Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sud ih odbio

Prve reakcije na odluku suda EU. Cerar: Slovenija ide naprijed!

Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
31.01.2020.
u 11:01

Portal Siol naglašava kako je riječ o "lošoj vijesti iz Luksemburga", navodeći kako su Slovenija i Hrvatska obvezne pronaći rješenje ovog spora, bez obzira na odluku Suda EU

Gubitak spora što ga je pred Sudom Europske unije u Luksemburgu Slovenija pokrenula protiv Hrvatske zbog arbitražnog spora udarna je vijest u slovenskim medijima. Ljubljansko Delo u izvještaju iz Luksemburga navodi kako je riječ o "hladnom tušu" za Sloveniju, tvrdeći pritom kako je sud također zaključio da obje države moraju učiniti sve za izvršenje arbitražne odluke.

I portal Siol naglašava kako je riječ o "lošoj vijesti iz Luksemburga", navodeći kako su Slovenija i Hrvatska obvezne pronaći rješenje ovog spora, bez obzira na odluku Suda EU, koji se jutros proglasio nenadležnim za odlučivanje o slovenskoj tužbi protiv Hrvatske zbog arbitražnog spora.

Portal slovenskog javnog servisa rtvslo.si, kao i mariborski dnevnik Večer, uz vijest o gubitku spora s Hrvatskom prenosi i objavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na Twitteru. Premijer Plenković na Twitteru ocjenjuje kako današnja presuda predstavlja pobjedu hrvatskih argumenata, pozivajući slovensku stranu na dijalog i bilateralne pregovore u cilju pronalaženja "obostrano prihvatljivog i trajnog rješenja graničnog pitanja".

Bivši predsjednik slovenskog parlamenta i zastupnik u Europskom parlamentu Milan Brglez na Twitteru ocjenjuje da Sud EU "zabrinjavajuće ograničava značaj međunarodnog prava za EU i njezin pravni red". "Ovo je slab dan za pravo EU", piše Brglez i dodaje da je pozitivno što europski sud zaključuje da Slovenija i Hrvatska moraju učiniti sve što je potrebno za izvršenje arbitražne odluke po članku 4. europskog ugovora.

Slovenska europarlamentarka Tanja Fajon na Twitteru naglašava pak da odluka europskog suda ne utječe na odluku arbitražnog suda. Suprotno, presuda europskog suda jača svijest da države moraju pronaći rješenje u skladu s međunarodnim pravom, navodi Fajon očekujući da se Europska komisija i slovenska vlada "odlučno postave u obranu vladavine prava".

Slovenija ide naprijed! Sud EU se proglasio nenadležnim, ali i jasno je utvrdio da države moraju napraviti sve potrebno za izvršenje arbitražnog sporazuma. To je jasan signal da arbitražu treba implementirati s obje strane, oglasio se slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar na Twitteru. 

Video: Usporedba Hrvatske i Slovenije

Ključne riječi

Komentara 113

AN
androandro
11:43 31.01.2020.

Ovi bi trebalo biti hladan fus za obje strane. Sigurno za Sloveniju, jer im je sud jasno porucio, da nece odlucivati o tizbi. Ali isto tako za Hrvatsku, jer je isto tako (ako je tacno) zapisao, da obje strane trebaju primjeniti odluku arbitraznog suda. Sad koja je voda hladnija procijenite. Drugim recima mogli bi tumaciti i tako. Hrvatska je duzna postovati arbitraznu odluku, ali Slovenija to nece postici tuzbom na ovom sudu. Znaci treba pronaci drugi nacin. Znaci rezultat nije 1:0 za jedne ili druge nego i dalje 1:1. Samo gubljenje vremena i novaca. Nek ostane kako je jis 30, 40 godina. Ako je moglo do sada neka bude tako i dalje.

MA
maximinimax
10:29 31.01.2020.

U pitanju je nenadležnost jednog suda a ne pobjeda ili poraz nekoga, problem ostaje i dalje

TZ
tomislav.zubovic
14:14 31.01.2020.

Ja bih prihvatio arbitražu s tim da tamo gdje imamo problem to je Piranski zaljev stavimo neutralnu zonu, što znači da svatko može prometovat gdje želi, ribari mogu ribarit gdje žele i točka, zašto to ne bi bio dobro rješenje.. nikome od nas osim ribarima i brodobvima taj zaljev niti granica ništa ne znači.. i smatram da je to dobro rješenje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije