.p2911
18:42 15.12.2022.

Bravo za premijera Plenkovića! Konačno se uspio izboriti i za BH Hrvate! Još mu jedan kolosalan uspjeh diplomatske umješnisti! Tko bi u to vjerovao još do prije par mjeseci i BH parlamentarnih izbora! G. Plenkoviću, zaista kolosalno, pravi majstor svjetske diplomacije!

SR
sršen
18:30 15.12.2022.

Jeste li pitali Dodika, Milanovića i Putina za ovaj put na Zapad? Pitam za prijatelja Orsata.

ST
Stipan
07:32 16.12.2022.

BiH i EU je politička odluka ne i neko ispunjavanje uvjeta . Ipak sve ovisi o Srbima koliko su oni spremni. U Srbiji treba doći do promjene vlasti i sve će Ići .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije