Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODUGOVLAČE S RATIFIKACIJOM

Ratifikacija Istanbulske konvencije podijelila HDZ

Gordan Jandroković
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
10.10.2017.
u 20:41

Plenković je Ivani Maletić zamjerio što je ostala suzdržana kada je Europski parlament podupro ratifikaciju Konvencije

Iako je javna rasprava o prijedlogu ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatijoj pod nazivom Istanbulska konvencija, završena prije više od mjesec dana, a njezino potvrđivanje u Saboru najavljeno do kraja godine, u HDZ-u su ovih dana odlučili prikočiti i naknadno otvoriti raspravu o tom pitanju unutar stranke. Hoće li se Konvencija doista i ratificirati u predviđenom roku vrlo je upitno jer dobar dio stranačkih dužnosnika postavlja pitanje zbog čega se žuri s dokumentom koji je ratificiralo manje od polovice članica EU i za potvrđivanje kojega Hrvatskoj nije zadan nikakav rok.

Pokrenuli Stier i I. Maletić

Pitanje ratifikacije na zadnjoj su sjednici Predsjedništva, kako se neslužbeno može čuti, otvorili politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier i europarlamentarka Ivana Maletić što, kako prepričavaju kuloari, nije najbolje sjelo predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću. Ivani Maletić Plenković je zamjerio što je ostala suzdržana kada je Europski parlament podupro ratifikaciju Konvencije, poručujući kako od svih eurozastupnika očekuje da glasuju jednako. Naši sugovornici kažu kako im se čini da je Plenkoivća posebno zasmetalo to što su u antiistanbulskoj fronti Ivana Maletić, Davor Ivo Stir, Milijan Brkić, Miro Kovač... Situaciju je prekinuo glavni tajnik Gordan Jandroković, poručujući kolegama kako nije dobro da se HDZ upliće u rasprave koje stranci nanose štetu pa je na kraju zaključeno da se o tom pitanju javno neće istupati dok se o Konvenciji ne provedu konzultacije u stranci. Dogovoreno je i da će Predsjedništvo održati posebnu tematsku raspravu o Istanbulskoj konvenciji tijekom koje će svi imati priliku izreći svoje mišljenje, prije nego što sam dokument bude upućen Saboru na ratifikaciju. I sam Jandroković, doznajemo, smatra da je riječ o svjetonazorskim pitanjima oko kojih se javnost lako dijeli te drži kako stranci nije potrebno da javnim podjelama oko ideoloških tema pokazuje političku slabost.

Iz njegovih riječi dio članova Predsjedništva iščitao je da i Jandroković misli kako HDZ treba biti oprezan kada predlaže ratifikaciju dokumenta koji izaziva podjele i protivljenje dobrog dijela konzervativne javnosti. Iako se dio njih i dalje protivi Konvenciji, uputu Predsjedništva odlučili su poslušati pa službeno ne žele nagađati što će se na kraju dogoditi s Konvencijom.

Hoće li uopće doći do Sabora

Neslužbeno, međutim, u HDZ-u i dalje komentiraju kako je pitanje hoće li Konvencija uopće doći do Sabora. Dio ih najavljuje kako će, ako se to dogodi, osobno dići ruku protiv ratifikacije Konvencije i tvrde kako isto misli i dobar dio kolega u Klubu HDZ-a. Posebno su ljutiti zbog toga što je dokument poslan u javnu raspravu prije nego što je stranka o njemu rekla svoje, a argumenti protiv Konvencije na koje se pozivaju na tragu su onoga što je o Konvenciji rekla Katolička crkva i konzervativne udruge. Smatraju da se tim dokumentom, kojemu je osnovni cilj bolja zaštita žena i djece od nasilja, na mala vrata uvodi rodna ideologija, koju je Crkva i službeno osudila, pozivajući zastupnike da se usprotive ratifikaciji.

U vrhu stranke ljute se, pak, što se HDZ-u nameću svjetonazorske teme, no činjenica je da je ratifikaciju Konvencije najavio sam premijer te da je ona puštena u raspravu prije negoli je bilo tko i pokušao saznati kakav će biti odgovor javnosti i same stranke.

Komentara 11

BR
brojevi
23:13 10.10.2017.

Po naslovu se već može zaključiti tko je pisac ovih redaka-mutikaša Šego. Svima je u interesu bolja zaštita žena i djece od nasilja ali svima je isto tako jasno da se ovim dokumentom pokušava nametnuti rodna ideologija formirana u bolesnimim glavama lezbijsko feminističkim i separatističko feminističkim krugova koja su u suprotnosti sa tradicionalnim vrijednostima našeg načina života.

GU
Gustirna
21:48 10.10.2017.

Ma koga vi pravite luđacima....istambulska konvencija nece proci ,ne zbog nasilja u obitelji , vec zbog vase jugofasisticke rodne pedersko lezbijsko pedofilske ideologije koju kroz konvenciju zelite provuci...

GU
Gustirna
22:12 10.10.2017.

Dvije ive lazi sire....tko se od najdesnijih desnicara ne bi slozio da se ratificira obiteljsko nasilje....ali dvije ive taje da njihove lezbe,pederi i pedofili zele preko konvencije proturiti svoju rodnu ideologiju....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije