Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska komisija

Rajoy traži od Bruxellesa da ne kazni Španjolsku zbog deficita

Mariano Rajoy
Foto: Ron Sachs/DPA/PIXSELL
1/3
07.05.2016.
u 21:05

No Španjolska, koja još osjeća posljedice gospodarske krize, s drugom po visini stopom nezaposlenosti u EU nakon Grčke, neće ispuniti obećanje dano Bruxellesu.

Španjolski premijer Mariano Rajoy poslao je pismo predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru kojim traži da se Španjolsku ne kazni zbog prekoračenja dogovorenog proračunskog deficita čime bi ta mediteranska zemlja mogla biti prva kažnjena država od uvođenja eura 2002. godine.

Španjolski deficit iznosio je lani 5 posto BDP-a, podatak je europskog statističkog ureda Eurostat, a vlada se u Bruxellesu bila obvezala na njegovo smanjenje na 4,2 posto. Madrid je ranije najavio deficit za 2016., od 2,8 posto, što bi bilo ispod granice od 3 posto na kojoj inzistira Europska komisija.

No Španjolska, koja još osjeća posljedice gospodarske krize, s drugom po visini stopom nezaposlenosti u EU nakon Grčke, neće ispuniti obećanje dano Bruxellesu. Rajoy u pismu kaže da će deficit pasti ispod 3 posto godinu dana poslije, odnosno 2017. te najavljuje nove rezove u proračunu središnje vlade te lokalnih vlasti.

Kazna Europske komisije mogla bi ići do iznosa od 0,2 posto španjolskog BDP-a,  što je oko 2,1 milijarda eura.

Rajoy je naveo razloge zašto zemlja ne bi trebala biti kažnjena te ističe da vlada ulaže velike napore posljednjih godina unatoč tome što gospodarska situacija nije bila povoljna za provedbu mjera štednje.

Španjolci će 26. lipnja ponovno izaći na parlamentarne izbore budući da četiri vodeće stranke nisu uspjele oformiti vladu nakon izbora održanih krajem prosinca. Rajoyeva Narodna stranka (PP) desnog centra na vlasti je od 2011. godine.

Sporazumom o stabiliziciji i rastu, ugovorom potpisanom 1998.,  uoči uvođenja eura, zemlje Europske unije obvezale su se održavati proračunski deficit na razini manjoj od 3 posto BDP-a, dok vanjski dug ne smije biti veći od 60 posto BDP-a.

Taj je sporazum kritiziran zbog rigidnosti u uvjetima gospodarske krize u Europi i pada potražnje za robama i uslugama.

Španjolski mediji pišu u subotu kako se Europska komisija neće očitovati o mogućoj kazni prije izbora u Španjolskoj i referenduma o ostanku Ujedinjenog Kraljevstva u EU.

>> Pet država EU dogovorilo razmjenu informacija o vlasnicima tvrtki

Komentara 2

RM
rmd3
06:28 09.05.2016.

Di je tu logika da mi neko objasni, Država je dužna i propada dok ako ovi ne ispune kapitalističke uvijete i rezanja socijale jer po bogatima se ne udara, kakve koristi ako zemlju penaliziraš s milijardama Euro a dužni suu svake godine još više?Di je tu logika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije