Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Mediji u Srbiji i BiH: 'Mladić mora odgovarati i pred svojim narodom'

Foto: Reuters/ PIXSELL
1/4
Autori: Hina, Vecernji list
22.11.2017.
u 12:25

Naser Orić: Mogu reći da mu želim da poživi što duže u zdravlju, to je sve

“Mladiću doživotni zatvor”, “Mladić osuđen na doživotnu kaznu”, “Mladiću doživotna kazna zatvora” – prvi su naslovi u srijedu na portalima i internetskim stranicama beogradskih medija nakon što je zapovjedniku vojske bosanskih Srba (VRS) Ratku Mladiću Haški tribunal (ICTY) izrekao presudu za ratne zločine. 

Izricanje presude generalu Ratku Mladiću praćeno je u Srbiji s velikom pozornošću, uz izravni tv-prijenos na drugom programu nacionalne televizije (RTS) i nekoliko komercijalnih televizija, te uživo u blogovima na portalima beogradskog tiska, a vijest o presudi agencije su prenijele pod oznakom “hitno”.

Srbijanska ministrica pravosuđa Nela Kuburović ocijenila je prije izricanje presude da, kakva god bude odluka ICTY-a, srbijanska vlada ostaje pri ranijim zahtjevima Haškom tribunalu da Ratka Mladića pregledaju liječnici iz Srbije, te da “i dalje vrijede jamstva za njegovo puštanje na privremenu slobodu zbog liječenja”.

Ministrica Kuburović je, u izjavi novinarima u pauzi okruglog stola o uvođenju kazne doživotnog zatvora u Srbiji, dok je izricanje presude Mladiću bilo u tijeku, rekla da ne želi prejudicirati ali da “Srbija ne može biti zadovoljna radom tog suda”.

Haški tribunal je, po njezinoj ocjeni, donosio selektivne presude “kao da su srpske žrtve manje vrijedne, jer su od 82 osuđena njih 62 Srbi”. 

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je danas da cilj Haškog tribunala “nisu pravda i pomirenje u regiji, već da se srpskom narodu pripiše kolektivna krivnja za zločine tijekom rata”.

Dnevni avaz donosi izjavu Nasera Orića, zapovjednika obrane Srebrenice, koji je rekao "da vojskovođa mora odgovarati i pred svojim narodom", jer je odgovoran za smrt vojnika Vojske RS koje je osobno vodio u smrt. 

- On srpskim majkama nikada nije imao petlju da kaže da ih je osobno odvodio u smrt i da je poražen na bojnom polju. Zauzvrat, odlučio se za ubojstva zarobljenika i civila. Što da mu poručim? Mogu reći da mu želim da poživi što duže u zdravlju, to je sve - rekao je Orić.

Beogradska Politika piše kako "general Mladić nije u sudnici dočekao izricanje kazne, pošto ga je raspravno vijeće, sredinom zasjedanja, udaljilo".

Blic prenosi izjavu Nemanje Stjepanovića iz Fonda za humanitarno pravo, koji objašnjava da Mladićeva krivnja nije utvrđena samo za prvu točku - genocid u šest općina (Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča), dodajući da to ne znači da zločini u njima nisu bili strašni.

- Zaključak je da je genocid u Srebrenici postojao i da je Mladić za njega odgovoran - ističe Stjepanović, koji navodi da se u sažetku stidljivo pominje pomoć koja je stizala iz Beograda.

Pogledajte kako je presuda dočekana u Srebrenici:

1/15

Komentara 14

DU
Deleted user
13:45 22.11.2017.

Samo dijelić pravde. Puno toga nije procesuirano na ovim prostorima.Od Škarbnje na dalje. Ni Vukovar nije dovoljno odrađen, nitko nije nikad odgvoarao za grnatariranje mnogih gradova u HR i BiH. Sve se svelo na Srebrenicu. U širokom luku zaobiđena je odgovornost Srbije koja se onako usput spominje više kao logistika nego kao epicentar svog zla 90-tih gdje su se nalazili idejni tvorci i nalogodavci svega. Žalosno je čitati komentare na sprskim portalima gdje ga veličaju kao heroja. Neće ovdje još jako dugo biti mira.

DA
dalibla
13:38 22.11.2017.

Žalosno.Hrvatski mediji nigdje ne prenose koliku žrtvu su podnijeli posebno hrvati zapadne bosne koji više tamo mi ne postoje.Samo Srebrenica Srebrenica..Tamo opet žive tisuće muslimana a u Banjaluci Prijedoru Sanskom Mostu nema hrvata uopće...

VJ
vjekoslavkatalina
12:52 22.11.2017.

...zakasnili debelo..da je ova presuda izrecena prije dvadesetak godina kad je bio zdrav i mlađi onda bi bilo to to..ovako star,sa jednom nogom u grobu ova presuda je vise sa nekog moralnog stajalista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije