Naslovnica Vijesti Svijet

Razboljela se lijepa Asma: 'Pustinjska ruža' dobila rak

Ured sirijskog predsjednika objavio je i fotografije Asme al-Assad koja se od raka dojke liječi kemoterapijom u vojnoj bolnici u Damasku
10. kolovoza 2018. u 08:09 11 komentara 15062 prikaza
Asma al-Assad
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Ured predsjednika Bashara al-Assada objavio je da je prva dama Sirije Asma al-Assad podvrgnuta kemoterapiji nakon što joj je otkriven karcinom dojke u vrlo ranoj fazi.

assad i hassan RAZGOVOR U DAMASKU EKSKLUZIVNO U VEČERNJEM Al-Assad s našim reporterom o ratu u Siriji, hrvatskom oružju kod terorista...

Sirijci koji podržavaju sirijskog predsjednika, preko društvenih mreža šalju poruke podrške i pozivaju na molitve kako bi Bog pomogao prvoj dami u ozdravljenju.

“Prva dama pakla”

Uz priopćenje iz predsjedničkog ureda stavljena je i fotografija na kojoj je prva dama odjevena u tenisice i traperice te sjedi u prostoriji za kemoterapiju s intravenoznim dripom u lijevoj ruci i smiješi se suprugu Basharu koji sjedi pored nje. Unatoč tome što su Rusija i Iran odmah ponudili pomoć u liječenju, prva dama ju je odbila rekavši da ne bi bilo u redu da se njezin narod liječi u Siriji, a ona ide na liječenje izvan domovine. Kako doznajemo od izvora iz ureda predsjednika Assada, Asma al-Assad liječi se u vojnoj bolnici Maze u Damasku.

assad i hassan VEČERNJI U SIRIJI SVJETSKA EKSKLUZIVA Al-Assad: Europa se neće zaštititi od terorista jer ih podržava

Inače, sutra će napuniti 43 godine, a mnogi je smatraju jednom od najljepših prvih dama. Sve ove godine rata bezrezervno je podupirala svog muža Bashara al-Assada koji se suočio najprije s pobunom, a onda i s otvorenim ratom. Prvu damu Sirije mnogi su uspoređivali s princezom Dianom zbog njezine mladosti, ljepote i socijalnog angažmana. “Pustinjska ruža”, kako su joj nekad tepali zapadni mediji, a danas za njih “prva dama pakla”, osim što je tijekom svih tih turbulentnih razdoblja čvrsto stajala uz svog muža, štitila je i svoju kćer Zein i sinove Hafeza i Karima.

Asma al-Assad rođena je u Londonu 11. kolovoza 1975. kao Asma Akhras, njezina majka je umirovljena sirijska diplomatkinja, a otac joj još radi kao kardiolog. Sedamdesetih došao je u V. Britaniju iz Homsa u Siriji da bi nastavio medicinsku izobrazbu. Asmini roditelji i danas žive u Londonu, u skromnoj kući u kojoj je supruga Bashara al-Assada i odrasla, u zapadnom londonskom okrugu Acton, u kojem žive brojni doseljenici.

Asma al-Assad
1 / 5
Hassan Haidar Diab Put po spaljenoj zemlji... Sirijski dnevnik Večernjakova reportera: Nakon intervjua s Assadom počeo je pakao

Asma je prvih 25 godina života provela u Londonu gdje je i upoznala Bashara al-Assada. Asma al-Assad školovala se u Engleskoj gdje su je prijatelji iz milja zvati Ema i bila je odlična učenica, izrazito duhovita i prema svima prijateljski raspoložena. Završila je francusku književnost i računalne znanosti na King’s Collegeu, nakon čega je bila financijska analitičarka Deutsche Banka i investicijska bankarica u J. P. Morganu. Uz arapski i engleski tečno govori i španjolski i francuski jezik.

Odbila sve ponude

Supruga Bashara upoznala je dok je bio na specijalizaciji iz oftalmologije u Londonu od 1992. do 1994. U to vrijeme Bashar je radio u istoj bolnici s Asminim ocem Fawazom i često su se družili. Asma i Bashar ponovno su se sreli 2000. i vjenčali se godinu dana kasnije u tajnosti nedugo nakon što je Bashar postao predsjednik poslije smrti njegova oca. Asma je tada imala 25, a Bashar 35 godina. Zadržala je britansko državljanstvo, ali je 2012. stavljena na crnu listu Sirijaca kojima je zabranjen ulazak u EU.

Asma i Bašar al Assad Pojavila se Asma Assad i dalje čvrsto uz supruga Bashira

Sve godine rata Asma al-Assad odbijala je sve ponude da napusti Damask i skloni se na sigurno u Teheran, Moskvu ili druge zemlje saveznice Sirije. Najviše vremena provodila je obilazeći obitelji poginulih vojnika, ranjenika, izbjeglica, djece, stradalih sirijskih manjina i drugih žrtava rata.

Izbjeglice se vraćaju na teritorij koji je Assad očistio od džihadista

U sjeni bolesti prve dame u Siriji se događa puno toga. Nakon što Turska nije uspjela uvjeriti Nusra frontu, povezanu s Al-Qai’dom, i ostale džihadističke skupine da se transformiraju, sirijska vojska uz potporu Rusije i Irana priprema ofenzivu na posljednje uporište džihadista, provinciju Idlib. Kako bi izbjegli velike civilne žrtve, s obzirom na to da je u provinciji Idlib danas 3,5 milijuna ljudi, otvoren je humanitarni koridor kako bi civili mogli napustiti to područje.

U međuvremenu, deseci tisuća sirijskih izbjeglica iz Libanona, Jordana i Turske vratili su se u Siriju na teritorij očišćen od džihadista.

 

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
 • Avatar nisam_robot
  nisam_robot:

  Na pocetku rata je Hassan bio protiv Assada. Hvalevrijedno je da je medjuvremeno revidirao svoj stav i da je sada vise za Assada nego za pobunjenike. Postoji za to mnogo argumenata. Moj glavni argument je da je Assad diktator, ali ... prikaži još! bez njega bi zemlja potonula u kaosu kao Libija. Ovi pobunjenici su uglavnom ekstremni Islamisti kojima je neprijatelj Assad ali i svi Alaviti, Krscani, Druzi, Siiti,... svi koji nisu muslimani sunitske varijante. Oni za sve te nevjernike imaju samo jedno rijesenje , smrt. Tako da je Assad u Siriji ipak daleko najbolja opcija.

 • golub Vaso:

  asma je živi primjer svi laži o nekakvom sektaškom sukobu, sunitska žena bez marame trn u oku terorističkom ološu

 • ruzica_mario:

  kako sad assad ocistio teritorij od dzihadista..sta nije to bila umjerena oporba i borci protiv diktature??