Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neovisnost

Katalonski predsjednik naložio održavanje referenduma za 9. studenog

Artur Mas
Foto: Reuters/PIXSELL
27.09.2014.
u 15:09

Španjolski premijer Mariano Rajoy je zatražio sastanak vlade u ponedjeljak kojim želi pružiti pravni odgovor na objavu Katalonaca. Madrid planira opozvati referendum putem Ustavnog suda

Predsjednik Katalonije Artur Mas (na slici) potpisao je odluku kojom se traži raspisivanje referenduma o neovisnosti, a zakazan je za 9. studenog. Secesionistička španjolska regija zamjerila se Madridu koji traži blokiranje glasovanja, piše RT

Španjolski premijer Mariano Rajoy je zatražio sastanak vlade u ponedjeljak kojim želi pružiti pravni odgovor na objavu Katalonaca. Madrid planira opozvati referendum putem Ustavnog suda.

Potpredsjednica španjolske vlade Soraya Saenz de Santamaria u petak je rekla da će se vlada u ponedjeljak sastati kako bi formalizirala žalbu protiv glasovanja. Žalba će potom biti predana ustavnom sudu, koji će pak suspendirati glasovanje do konačne presude, što bi moglo trajati godinama, prenosi Reuters.

Prošli tjedan katalonski Parlament je glasovao za održavanje referenduma o neovisnosti u studenome, sa 106 zastupnika za odluku. Protiv ih je bilo 28. 

>> Neovisnost Katalonije zatražilo je 1,8 milijuna ljudi u Barceloni

>> Katalonija – združenim snagama do neovisnosti

Komentara 5

Avatar alojzijelojzek1967
alojzijelojzek1967
19:34 27.09.2014.

Katalonci. Hrvati su uz vas. Hrabro naprijed.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
17:15 27.09.2014.

Pa, pa, segnior Rajoy! Odlazi ti najbogatija pokrajina!

Avatar Prosenjak
Prosenjak
19:00 27.09.2014.

Valjda nas ovi neće razočarati kao oni muškarci u suknjama s britanskog otoka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije