Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRINJAVAJUĆ TREND

Rak debelog crijeva sve češći kod mlađih od 50, liječnici nisu sigurni zašto

Zagreb: Javnozdravstvena akcija  povodom obilježavanja mjeseca o svjesnosti o raku debelog crijeva
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
1/3
04.03.2023.
u 13:11

Kako bi se suprotstavili ovom problemu, Hrvatsko gastroenterološko društvo je u suradnji s četiri stručna društva obiteljskih liječnika izradilo i predstavilo smjernice tzv. oportunističkog probira visokorizičnih skupina pacijenata

Većem udjelu ljudi rak debelog crijeva dijagnosticira se u mlađoj dobi i u opasnijem stadiju bolesti, pokazalo je izvješće. Liječnici nisu sigurni zašto, prenosi The Wall Street Journal. Američko društvo za rak priopćilo je u srijedu da je 2019. godine oko 20 posto novih dijagnoza raka debelog crijeva potvrđeno kod pacijenata mlađih od 55 godina, dok ih je 1995. bilo 11 posto u toj dobi.

Oko 60 posto novih karcinoma debelog crijeva u 2019. dijagnosticirano je u uznapredovalim stadijima, u usporedbi s 52 posto sredinom 2000-ih i 57 posto 1995., prije nego što je probir bio raširen. Slučajevi i stope smrtnosti od kolorektalnog raka nastavili su sveukupno padati desetljećima zahvaljujući probiru, boljim tretmanima i smanjenju faktora rizika kao što je pušenje, rekli su autori izvješća ACS-a. No, prebacivanje težišta na mlađe ljude i dijagnoze u naprednijim stadijima onkologe zove na oprez.

"Poboljšanja su usporena, a usporena su zbog ovog suprotnog trenda koji vidimo kod mladih ljudi", rekla je Kimmie Ng, ravnateljica Centra za rak debelog crijeva pri Institutu za rak Dana-Farber u Bostonu. "Sve više dobivaju dijagnozu raka koji možda nije izlječiv."

Rak debelog crijeva jedan je od najčešćih tipova raka u SAD-u i drugi najsmrtonosniji iza raka pluća. Oko 153 000 dijagnoza očekuje se 2023. godine, procjenjuje ACS, uključujući oko 19 500 slučajeva kod osoba mlađih od 50 godina. Rak je najčešći među osobama od 65 do 74 godine, ali stopa slučajeva među osobama mlađima od 50 godina brzo je porasla. Smrt glumca Chadwicka Bosemana 2020. od raka debelog crijeva u dobi od 43 godine privukla je više pažnje ovom trendu.

Istraživači nisu sigurni zašto se stope oboljelih među mlađim ljudima povećavaju. Promjene u poznatim čimbenicima rizika uključujući nezdravu prehranu, konzumaciju alkohola i tjelesnu neaktivnost mogle bi tome pridonijeti, ali ne mogu u potpunosti objasniti trend, rekli su onkolozi. Neki misle da bi promjene okoliša mogle preoblikovati mikrobiotu (sastav mikroorganizama u ljudskim tijelima), dovodeći ih u opasnost.

"Vidim toliko mladih pacijenata koji žive stvarno zdravim stilom života kojima se dijagnosticira metastatski rak debelog crijeva", rekla je dr. Ng te dodala da postoje i druge izloženosti okoliša koje treba razmotriti.

Pokretači pomaka prema dijagnozama u kasnijoj fazi također nisu jasni, ali tome vjerojatno pridonose stalne stope probira. Mlađi pacijenti također imaju tendenciju da se dijagnoza dijagnosticira u kasnijim fazama, dijelom zato što liječnici mogu zamijeniti simptome kao što su bolovi u trbuhu, krv u stolici i neželjeni gubitak težine za nešto drugo u tim dobnim skupinama.

ACS i povjerenstvo koje podupire Vlada SAD-a posljednjih su godina smanjili preporučeni prag za pregled na 45 s 50 u svjetlu trendova. Tema je zadnje dvije godine također i u fokusu stručnjaka u EU, potvrdio nam je prof. Neven Ljubičić, Predsjednik sekcije za preventivne aktivnosti Hrvatskog gastroenterološkog društva i predsjednik nacionalnog povjerenstva za provedbu i praćenje programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

– Dakako da je pobol i dalje najveći u osoba starijih od 50 godina, ali jako zabrinjava trend povećanja učestalosti i među onima koji su mlađi od 50. U RH, uprosječeno, od raka debelog crijeva godišnje oboli 200-250 osoba mlađih od 50 godina i smrtnost je u tih bolesnika nažalost veća nego u skupini bolesnika koji su stariji od 50 godina. Koji su razlozi tome nije u potpunosti jasno. Puno se piše o negativnom utjecaju brojnih čimbenika okoliša, hrane i pića na povećanu pojavnost kolorektalnog karcinoma. Isto tako, činjenica je da značajan broj osoba s rakom debelog crijeva ima jasnu nasljednu predispoziciju i ta nasljedna predispozicija, udružena s brojnim čimbenicima okoliša, može ubrzati proces nastanka raka debelog crijeva – govori prof. Ljubičić.

VIDEO Michaelu (21) 2020. godine dijagnosticirali agresivan rak i dali osam mjeseci života: 'Sada je napokon u remisiji, zahvalni smo'

I hrvatski su liječnici prepoznali ovaj problem pa je prije dvije godine Hrvatsko gastroenterološko društvo u suradnji s četiri stručna društva obiteljskih liječnika izradilo i predstavilo smjernice tzv. oportunističkog probira visokorizičnih skupina pacijenata.

– Suština oportunističkog programa je dopuna postojećem nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva u smislu da se u ordinacijama obiteljske medicine prepoznaju pacijenti koji imaju visoki rizik pobola od raka debelog crijeva, bez obzira na dob. Takve bolesnike bi naši liječnici obiteljske medicine sukladno smjernicama direktno upućivali na kolonoskopiju. Primjer: ukoliko u ordinaciji imamo osobu čiji su majka i/ili otac imali rak debelog crijeva prije pedesete godine života takvu osobu smatramo osobom visokog rizika za nastanak raka debelog crijeva i takva osoba će biti upućena od liječnika obiteljske medicine na ugovoreni termin kolonoskopije već s 40 godina života - deset godina ranije od dobi u kojoj su majka i/ili otac oboljeli od kolorektalnog karcinoma – objašnjava prof. Neven Ljubičić.

Upravo ovakvim pristupom detektiranja visokorizičnih osoba može se prevenirati ili rano otkriti rak debelog crijeva koji se javlja u populaciji mlađih od pedeset godina. - Program je dobio "zeleno svjetlo" resornog ministarstva, HZZO-a i HZJZ-a i načinjen je kompletan akcijski plan tako da vjerujem da bi u vrlo skoro vrijeme mogao biti i implementiran kao nadopuna nacionalnom (populacijskom) programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva – zaključuje naš sugovornik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije