Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIJENJAO KUNE U EURE

Razmijenio kovanice u Fini pa platio visoku naknadu: Poznato kako se ona zaračunava

Kovanice Fina
Foto: Emica Elvedji/Marko Prpic/PIXSELL
1/3
12.01.2023.
u 13:04

Fina je na iznos od 5,18 eura (39,05 kuna) uzela 2 eura (15,07 kuna), odnosno 38,61 posto

Kovanice kune mogu se razmijeniti u bankama, HNB-u, poslovnicama Hrvatske pošte te u poslovnicama Fine gdje je naknada najveća. U to se uvjerio novinar portala Mirovina.hr Matej Markovinović koji je veći broj kovanica, ponajviše lipa, odnio u Finu kako bi iz prve ruke doživio proces razmjene. 

Po dolasku u poslovnicu, ispred njega je bilo svega nekoliko ljudi koji su uglavnom mijenjali novčanice. Nakon što je došao na red, zaposlenica ga je uputila da sam razvrsta kovanice te da se potom vrati. Nakon što je to učinio, šokirao se kada je pogledao račun. Naime, Fina je na iznos od 5,18 eura (39,05 kuna) uzela 2 eura (15,07 kuna), odnosno 38,61 posto.

Na naknadu je, navodi, bio upozoren, no nije bilo rečeno koliko ona iznositi te taj podatak nije bio naveden niti u poslovnici. Na internetskoj stranici Fine, naime, stoji da se naknada zaračunava za količinu koja prelazi ograničenje od 100 kovanica ili 100 novčanica u iznosu od 0,01 euro (0,08 lipa) po komadu. Dakle, ako imate 200 kovanica od pet lipa (10 kuna), to znači da će vam na prijeđeni iznos od 100 kovanica uzeti čak 8 kuna.

Što se tiče naknade u Hrvatskoj pošti, iznad količine od 100 novčanica i kovanica zaračunava se 1,5 posto naknade na iznos najmanjih apoena. Banke i HNB pak naknadu ne naplaćuju. HNB će trajno mijenjati novčanice kuna, dok će se kovanice moći zamijeniti do 31. prosinca 2025. godine.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije