Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUŽBENO JE!

Veliki uspjeh: Bosna i Hercegovina postala zemlja kandidatkinja za EU

U Titovoj ulici u Sarajevu postavljene su zastavice  povodom  Dana državnosti BiH
Armin Durgut/PIXSELL
15.12.2022.
u 17:51

Ministri za europske poslove država članica u utorak su preporučili dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina dobila je status zemlje kandidatkinje, potvrđeno je u četvrtak na posljednjem sastanaku Europskog vijeća u ovoj godini. Ministri za europske poslove država članica u utorak su preporučili dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini te se čekala odluka Europskog vijeća koja je stigla četvrtak predvečer.

 

Vijest o dobivanju statusa komentirao je hrvatski premijer Andrej Plenković na društvenim mrežama.

- Ponosni smo i sretni, Europsko vijeće potvrdilo je kandidatski status za BiH, za što se Hrvatska snažno zalagala! Nama susjedna i prijateljska BiH zaslužila je podršku Europske unije, koja je ujedno poticaj za daljnje reforme i dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva. Čestitam od srca! - napisao je Plenković.

 

Ministri su u utorak objavili sljedeći zaljučak o BiH i njihovoj preporuci da dobije status zemlje kandidatkinje.

“Slijedom zaključaka Europskog vijeća od 23. i 24. lipnja 2022., te u svjetlu naknadne preporuke Komisije od 12. listopada 2022. Vijeće preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidatkinje, što treba potvrditi Europsko vijeće", kaže se u zaključcima koje je usvojilo Vijeće za opće poslove koje čini ministri za europske poslove država članica.

Dodaje se da to "podrazumijeva da su poduzeti koraci iz preporuka Komisije u cilju jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, upravljanja migracijama i temeljnih prava”.

Napominjemo, dobivanje statusa zemlje kandidatkinje je samo prvi korak prema članstvu u Europskoj uniji. Albanija, Crna Gora, Srbija, Ukrajina, Turska, Moldavija su zemlje koje su dobile taj status.

Pismo podrške

Hrvatski premijer Andrej Plenković je zajedno s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom uputio pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen u kojem su istaknuli snažnu potporu za europsku integraciju Bosne i Hercegovine.

“Bosna i Hercegovina nama je bitna, susjedna i prijateljska zemlja, koja je upućena na Hrvatsku i Hrvatska na nju te na ovaj način želimo poslati snažan signal za brzo formiranje vlasti u toj zemlji na svim razinama, za daljnje reforme, ograničene izmjene ustava i izbornog zakonodavstva”, stoji u pismu.

VIDEO: Od danas velika promjena na bankomatima u Hrvatskoj: Prijelazno razdoblje do 15. siječnja

 

Ključne riječi

Komentara 15

BI
billynik
18:06 15.12.2022.

To mogu zahvaliti Plenkoviću.

Avatar BanŠokčević
BanŠokčević
17:59 15.12.2022.

Bravo , cestitke ! narod u BiH je zasluzio neku bolju buducnost , na redu je Kosovo !

DU
Deleted user
19:00 15.12.2022.

Nitko iz te balkanske prčije neće reć hvala Plenkoviću,jer ih nije uveo veliki islamski vođa iz SDA..Sa druge strane Turska ovo ima već 20 godina pa ćorak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije