Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed

Radnik Diokija blokira ulaz u tvrtku zbog neisplaćenih plaća

dioki (1)
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/8
06.03.2012.
u 10:27

HEP je pristao deblokirati račun DINE Omišalj, službeno je potvrđeno, javlja HRT.

Očajan zbog teške egzistencijalne situacije u kojoj se našao, zaposlenik Diokija Boris Žajgar, koji u ovoj tvrtki radi kao vatrogasac, jutros je u 8 sati zapriječio ulazak u upravnu zgradu poručujući da ostaje do daljnjega jer izlaza nema.

– Odlučio sam se na blokadu ulaza jer nemam izbora. Pet mjeseci ne primam plaću, imam četvero djece. Najmlađa curica ima 13 mjeseci. Supruga i ja živimo od dječjeg doplatka – opisao je Boris Žajgar nezavidnu životnu situaciju zbog koje je odlučio blokirati ulaz u Dioki.

Žajgar traži da nadležne institucije povedu računa o radnicima koji jedva sastavljaju kraj s krajem, a on je, ističe, najbolji primjer tomu. Nagomilao je neplaćene račune za četiri mjeseca pa se pribojava i iskapčanja električne energije.

– Elektra ne pita imam li ja novca za račun. Vodu još nekako krpam s neplaćanjem, ali ja sam zaista očajan čovjek. Došao sam do točke gdje nema povratka, s blokade ulaza se ne mičem – odlučan je Žajgar u svojoj nakani.

Spontano uz njega, u prijepodnevnim satima, blokadi ulaza pridružili su se i ostali radnici ove tvrtke koji čekaju na isplatu osobnih dohodaka. Među njima je i  Srđan Perković, povjerenik Sindikata naftnog gospodarstva.

– Oko 440 radnika nije primilo plaću već pet mjeseci, a situacija je još gora u našem pogonu u Omišlju gdje 350 radnika ima još većih egzistencijalnih problema – istaknuo je Perković poručujući da je današnji spontani prosvjed i blokada ulaza samo jedan u nizu pokušaja skretanja pozornosti uprave i javnosti na nagomilane probleme radnika.

Zaposlenici uprave ipak su pronašli načina zaobići blokadu pa su, prema riječima sindikalnog povjerenika, iskoristili ulaz u zgradu kroz restoran kako bi došli do svojih radnih mjesta. No situacija u ovoj tvrtki dovedena je do ključanja pa je jutrošnja blokada novi kamenčić izražavanja nagomilanog nezadovoljstva, poručio je Perković.

Naime, prije nešto više od mjesec dana radnici Diokija održali su prosvjed u Zagrebu zajedno s radnicima Dalmacijavina. Radnike Diokija primio je tada ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i njegov zamjenik koji im je malo rasvijetlio situaciju.

– Do sada je sve riješeno s bankama koje su pristale deblokirati Diokijeve račune. Slijedi razgovor s Inom i našom upravom da se omogući daljnja proizvodnja. Dogovoreno je da ćemo još ovog tjedna pokrenuti proizvodnju, a onda će doći i do isplate svih naših plaća i potraživanja. U iduća dva mjeseca trebalo bi se u potpunosti riješiti restrukturiranje Diokija – izjavila je tada predstavnica sindikata Diokija i svih radnika Vlasta Stein.

 

Ključne riječi

Komentara 8

TO
Toni50
11:05 06.03.2012.

Hrvatski cirkus i natezanja -zezanja. Dok netko ne dfođe na prave ideje riješavanja sa bombama i vatrom zakona reda neče biti nego pljačka i pljačka gdje na kraju uvjek i jedini zarađuje sud - i država Hrvatska . A ostalili neka gladuju sa malim svojim hrvatima . jedno je za tvrditi . Niti srbi za vrijeme rata nisu dijecu male hravte izgladnjivali kao što si dozvoli demokracija-zakonski i to još poslje 20 godina iza rata

OB
-obrisani-
11:47 06.03.2012.

a kad sam im savjetovao prije 10 godina da \"žrtvuju\" dioki i kreditno ga opterete za novu carbon fiber industriju....rekli su mi da nisam normalan do sada bi već ta tehnologija od tadašnjih 120 mil$ bila isplaćena, a radnici nee bi bili na cesti !

FA
Fantom47
11:01 06.03.2012.

Neka se radnici Dikija obrate Liniću. On je prijatelj Ježiću, pa neka se dogovore da na teret svih nas, proračuna dobiju plaće, jer Ježić je odigrao svoju ulogu u kriminalizaciji Sanadera, kojem je bio prijatelj. E kako je režim iskoristio Ježića protiv Sanadera, tako neka i radnici neka iskoriste tu suradnju u svom interesu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije