Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'KRITIKE SU OPRAVDANE'

Ravnatelj policije o slučaju Dekanić: Nije bilo zataškavanja, policija ne može sebe istraživati

Zagreb: Konferencija 'Nesreće se ne događaju, one su uzrokovane'
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/3
17.03.2023.
u 14:10

Milina je naglasio da je nadležna policijska uprava otvorila kriminalističko istraživanje i da je Ravnateljstvo policije uputilo stručni tim koji je utvrdio nepravilnosti i sve proslijedio Uskoku

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao je da nije bilo zataškavanja u slučaju župana Damira Dekanića koji je zajedno s troje policajaca i još dvoje osumnjičenih uhićen zbog lažiranja okolnosti prometne nesreće koju je navodno skrivio Dekanić, ali je odgovornost preuzeo njegov rođak.

"Nikakvog zataškavanja nije bilo jer policija ne može sama sebe istraživati", kazao je Milina, dodajući da je policija utvrdila nepravilnosti i spis o prošlogodišnjoj nesreći kod Cerne dostavila nadležnom državnom odvjetništvu, odnosno Uskoku.

>> VIDEO Uhićen vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, troje policajaca i dva civila

Dekanić je tada, po tvrdnjama tužiteljstva, u alkoholiziranom stanju službenim automobilom udario u automobil i kućnu ogradu žene koja je također pod istragom. U policijskom zapisniku nakon nesreće navedeno je da je službeni automobil vozio županov rođak Krešimir Bičanić koji je također uhićen, kao i troje policajaca - šef smjene, policajac koji je proveo očevid i policajka iz ophodnje. ''Otvorena je istraga za šest sudionika, od toga su tri policijska službenika. Vidim po medijima puno kritika, što je opravdano jer su u ovom slučaju policijski službenici, sumnja se, zlouporabili svoj položaj i ovlasti te su počinili pogreške pri postupanju'', kazao je Milina u petak odgovarajući na novinarska pitanja na konferenciji o sigurnosti u prometu.

Godišnje oko 500 disciplinskih postupaka i 80 kaznenih prijava protiv policajaca

Milina je naglasio da je nadležna policijska uprava otvorila kriminalističko istraživanje i da je Ravnateljstvo policije uputilo stručni tim koji je utvrdio nepravilnosti i sve proslijedio Uskoku. ''Nikakvog zataškavanja nije bilo jer policija ne može sama sebe istraživati'', dodao je. Istaknuo je da je kompletan spis dostavljen Uskoku, ali da ne može govoriti o pojedinostima te nadodao da je troje tek nedavno suspendiranih policajaca nakon Dekanićeve nesreće nastavilo raditi jer ih se tada nije sumnjičilo za ono što im se sada terete stavlja na teret.

Milina je ukazao da policija na godišnjoj razini ima oko 500 disciplinskih postupaka i 80 kaznenih prijava protiv policijskih službenika. ''Prema tome, policijski sustav reagira na sve nepravilnosti. Ne može se policijski službenik udaljavati na temelju indicija'', zaključio je. Vukovarsko-srijemskom županu Damiru Dekaniću i još četvero okrivljenika određen je jednomjesečni pritvor zbog sumnji da su fingirali tijek i okolnosti prometne nesreće koju je skrivio Dekanić, a kako bi župan izbjegao prekršajnu odgovornost i negativni publicitet. Sa slobode se brani jedino osumnjičena policajka iz ophodnje koja je, kako se doznaje, u drugom stanju.

Komentara 5

FE
fefellerunt
20:41 17.03.2023.

kao da je to jedini slučaj, koliko još ima takvih slučajeva gdje nisu u igri političari, čćudo da je ovo isplivalo u javnost, ali koliko još ima kvazipoduzetnika/muljatora, uglednih liječnica, pravnika/odvjetnika, a na kraju policajaca je zaobišlo sve one kazne koje čekaju obične poštene ljude . Sad odjednom svi iznenađeni da se muljalo u prometnoj nezgodi, koliko je izvida bilo pošteno to vi pregledajte

RE
realisticki
16:18 17.03.2023.

Več odavno postoji pravilo "U policiji i krimnalnim organizacijama je ista vrsta ljudi, samo jedni glume da su na pravoj strani zakona."

Avatar dr. Evil
dr. Evil
16:11 17.03.2023.

"Policija ne može samu sebeistraživati"... -Sramotna izjava, Pre-pre strašno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije