Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slatina

Raspisali natječaj za nove stipendije, a ne isplaćuju ni stare

\'podravina-141210- slatina  - slatinska banka jedina domicilna banka u zupaniji  snimio:dragutin santosi\'
Dragutin Šantoši
15.12.2010.
u 11:30

- Zadnju stipendiju sin je dobio za lipanj, a od tada niti jedne lipe. To je neozbiljno i sramotno za gradsku vlast – požalila nam se majka studenta

Slatinsko povjerenstvo za dodjelu gradskih stipendija početkom prosinca raspisalo je javni natječaj za dodjelu stipendija, prema kojemu je, na osnovi utvrđenih prioriteta, studentima ponudilo deset stipendija u iznosu od po 700 kuna. 

Najprije krediti...

Prvi kriterij, prema kojemu će se bodovati kandidati je socijalni status, drugi uspjeh u srednjoškolskom obrazovanju, odnosno na studiju, a treći izvanškolski rezultati.

Međutim, Slatinčani koji školuju studente pitaju se čemu natječaj za dodjelu novih stipendija kada Grad Slatina mjesecima ne isplaćuje stipendije odobrene u prethodnim natječajima.

– Sin mi studira u Zagrebu, gdje samo najam stana stoji od 1000 do 2000 kuna mjesečno, pa sam, uz skromnu mirovinu, računala da ću, uz pomoć 700 kuna od grada, nekako moći financirati njegovo školovanje. Zadnju stipendiju dobio je za lipanj, a od tada ni jedne lipe. To je neozbiljno i sramotno od gradske vlasti, koja najprije donese odluku o stipendijama, a onda ih ne isplaćuje – požalila nam je jedna majka studenta, koja je željela ostati anonimna.

Sličan problem gradska je vlast imala i početkom godine, ali je studentima u proljeće  uredno isplatila zaostatke.

Prema podacima stručnih službi, stipendije za 40-tak studenata, u ukupnom iznosu od oko 84.000 kuna, nisu isplaćene od srpnja.  Gradske službe tvrde da se u trošenju proračunskog novca najprije namiruju obveze prema kreditima, a zatim plaće i materijalni troškovi zaposlenih u gradskoj administraciji i ustanovama koje se financiraju iz proračuna.

Viši standard?

Stipendije su, tvrde u administraciji – viši standard, koji se može, ali i ne mora isplaćivati.

– Stanje u slatinskom gospodarstvu je teško, izvorni i drugi prihodi sporo se naplaćuju, a grad sada od dužnika potražuje više od deset milijuna kuna. To je razlog zbog čega nismo namirili obveze prema stipendistima. No, njihova prava ne nestaju i oni će svoje stipendije dobiti čim u proračun stigne novac – rekao je gradonačelnik Ivan Roštaš. 

Kao slatinski studenti prolaze i udruge građana, od kojih mnoge, zbog proračunske oskudice, ove godine nisu za svoj rad dobile ni jednu od obećanih proračunskih kuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije