Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na presudu

Plenković: To je pobjeda hrvatskih argumenata. Pozivam Sloveniju na dijalog

Andrej Plenković
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
31.01.2020.
u 10:14

– Odluka Europskog suda o nenadležnosti u skladu je s našim očekivanjima, jer smo tvrdili da spor ne potpada pod europsko već međunarodno pravo. Taj argument smo ponavljali u kontaktu sa slovenskim partnerima i šteta je da smo izgubili toliko vremena – kazao je ministar

Današnja presuda Suda Europske unije kojom se proglasio nenadležnim za odlučivanje u postupku koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske pobjeda je hrvatskih argumenata koje smo istaknuli u prigovoru nenadležnosti. Stoga ponovno pozivam Sloveniju na dijalog i bilateralne pregovore kako bismo došli do obostrano prihvatljivog i trajnog rješenja graničnog pitanja, objavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković na Twitteru.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je odluku Suda Europske unije. Naime, prema njoj Sud Europske unije nije nadležan za odlučivanje o graničnom sporu između Slovenije i Hrvatske.

– Odluka Europskog suda o nenadležnosti u skladu je s našim očekivanjima jer smo tvrdili da spor ne potpada pod europsko već međunarodno pravo. Taj argument smo ponavljali u kontaktu sa slovenskim partnerima i šteta je da smo izgubili toliko vremena. Od samog početka, od srpnja 2017. kad je Hrvatski sabor jednoglasno izglasao izlazak iz arbitražnog ugovora koji je bio kontaminiran, predlagali smo slovenskim partnerima bilateralni dogovor te ga i dalje nudimo jer smatramo da je riječ o najboljem putu. I ova presuda je pokazala da smo bili u pravu – komentirao je za Večernji ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Podsjećamo, prema odluci Sud Europske unije nije nadležan za odlučivanje o graničnom sporu između Slovenije i Hrvatske, ali te su dvije države članice ipak obvezne, u skladu s člankom 4. stavkom 3. UEU (Ugovora Europske unije), lojalno surađivati na pronalaženju konačnog pravnog rješenja tog spora sukladno međunarodnom pravu. 

Video: Usporedba Hrvatske i Slovenije

Komentara 19

Avatar Aristarh
Aristarh
10:03 31.01.2020.

Oni nisu normalni. Dijagnozu im treba tražiti u manijakalnoj želji za ucjenjivanjem. Taman da im sve damo što žele oni će opet sazvati nekakav odbor iza zatvorenih vrata i dalje kao u transu razbijati glavu, što su to još zaboravili.. Njihovi apetiti idu vjerovali ili ne do granice velike Srbije na moru. Dali se itko sjeća pisma Kučana Tuđmanu da mu iznajmi par otoka na jedno 20 godina. Jedino Krk i Cres.

MA
manipulacija
10:49 31.01.2020.

Hrvatska ima kvalitetne pravnike i odlično nastupamo i branimo svoje! Slovenija uporno pokušava ostvariti nešto na što ima pravo, ova odluka zadala im je velik udarac.

DU
Deleted user
10:30 31.01.2020.

..tako je gospon premijeru..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije