Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE GLAVAŠU

Svjedok: Spreman sam sve priznati jer ne mogu umrijeti s teretom lažnog svjedočenja

Branimir Glavaš
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
01.10.2019.
u 09:55

Glavaševa obrana pokušala je diskreditirati Fehira podnošenjem kaznene prijave protiv njega zbog ubojstva, a jedan od problema za  Glavaša mogao bi biti i iskaz Nikole Jamana.

Koliko je uistinu nefunkcionalno hrvatsko pravosuđe, najbolje se može vidjeti po suđenju Branimiru Glavašu, optuženiku za ratni zločin, koji je uz to i aktualni saborski zastupnik. Naime, ovaj tjedan unaprijed su odgođene dvije ranije zakazane rasprave, a razlog tome je službena spriječenost sutkinje Tanje Pavelin, predsjednice sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda. Riječ je o ponovljenom suđenju koje je počelo u lipnju ove godine i to nakon što je raniju osuđujuću presudu Glavašu i ostalima ukinuo Ustavni sud, a tragom te odluke Vrhovni sud odlučio da se Glavašu i ostalima ponovo sudi na zagrebačkom Županijskom sudu. 

Optuženi su za ratni zločin nad civilima u Osijeku tijekom 1991., u slučajevima koji su kolokvijalno nazvani Selotejp i Garaža. U dosadašnjem djelu suđenja saslušano je nekoliko svjedoka te vještak, a svjedočio je i Krunoslav Fehir, koji je na prvom suđenju bio svjedok pokajnik. Njegov status problematiziran je u Glavaševoj ustavnoj tužbi, jer je Glavaš tvrdio da počinitelj ubojstva ne može biti pokajnik. Naime, prema optužnici, Fehir je pucao u Čedomira Vučkovića, no vještaci su ustanovili da Vučković nije umro od strijelnih rana, već od posljedica ispijanja akumulatorske kiseline, na što je, prema optužnici, tijekom ispitivanja bio natjeran. Glavaševa obrana pokušala je diskreditirati Fehira podnošenjem kaznene prijave protiv njega zbog ubojstva, a jedan od problema za Glavaša mogao bi biti i iskaz Nikole Jamana. Riječ je o čovjeku koji je bio pripadnik Branimirove osječke bojne (BOB), te koji je u ožujku ove godine za tjednik Nacional ispričao kako je na prvom suđenju lažno svjedočio kako bi zaštitio Glavaša. 

– Na suđenju sam odigrao nečasnu ulogu i spreman sam sve priznati jer ne mogu umrijeti s teretom lažnog svjedočenja. Trebalo je, proći puno vremena od ratnih događaja da shvatim da se Glavaš u ratu, a posebno po njegovu svršetku, nije borio za Hrvatsku nego za svoju korist i da je i Osijeku i Hrvatskoj nanio golemu štetu – kazao je Jaman Nacionalu. 

Nakon što je novinarima rekao sve što zna o zločinima nad civilima u Osijeku, pozvan je u tužiteljstvo kako bi dao službenu izjavu. Nakon toga tužiteljstvo je na ponovljenom suđenju tražilo da ga se sasluša kao svjedoka, no sud još nije odredio datum kada bi ga se trebalo saslušati. Problem je i što je Jaman teško bolestan, pa svako odugovlačenje s njegovim ispitivanjem za posljedicu bi moglo imati i njegovu smrt. Stoga nije čudo što ima podosta onih koji smatraju da se sa suđenjem Glavašu namjerno odugovlači kako pred sudsko vijeće ne bi sjeo svjedok koji bi za Glavaša mogao biti problematičan.

Ima li u tim kuloarskim pričama istine, teško je reći, no činjenica je da se rasprave u tom predmetu iz ovih ili onih razloga ne zakazuju baš često. Spis je jedno vrijeme bio na Vrhovnom sudu jer su odlukom izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda bili razdvojeni slučajevi  Garaža i Selotejp, te jer je sud kao nezakonit dokaz  iz spisa izdvojio iskaz  Krunoslava Fehira. Tužiteljstvo se na te odluke žalilo, pa je prošlo dosta vremena dok Vrhovni sud žalbe nije prihvatio. 

Inače, postupak protiv Glavaša i ostalih razvlači se od 2005. kada je protiv njih pokrenuta istraga. Četiri godine kasnije Glavaš je nepravomoćno je presuđen i osuđen na 10 godina zatvora. Objavu presude nije dočekao u Hrvatskoj  jer je pobjegao u BiH.  Kazna mu je umanjena za dvije godine, a  služio ju je u BiH sve dok Ustavni sud  2015. nije prihvatio njegovu ustavnu tužbu te ukinuo osuđujuću presudu. Od tada je na slobodi, postao je saborski zastupnik, a na ponovljenom suđenju, kao i njegovi suoptuženici, tvrdi da nije kriv. 

 

Komentara 128

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
12:20 01.10.2019.

Tko ne zna Jamana, skupo bi ga platio. Kad se vratio iz Njemacke tamo negdje 70-ih, pricao je po selu da je morao pobjeci jer bi ga ustase ubile. Njega je njegov rodjeni otac, Stipan, izbacio iz kuce. 90. je naglo postao ustasa, prikrpio se Glavasu, nije metka ispalio, postao pukovnik HV. Nakon rata mu je Glavas mu je dao neku firmu da direktoruje, pa su ga radnici otjerali nakon 2 mjeseca. On voli biti u prvom planu, hvaliti se, glumiti, jedno vrijeme je po Osijeku hodao sa dvije stake, pa je naglo ozdravio kad je otisao u mirovinu. Cisto sumnjam i da je tako tesko bolestan.

SX
sudbina x
11:12 01.10.2019.

Zanimljivo kako uvijek kad branitelji zatraže suđenje četničkim ratnim zločincima njihovi četničko-petokolonaški mediji krenu u obračun s braniteljima...Ne smijemo im dozvoliti da svoju agresiju na Hrvatsku izjednače s našom obranom...

Avatar puky
puky
14:34 01.10.2019.

Jaman je bolestan ali ne od neke smrtonosne bolesti već psihički ..... i to jako bolestan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije