Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'POZNAJEMO SE JAKO DOBRO'

Pahor ne vjeruje da će Milanović mijenjati stajalište o arbitraži

Borut Pahor
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/9
06.01.2020.
u 18:08

Milanoviću je poručio da u Sloveniji ima prijatelja predanog dijalogu u traženju rješenja, ali da pri tome mora računati na poznata slovenska stajališta o graničnoj arbitraži.

Slovenski predsjednik  Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak kako smatra da novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović neće mijenjati svoje mišljenje o graničnoj arbitraži, ali će odnos s njime početi "otvorenih ruku i dati šansu dijalogu".

Pahor je telefonski razgovarao s Milanovićem i čestitao mu na pobjedi te prihvatio poziv da početkom veljače dođe na predsjedničku inauguraciju u Zagreb.

Milanović je bio premijer kada je Hrvatska, zbog nedopuštenog ponašanja slovenskih predstavnika, 2015. istupila iz arbitraže o graničnom sporu između dviju zemalja. 

Upitan što očekuje od odnosa s novim hrvatskim predsjednikom, Pahor je novinarima izjavio kako će taj odnos započeti "otvorenih ruku i dati šansu dijalogu".

"S novoizabranim predsjednikom Milanovićem poznajem se već 15 godina, poznajemo jako dobro. Ne spadam među one koji misle da će on zbog novog položaja bitno mijenjati svoja stajališta. Nisam ih mijenjao niti ja, u slučajevima kad smatram da za ta stajališta imam argumente", istaknuo je Pahor.

Milanoviću je poručio da u Sloveniji ima prijatelja predanog dijalogu u traženju rješenja, ali da pri tome mora računati na poznata slovenska stajališta o graničnoj arbitraži.

"U dijalogu će trebati pronaći način kako bi Slovenija i Hrvatska u idućim godinama mogli uzajamno i sporazumno označiti granicu koju je odredio arbitražni sud te tako zatvoriti i zadnje veliko pitanje koje je bilo nastalo sa raspadom prijašnje države", kazao je Pahor.

Milanoviću je također čestitao predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) i predsjednik parlamenta Dejan Židan rekavši da su pred dvjema državama brojni izazovi koji zahtijevaju suradnju i dijalog.

"Čvrsto sam uvjeren kako je došlo vrijeme da Hrvatska i Slovenija obnove prijateljske odnose na temelju vladavine prava, međusobnog poštovanja i pripadnosti zajedničkim europskim vrijendostima", rekao je novinarima Židan koji je na čelo socijaldemokrata došao nakon Pahora.

Komentara 3

CR
crocro
18:43 06.01.2020.

Gosp. Pahor poznaje samo ultimatum. Kako može biti dijalog kojega zaziva s Hrvatskim predsjednikom, kada želi samo dijalog oko implementiranja arbitražbe odluke. To je čisti ultimatum i unaprijed zna da dijaloga neće biti, jer očito arbitražnu odluku ne priznaje nitko osim slovenije. Prema tome, može biti dijaloga oko granične crte ali izvan nakaradne presude arbitražnog suda čiju odluku priznaje samo slovenija na cijeloj kugli zemaljskoj. U sloveniji su očito svi političari naivni da će Hrvatska jednoga dana u budućnosti prihvatiti nakaradnu arbitražnu odluku i potezom pera sloveniji predati Hrvatski teritorij. To je nevjerojatno koliko su slovenci naivni, umjesto da prekriže arbitražnu odluku i započnu dijalog s Hrvatskom o graničnoj crti. Ovo stanje može potrajati i 500 godina.

FN
Fr@njo
19:20 06.01.2020.

taj prijatelj je samaro RH, tri godine sa zahtjevima kojih bi s e i Adolf posramio.

JA
jadranko111
12:24 31.01.2020.

Znači,Pahor se nada da ćemo, tj. naši Predsjednici, biti u prijateljskim odnosima ako priznamo njihovu otimačinu našeg mora.Nisam podržavao Milanovića i često sam pisao prateći nedavnu kampanju,da iza njega stoje strukture koje neće štititi hrvatske interese,ali nadam se da sam u krivu,i on je sada naš Predsjednik koji predstavlja sve nas a mi mu dajmo podršku na sve moguće demokrattske načine da ovi slovenski zahtjevi ostanu samo njihov "sanak pusti".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije