Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Konstruktivna sjednica'

Ostojić: Odbor u četvrtak raspisuje natječaj za Vijeće za građanski nadzor tajnih službi

Ranko Ostojić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.02.2016.
u 13:18

Na pitanje hoće li jedna od tema biti i smjena Dragana Lozančića, Ostojić odgovara da će se to znati nakon idućeg četvrtka

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas je na čelu s predsjednikom Rankom Ostojićem održao prvu sjednicu, zatvorenu za javnost, gdje su dogovorili da će idući četvrtak na novoj sjednici raspisati natječaj za izbor članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, budući da je prethodnom sazivu mandat istekao u listopadu prošle godine.  

– Mi smo se danas kratko dogovorili o načinu kako će funkcionirati Odbor, dogovorili smo koje su obaveze oko čuvanja podataka. Odmah smo od tajnice Odbora zatražili da za sljedeću sjednicu, koja će biti u četvrtak, pripremi raspisivanje natječaja za izbor članova Vijeća za građanski nadzor koji smatramo da je vrlo bitan u segmentu građanskog nadzora nad sigurnosnim sustavom. Također, dogovorili smo se oko načina da ćemo biti spremni za četvrtak temeljem dnevnog reda razgovarati o svim ostalim točkama koje se tiču interesa članova odbora – kazao je predsjednik Odbora Ranko Ostojić, ali i dodao kako ne bi detaljnije objašnjavao, ali ni prejudicirao, koje bi to sve teme mogli otvoriti članovi odbora.  

Prva sjednica bila je, kaže, vrlo konstruktivna.

– Ja sam kao predsjednik upravo pokazao da mi nije cilj nadglasavanje i da će svaka od tema, bez obzira na to o kome se radilo, pa čak i o meni, biti na dnevnom redu odbora i da će biti napravljena na način kako je to propisano zakonom – objašnjava Ostojić.

Na pitanje hoće li jedna od tema biti i smjena šefa SOA-e Dragana Lozančića, što je zatražio i Most koji traži jasna objašnjenja temeljem čega ga je predsjednica RH jednostrano razriješila, Ostojić odgovara da će se to znati nakon idućeg četvrtka, odnosno nakon sljedeće sjednice Odbora.  

– Što se tiče inicijative za smjenu čelnika sigurnosne službe prije isteka mandata, koji bi bio polovicom 10. mjeseca ove godine, inicijatori, to znači oni koji odlučuju i supotpisuju imenovanje, mogu zatražiti mišljenje Hrvatskog sabora, odnosno nadležnog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, ali to ne moraju napraviti – objasnio je Ostojić.

>> Ostojić ipak na čelu Odbora, Milanović: Očito se HDZ boji da će takva osoba biti prijetnja

>> Od Tuđmanove smrti do Mosta i Karamarka Hrvatska je ničija zemlja

Komentara 53

KO
komentatorv3
13:32 12.02.2016.

ostoja misli na gradjanski nadzor kojem se on u doba dok je bio ministar PROTIVIO a sad nema nist protiv.

SH
srce_hrvatsko
13:37 12.02.2016.

Most, gadis mi se...

LI
liskovaca
13:30 12.02.2016.

smiju li u tom nadzornom odboru biti Hrvati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije